Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
29295
De la 07 Ianuarie 2003
67866908
Editorial

Năravul din fire, la noi n-are lecuire

  • Ioan Rotundu
  • 7 November 2007, 23:00
N-a fost prag de iarnă lăsat de la Dumnezeu ca Botoşanii să nu fie prins pe picior greşit în ce priveşte încălzirea termică centralizată. Măcar în perioada comunistă era totul premeditat, planificat. Putea să-şi facă iarna de cap de pe la începutul lunii octombrie, dar dacă decretul lui Ceauşescu nu permitea furnizarea de energie termică, înghiţeam cu toţii în sec, mai trăgeam o haină peste noi şi adormeam cu genunchii la gură.
În democraţie, chiar dacă putem să ne strigăm păsul în gura mare, tot nu ne bagă nimeni în seamă. Toată vara am scris reportaje despre proasta organizare a lucrărilor efectuate de societatea Termica. Eu am scris, unii cititori m-au lăudat pentru curajul de a relata adevărul, dar iarna a venit fără ca lucrările să fie finalizate. Peste două mii de apartamente nu au încălzire. Nu-i pasă nimănui. Boală veche, ce n-are lecuire.
Tot în comunism exista tradiţia ca la sfârşit de an instituţiile bugetare să primească o avalanşă de fonduri, pe care instructorii de partid ce răspundeau de unităţi somau conducerile să cheltuiască banii. Cum să-i cheltuieşti, când ei intrau în cont la începutul lunii decembrie, uneori odată cu Ajunul Crăciunului, iar afară zăpada era cât casa. După ce directorii instituţiilor sau de primării priveau la extrasul de cont bancar, ce le indica în sold sume incredibile, în ultima zi a anului returnau banii. Aşa apăreau în documentele de partid şi de stat raportate economii substanţiale realizate la bugetul de stat de peste an.
În aceste zile, aceleaşi instituţii ale statului, doar cu numele schimbat faţă de denumirea lor din comunism, au primit în cont sume substanţiale. Din păcate, timpul rămas până la sfârşit de an nu permite organizarea de licitaţii publice, desemnarea câştigătorului, începerea lucrărilor. Nu toţi au tupeul lui Oprişan de la Sănătate, să cheltuiască banii prin executarea de lucrări fără nici un fel de aprobare legală. Mulţi şefi de instituţii s-au consolat deja, şi aşteaptă ziua când vor returna banii.
De ce nu s-au dat aceşti bani, instituţiilor şi primăriilor, mai din timp? Pentru că prin ministere lucrează încă acei funcţionari care au lucrat şi în comunism. Iar năravul lor este din firea comunistă şi îl perpetuează fără vreo oprelişte şi în democraţie. După ce banii se vor reîntoarce la buget, premierul Tăriceanu va anunţa prin martie, aprilie 2008 că anul trecut s-au realizat economii la buget de câteva sute de milioane de euro, ceea ce a contribuit la reducerea deficitului bugetar. Iar cei din Uniunea Europeană vor înghiţi, ca şi noi, găluşca luând de bună şi credibilă declaraţia premierului. Că aşa-i năravul nostru, iar cei din UE nu l-au descoperit încă în totalitate, iar despre leac nu poate fi vorba.
În toamna acestui an trebuia să înceapă lucrările de reabilitare a vreo opt drumuri. S-au organizat licitaţiile, s-au desemnat constructorii, dar… Acest dar a venit din partea unui anume Gheorghe Buznea, căruia nu i-au ieşit pasienţele cu dirigenţia de şantier, funcţie bănoasă şi aproape lipsită de responsabilităţi, în fapt, că în drept sunt o groază. Toate primăriile au rămas cu banii în cont, aşteptând soluţionarea contestaţiei nemulţumitului Buznea. Legea este permisivă în această direcţie, iar termenele de contestaţie largi. Acum, că s-a stricat vremea şi vine iarna, s-a primit şi răspunsul la contestaţie. Buznea n-are dreptate, iar lucrările se pot continua.
Cum să se continue ce nu s-a început încă? Gata, a trecut vremea când se putea lucra la drumuri. De acum pe la anul, dacă vor mai fi alocaţi bani. Dacă nu, aşa cum înoată prin noroaie de ani de zile, botoşănenii vor mai înota ceva timp. Cert este că legea permite unuia ca Buznea să blocheze printr-o contestaţie efectuarea lucrărilor de interes public, fără a se teme că va răspunde pentru demersul său nejustificat. Este un nărav mai nou, apărut după 1990, şi el fără putinţă de lecuire.
Exemple din acestea mai avem. O înşiruire exhaustivă a lor n-ar avea rost. Cred că exemplele de mai sus sunt suficient de elocvente. Problema este de a găsi leacul potrivit unor astfel de năravuri. Leacul nu va veni de la Uniunea Europeană. De acolo vor veni sancţiuni şi alte măsuri punitive. Leacul trebuie căutat în interiorul nostru, ne trebuie curajul de a tăia răul de la rădăcină. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Academia Carmen Caragiu de la Pro Tv îşi închide porţile
Comunicat de presă
„Un computer pentru fiecare elev” începând cu anul viitor
Program TELE'M Botoşani, joi, 8 noiembrie
Programul activităţilor Zilelor Liceului Economic
Pui cu susan
Fanatism pescăresc
Horoscop
Vrea un job, pune maşina la bătaie!
Botoşăneanul cu vila cea mai tare din ţară
(Cârcotaşul)
Frig în şcolile dorohoiene
Referendum în rândul profesorilor
Profesorii au vrut să iasă în stradă, s-o oprească pe Bontaş din drum
Au învăţat pentru a deveni… şomeri
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
O nouă rundă de înscrieri pentru a deveni eco-şcoală
"Festivalul Naţional al şanselor tale"
Cabinetele medicale insalubre, în atenţia prefectului
Au început lucrările la magistrala de gaz
Primarii botoşăneni au fost instruiţi pentru alegeri
Punct muzeistic deschis la Truşeşti
Ciuştea zice că nu-i invidios pe circul PNL, dar…
S-a deblocat începerea lucrărilor la cele opt drumuri
Festivalul Şanselor Tale lansat şi la Botoşani
Italieni din Bari interesaţi de colaborări cu Botoşanii
Anomalii administrative: un sfert din Botoşani are statut de sat
Ramona Mănescu, negociator- şef al tinerilor români în Europa
Prea cinstitul primar a împărţit apartamentele după propunerea portarului
după ce-a stat un an de zile în Italia, cu voia primarului, portarul a fost pontat în concediu fără plată în tot acest timp, de la telefonul primarului s-a vorbit în Italia de zeci de milioane de leisătul de viaţa peninsulară, portarul a revenit la primărie pentru a fi promovat în funcţieaşa a ajuns un portar să facă ordine în împărţirea apartamentelor
Construcţie agresivă şi inestetică, dar cu toate aprobările legale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!