Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13071
De la 07 Ianuarie 2003
78462612
Editorial

Nu ne vindem ţara, dar am vândut-o!

  • Ioan Rotundu
  • 4 November 2008, 23:00
Pe la începutul privatizării uzinelor şi fabricilor patriei, ce cu numai vreo cinci ani în urmă erau bunurile întregului popor aflate în exploatarea liderilor comunişti, politicienii noştri strigau, preluând lozinca din mediul muncitoresc: „Nu ne vindem ţara!” Cel mai abitir strigau liderii PDSR-ului, ce tocmai puseseră punct mineriadelor, stropiseră cu agheasma bâtei şi a lanţurilor Piaţa Universităţii şi pierduseră alegerile din 1996 în favoarea CDR-ului. Nu de faptul că „ne vindem ţara” nu puteau ei dormi, ci de faptul că tot caimacul risca să-l culeagă cei din CDR.
În frunte cu preşedintele de atunci Emil Constantinescu, primii miniştri, miniştrii, printre care a pus umărul la greu şi Traian Băsescu, pe motiv că ne-o cere FMI-ul, CDR-ul a privatizat tot ce era nervul industriei constructoare româneşti. Nu pentru a fi retehnologizate, modernizate, eficientizate, ci pentru a fi tăiate şi valorificate ca fier vechi. Exemple avem şi prin judeţul Botoşani. Cine-şi mai aminteşte de IMUGDP Dorohoi? A dispărut bucată cu bucată în perioada guvernării CDR. „Forma” din Botoşani este tăiată în aceste zile, de pe urma ei alegându-se cu o amintire şi Adrian Năstase, cel care i-a fost naş la privatizare. Năstase a cumpărat un tractoraş, cică simbol al prosperităţii societăţii de pe urma privatizării, pentru muncitorii de aici simbol al dramei care au trăit-o după privatizare.
A urmat apoi privatizarea băncilor. Cică o cerinţă imperioasă a FMI-ului şi a Uniunii Europene. Aşa au ajuns finanţele ţării pe mâna străinilor. Când eram elev în şcoala generală, profesorul de geografie ne spunea, citându-l pe tovarăşul Lenin, că „electricitatea este pâinea industriei”. Am înţeles târziu rostul acestei metafore comuniste, dar am înţeles foarte repede ce scumpă poate fi „această pâine”, după ce guvernul a dat producţia energetică a ţării pe mâna străinilor. Cică ei vor şti să o chivernisească mai bine. O chivernisesc, pe banii noştri!
La guvernare sau în opoziţie, politicienii au strigat din tot bojogii, alături de rămăşiţele clasei muncitoare, că „Nu ne vindem ţara!”, dar pe ascuns au vândut-o bucată cu bucată, pe comisioane grase şi cu acceptarea unor condiţii total contrare intereselor ţării.
Acum criza economică începe să facă ravagii. Aceiaşi politicieni îşi dau seama că s-a greşit dând pe mâna străinilor resursele ţării, fabricile şi uzinele de interes naţional, şi ce-i mai grav finanţele. Banca Naţională încearcă în aceste zile să-şi impună autoritatea asupra băncilor private şi nu reuşeşte. Românii se spânzură că nu mai pot face faţă dobânzilor pe care banca le majorează de la o zi la alta. Nu-i pasă nimănui!
Nici nu se ridica preţul barilului cu cinci dolari, că benzina la pompă creştea în România la numai câteva ore de la închiderea operaţiunilor pe bursa petrolului. În această perioadă de criză economică preţul la petrol a scăzut la jumătate, dar benzina cu numai câţiva bănuţi, simbolic, să ne scoată ochii. Guvernul tace, autorităţile de resort tac, cei de la Protecţia Consumatorului de asemenea.
Precum vulturii cadavrul, aşa şi FMI-ul a mirosit că finanţele româneşti sunt în descompunere. Deja ne dau târcoale pentru a ne mai împovăra cu ceva împrumuturi. Rostul FMI; dar mai ales a celor din spatele lui, este să te ţină sub control, să sufli numai cât îţi permit ei. Ne-am împăunat cu o creştere economică care pare să fie doar pe hârtie. Cei de la FMI vor să ştie dacă această creştere este reală. Iar de este aşa, ne vor ajuta ei să crească rata inflaţiei ca s-o anuleze. FMI-ul, Uniunea Europeană, n-au nevoie de o Românie bogată.
Dacă finanţele ţării, ponderea industriei, energia erau în mâinile Guvernului României, acum chiar că eram imuni la criza economică mondială. Toate acestea sunt în mâinile străinilor, iar noi vom juca după cum ne vor cânta ei. Culmea, aceeaşi politicieni care strigau „Nu ne vindem ţara” şi au vândut-o, acum tac mâlc şi ne ameţesc cu vorbe în care nici ei nu cred. Criza economică ne va lovi, ne vor lovi şi străinii care ne controlează economia, FMI-ul ne aşteaptă la cotitură, de la Uniunea Europeană semnalele sunt proaste, iar pe acest fond, aceiaşi politicieni îşi duc până la capăt netrebnicia şi imoralitatea faţă de popor, dihocând bugetul public pentru a face pomeni electorale, majorări salariale, numai să obţină voturi.
Faptul că nenorocesc un popor întreg nu-i interesează. Iar aceşti politicieni parlamentari vor să-i mai votăm odată. Să le dăm un şut în cur şi să-i lăsăm acasă, de porci ce sunt. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi febra alegerilor
Oprişanu vine în ajutorul bolnavilor cronic
Lăsăm să moară, România?
Programul activităţilor în Zilele Colegiului Economic "Octav Onicescu"
Horoscop
Lecţia juridică a poliţistului către avocat
Profesorul Morcov, un pedagog care înjură şi plestenşe birjăreşte
Vă cere votul, pentru că ştie ce va face cu el!
A pus scut abuzurilor asupra consumatorilor
Băncile CRIMINALE au făcut încă o victimă
o femeie din Neamţ s-a spânzurat din cauza ratelor majorate de la bancă
De ce-a ajuns Stolojan la urologie!
PSD-ul şi-a tras un sondaj care ridică multe semne de întrebare
Poliţia n-are leac pentru un ţigan de 14 ani, cu 188 spargeri la activ
„Oraşul Botoşani nu-i ţara PD-L”
sesizare la BEJ fiindcă steagul României a fost înlocuit cu cel portocaliu
Şeful poliţiei botoşănene este anchetat de DNA
Vrea să reactiveze Universitatea populară la Ungureni
Peste 30 vaci bolnave de TBC şi leucoză au fost trimise la abator
Tarlaua Chişculiţa va fi cercetată azi cu detectoare de metale
Agenţia de plăţi sociale şi-a început activitatea
Generalul Rusu scoate gunoiul de sub preşul şcolilor
Şi ceferiştii fac o pauzuă de… activitate
Şomajul creşte alarmant
Şomajul creşte alarmant
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă