Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
7184
De la 07 Ianuarie 2003
68887949
Editorial

Nu banii, gestul este condamnabil!

  • Ioan Rotundu
  • 13 June 2010, 23:00
Ţărănistul Ion Diaconescu a obţinut în urma acţiunii introdusă la Tribunalul Bucureşti, daune morale din partea statului român în sumă de 500 mii euro, pentru traumele suferite de pe urma regimului comunist. Prin acţiunea introdusă, Diaconescu a cerut daune morale în sumă de 18 milioane de euro, dar a primit, deocamdată, doar 500 de mii.
Să adâncim acest subiect. Traume de pe urma regimului comunist au suferit zeci şi sute de mii de români, ţărănişti, liberali sau de alte convingeri politice decât cele ale comuniştilor. Traume au suferit toţi cei care au avut o brumă de avere, fiind consideraţi de comunişti chiaburi, toţi cei care n-au dosit să intre în GAP, renunţând la dreptul său de proprietate.
Marii oameni de stat, ţărănişti şi liberali, intelectualii de frunte ai ţării, oamenii de ştiinţă şi cultură au ajuns după gratii numai pentru că nu s-au alăturat susţinerii regimului comunist. Unii au murit în închisori, alţii au suferit ani grei de puşcărie, timp în care şi-au pierdut identitatea, personalitatea, au fost dezumanizaţi şi au rămas cu sechele intelectuale şi morale pentru tot restul vieţii lor.
Alţi intelectuali de frunte, precum filozoful Alexandru Paleologu, n-au rezistat regimului din închisori şi presiunii fostei Securităţi şi s-au prostituat moral, devenind informatorii acesteia. De la evenimentele din decembrie 1989 au trecut peste 20 de ani, dar nu ştiu ca vreo personalitate marcantă supusă traumelor regimului comunist să fi cerut daune morale statului român. Îl iau ca reper moral al celor care au suferit sub regimul comunist pe Ticu Dumitrecu, care nu a dorit nimic altceva decât ca românii să cunoască numele călăilor şi delatorii regimului comunist. N-a reuşit decât parţial acest lucru şi numai după ce s-a luptat „cu clasa politică ticăloşit㔠reprezentată de Ion Iliescu.
În acest context al istoriei post decembriste Ion Diaconescu a făcut o figură aparte. Încă de la începuturile perioadei post decembriste a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi n-a pus niciun moment problema unor despăgubiri morale pentru cei care au suferit sub regimul comunist. Mai mult, în legislatura 1996 – 2000, cât Convenţia Democrată Română a fost la guvernare, a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. De pe această înaltă funcţie în stat, a treia în ierarhie, putea iniţia şi aproba un proiect de lege pentru a se reglementa un sistem de despăgubiri pentru toţi cei afectaţi. N-a făcut-o!
În schimb, a preferat o acţiune juridică individuală, cerând românilor 18 milioane de euro, fără a se gândi şi la foştii colegi de suferinţă, decedaţi sau în viaţă. Un gest imoral şi condamnabil de către orice mai are o picătură de bun simţ. Ca avocat i-a fost Victor Ciorbea. În perioada cât Ion Diaconescu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor Victor Ciorbea a fost primul ministru al României. În această calitate putea iniţia un proiect de lege sau emite o ordonanţă de urgenţă prin care să aducă reparaţii morale celor care au suferit sub regimul comunist. N-a făcut-o nici el. Dar s-a prostituat moral apărând un interes meschin al lui Ion Diaconescu. Mai rar aşa egoism şi viziune îngustă de politician
Românii nu vor sărăci dacă Ion Diaconescu va primi cele 500 mii de euro. Am fost atât de furaţi după 1990 şi mai suntem încât această sumă nici nu mai contează. Sunt banii de buzunar pe care un ministru al PDL îi fură sub patronajul preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc. Dar Ion Diaconescu şi Victor Ciorbea s-au prostituat moral, şi-au compromis statutul social şi de om politic cu care ar fi meritat să rămână în istorie. Ca avocat, pe Victor Ciorbea trebuie să-l iertăm, face parte din profesia sa de a se angaja într-un proces. Dar ca om politic şi ca fost premier trebuie să-i condamnăm gestul. Şi mai are tupeul de a apărea pe la anumite televiziuni naţionale şi a ne da lecţii de moralitate politică.
Pe Ion Diaconescu, la cei 93 de ani îl putem suspecta de senilitate. Numai că această suspiciune nu-i poate aduce iertarea pentru gestul său incalificabil faţă de poporul român, faţă de foştii săi colegi de suferinţă în temniţele comuniste. Aşa stând lucrurile, între el şi foştii săi călăi nu-i nicio dfiferenţă.Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Justiţie rapidă în Africa de Sud
condamnări de 15 ani pentru jefuitorii jurnaliştilor
PNL a mirosit că alocarea fondurilor UE în mediul rural a devenit o facere a PDL
aşa că va cere Camerei Deputaţilor constituirea unei comisii de anchetă
Franţa va reduce cheltuielile bugetare cu 45 de miliarde de euro
Ţara arde de la criză iar Liviu Dragnea doreşte reînfiinţarea şcolii de partid
30% din ofiţerii bulgari de rang înalt vor fi concediaţi
Vasile Blaga (PDL dă semnalul de plecare a Guvernului Boc
Horoscop
Programul TV SOMAX - luni, 14 iunie
Bancul zilei: Cucoana curioasă şi salutul din pălăria
Bucătăria Jurnalul: Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă
Bucătăria Jurnalul: Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă
Patria abuzurilor
Un preot italian, filmat in timp ce-i făcea avansuri sexuale unui tânăr
Nemţii protestează împotriva măsurilor de austeritate anunţate de guvernul german
Organizatorii Mondialului se gândesc la posibilitatea interzicerii vuvuzelei
În plină criză economică ne pricopsim cu un nou principe al României
La ce preţ sunt scoase la vânzare imobilele executate silit
Vasile Blaga vrea să strice înţelegerea cu FMI
Deputatul PDL de Iasi, Daniel Oajdea, va vota pentru moţiunea de cenzură a PSD
Sfinţire la biserica românească din Jula Mică
Dr. Paul Dâncescu, laureat al Medaliei Locotenentului-guvernator al Québecului
Conferinţă: Cele două state româneşti în noul context (geo)politic
12 iunie 1941 – începutul Katyn-ului basarabean
Dialog cu prima şi a doua doamnă
O oră în cabinetul primarului Pitorac
Românul şi ierboiturismul
La un an de la spargerea Poştei din Frumuşica, autorul încă zburdă în libertate
Busturile eroinei Maria Didiliuc şi al scriitorului Dimitrie Iov vor fi dezvelite în această vară
Piromanul din Frumuşica, reţinut şi transportat la penitenciar
La Manoleasa, 70 de calculatoare zac într-un beci
Hoţii care au furat plasmele de la PSD au fost prinşi
Poliţia curăţă piaţa din Botoşani de speculanţii moldoveni
şi astfel speculanţii noştri sunt protejaţi de concurenţă
APM şi-a făcut publice salariile angajaţilor
Comisarii Protecţiei Consumatorilor stau cu ochii pe agenţiile de turism
CAS birocratizează activitatea angajatorilor pe banii acestora
Noi reglementări privind contractul cu banca
„BOOM” Bucureşti şi-a găsit fraierii la Botoşani, pe malul Prutului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă