Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4711
De la 07 Ianuarie 2003
122890360
Editorial

PDL şi reforma dispariţiei

  • Ioan Rotundu
  • 27 February 2013, 23:00
În luna martie PDL urmează să convoace Conferinţa Naţională, să analizeze rezultatele dezastruoase obţinute în urma alegerilor locale şi parlamentare de anul trecut şi să-şi aleagă o nouă conducere.
O astfel de analiză se cerea atunci, imediat după alegeri, la cald şi cu demisia conducerii partidului pe masă. Acum, că au trecut opt luni de la alegerile locale şi trei de la cele parlamentare, cui mai foloseşte o asfel de analiză, de vreme ce aceeaşi conducere care a adus PDL-ul pe marginea prăpastiei se analizează pe sine însăşi. Îşi va face puţină autocritică, va căuta ţapi ispăşitori prin Guvernul Boc şi Ungureanu, printre parlamentarii traseişti, după care va dori să fie realeasă, pentru a desăvârşi opera de distrugere totală a partidului.
O astfel de analiză s-a consumat la nivelul organizaţiei Botoşani. Cine credeţi că a fost cu gura mare şi a criticat mai vehement partidul? Exact fostul viceprimar Florin Ghiorghiţă, această piază rea a lui Flutur, omul cel mai hulit de botoşăneni, cel care prin acţiunile sale de viceprimar a creat mari greutăţi întregii comunităţi municipale.
Iar Cătălin Flutur, încă nedezmeticit de şocul suferit în urma pierderii funcţiei de primar, n-a avut curajul să-l oprească din debitul verbal, să-i dea un şut în fund din partid pentru a nu mai auzi nimeni de Florin Ghiorghiţă.
Intuiesc că un astfel de scenariu se va repeta şi la Conferinţa Naţională a PDL, numai că la scară marco. Actualul preşedinte Vasile Blaga, un politician fără priză la români, alunecos, aparţinând trecutului politic şi nu prezentului, va căuta să-i îmbrobodească pe participaţi şi să încerce de a-şi păstra funcţia. În demersul său el va fi susţinut de toţi cei de teapa sa, de toţi preşedinţii provinciali care au stat ascunşi la alegeri pentru a nu se justifica în faţa electoratului pentru măsurile luate de Guvernul Boc.
Spre deosebire de PNL, unde Crin Antonescu n-a acceptat concurenţă la funcţia de preşedinte pentru a se feri de orice surpriză neplăcută, în PDL şi-au anunţat candidatura mai multe persoane. Elena Udrea intră în luptă cu imaginea defavorabilă pe care i-a lipit-o de cariera politică Antena 3 şi cei din USL care priveau cu invidie la fondurile europene pe care aceasta le-a gestionat ca ministrul Dezvoltării. Din hoaţă n-au scos-o nici hienele de la Antena 3, nici liderii USL. A trecut anul de când Udrea nu mai este ministru şi nu i-a dovedit nimeni că a furat ceva.
În schimb, premierul Ponta s-a împopoţonat cu realizările ei din Poiana Braşov, în deschiderea actualului Festival Olimpic al Tineretului European 2013. Lui Ponta nu i-a fost jenă să-i confişte Elenei Udrea realizările, deşi a considerat-o tot timpul o hoaţă.
Am întâlnit-o pe Udrea de mai multe ori la Botoşani şi Dorohoi. Femeia asta are un lipici extraordinar la oameni. La Dorohoi avea să fie sufocată de cei care doreau s-o atingă, să stea de vorbă cu ea.
Udrea îşi poate recupera imaginea publică şi relansa în politica naţională numai dacă va putea să-l învingă pe alunecosul de Blaga. Dacă-şi va băga coada preşedintele Băsescu, şansele ei vor fi mari.
Monica Macovei, cea care reprezintă grupul reformiştilor intelectuali, este o idealistă. Ce vrea ea nu se potriveşte cu ce vrea poporul român şi nici cu interesele baronilor locali de culoare portocalie. Nu poţi face politică pe baza unor principii morale de care râd şi alegătorii şi politicienii, indiferent de partidul din care fac parte aceşti politicieni. Pe fond, ce vrea Monica Macovei este corect, dar nu se potriveşte cu momentul politic actual, când electoratul român votează populismul şi nu principiile. Ne lipseşte educaţia politică, voinţa de a reforma clasa politică pentru că avem stomacul gol. Între principii şi populismele unui trai mai bun, românii vor vota populismele.
Ca să reformezi electoratul şi clasa politică trebuie să câştigi puterea, iar puterea nu se poate câştiga cu principii. Este o dilemă pe care Macovei n-o poate înţelege, aşa că va rămâne în „castelul său plin de principii”, că nu-ţi de folos nimănui.
Monica Macovei este un politician care trăieşte în viitor şi nu la prezent. Nu va reuşi nimic în partid. Dacă Blaga va fi reales, reforma o va face acesta, în stilul său, iar PDL va dispărea ca partid.
Dacă alegerile le va câştiga Elena Udrea, atunci PDL mai are o şansă de supravieţuire pentru că în spatele acesteia stă preşedintele Băsescu, politicianul capabil ca de la anul să revină în fruntea partidului şi să-l resusciteze. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dulcegărie canină
Gastronomie: File de păstrăv la cuptor cu legume
Cum s-a scris istoria recenta in materie de TVA
Şi Portariuc poate gândi constructiv
Ioan Rotundu
Nova Apaserv – Comunicat întrerupere furnizare apă
Şi-a înmulţit clienţii vorbind româneşte
Canada e locul unde e cel mai uşor să faci afaceri
îmi place şi ce vîd în Scandinavia şi Germania
Majoritatea USL a peticit nedreptatea făcută de Ecaterina Andronescu
învăţătorilor şi educatorilor din România pe care Guvernul Ponta ii voia cu facultate în 6 ani
Voi rămâne în viaţa politică, nu pot să fiu pensionar
Business-story Bilanţul aventurii Mechel in Romania
1,7 miliarde de lei pierderi, aproape 7.000 de locuri de muncă desfiinţate, 60 de milioane de euro datorii si cinci combinate lăsate de izbelişte
Lista datornicilor din Botoşani către Nova Apaserv
Contractul de reabilitare a teatrului Eminescu n-a fost semnat încă
Şoferul ghinionist şi copacul blestemat
Primăria Botoşani mai speră să recupereze 600 mii leri
Baronaşul de Vlăsâneşti îl va susţine pe Dolineaschi
Va fi oraşul Botoşani „Capitala Earth Hour”?
Tânărul licean rămâne după gratii
Azi, va fi parafat contractul Cornişa
Cetăţean turc implicat într-un accident ăn Botoşani
Programul de oncologie va fi reorganizat
Botoşani: S-au înmulţit îmbolnăvirile de sezon
Zeci de încasatori vor fi recrutaţi de Nova Apaserv, cu convenţie
Şedinţă publică la Laurian pentru profesorii cu normă incompletă
Sute de botoşăneni au datorii de zeci de milioane de lei la apă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog