Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5121
De la 07 Ianuarie 2003
122890770
Editorial

Panaramă politică în CJ

  • 22 July 2014, 23:00
Ieri s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Botoşani. O şedinţă monopolizată de către vociferările consilierilor liberali Corneliu Popescu şi Gheorghe Ciubotaru. Ţinta atacurilor lor a fost secretarul general al judeţului Nicolai Colesniuc. Făcut albie de porci, Colesniuc n-a mai reuşit să facă faţă atacurilor şi reproşurilor celor doi.
O primă acuzaţie adusă lui Colesniuc, considerat de cei doi liberali depăşit de actualitatea juridică a problemelor şi ajuns un balast pentru CJ, a constat în faptul că Felicia Mihai n-a fost schimbată din funcţie şi mandatul de interimar se prelungeşte ilegal. Fără ca PNL-ul să vină cu o propunere concretă de înlocuire din funcţie a Feliciei Mihai, cei doi liberali, Popescu şi Ciubotaru, i-au cerut lui Colesniuc ca problema directorului de la Direcţia Judeţeană de Protecţie a Drepturilor Copilului să fie rezolvată de către o comisie a CJ.
Numai că secretarul general le-a explicat că CJ-ul nu are şi nu poate avea astfel de competenţe, legea fiind clară în acest caz. Rău s-au cătrănit Popescu şi cu Ciubotaru, care au lansat împotriva lui Colesniuc o altă tiradă de cuvinte nu tocmai onorabile din partea celor care le-au rostit. Cert este că schimbarea lui Mihai din funcţia deţinută nu se poate face fără un aviz central, impus de lege la forma imperativă.
Desigur, dacă se poate întruni o majoritate de voturi, se poate lua o astfel de măsură, dar pe răspunderea directă a consilierilor judeţeni şi nu pe ce-a personală a secretarului general, care a anunţat că nu va contrasemna o astfel de hotărâre. Hârâială şi vorbe de mahala au adresat cei doi lui Colesniuc, cărora li s-au alăturat şi alţi consilieri, şi pe seama nelămuririi situaţiei de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în urma demisiei lui Liviu Conţac.
Şi aici este necesar ca viitorul director să primească un aviz central, aviz care s-a primit spre finalul şedinţei. Cu toate acestea, Colesniuc n-a scăpat de beşteleala celor doi. Fără doar şi poate că secretarul general al CJ, Nicolai Colesniuc n-a fost şi nu este cheie de biserică. Dar să fie făcut albie de porci de către doi consilieri ce nu posedă cele mai elementare noţiuni teoretice de interpretare a normelor juridice, fie ele şi de drept administrativ, sună cam anapoda.
Mai ales că atacul celor doi asupra lui Colesniuc pare a fi justificat de un interes personal. Se şoptea prin sală că cei doi ar fi vrut să-i bage pe gât lui Colesniuc un anume jurist, iar acesta s-ar fi opus. Când toată lumea credea că lucrurile se calmaseră, tocmai că scandalul a izbucnit cu mai mult patos. De această dată mărul discordiei l-a constituit scrisoarea controlorului de la Curtea de Conturi Botoşani, Costel Codău. De loc din Călugărenii Vechi, dar cu domiciliul în Botoşani de pe vremea când regimul Ceauşescu oferea cu prioritate apartamente pentru absolvenţii cu studii superioare, brusc, controlorul l-a cuprins mila de săteni.
El a reproşat, printr-o scrisoare, consilierilor Alianţei DA că au scos din finanţarea bugetară a acestui an lucrările de reparaţii a drumului judeţean ce trece şi prin satul său de baştină. Scrisoarea controlorului este destul de curioasă şi dă naştere la o serie de întrebări. Consilierii judeţeni ai Alianţei DA n-au avut până acum niciodată majoritate de voturi să-şi impună, politic, un moft sau două. De unde rezidă că decizia de rupere a finanţării acestei lucrări s-a făcut cu votul consilierilor PSD, lucru neîndoielnic cunoscut de controlorul Codău.
Apoi, vreme de 15 de când PSD-ul taie şi spânzură în CJ, de ce acest controlor n-a simţit dureri atroce pentru sătenii săi, care circulă pe un drum judeţean desfundat? Nu cred că Popescu şi Ciubotaru şi-au pus astfel de întrebări, dar s-au folosit de scrisoare şi l-au atacat dur pe Conţac. Preşedintele Conţac a bâlbâit ceva-ceva şi problema a rămas în coadă de peşte. Să fie această scrisoare o orchestraţie politică Conţac – Codău, un atac asupra Alianţei DA cu scop de erodare a imaginii publice a acesteia? Să fie mâţa pe care Conţac le-a arătat-o celor din Alianţă cum că cei de la Curtea de Conturi au rămas tot ai PSD-ului?
Este de notorietate faptul că directorul Lupu a fost pus în funcţie la Curtea de Conturi, la acea vreme, prin graţia deputatei Viorica Afrăsânei cu care este rudă prin alianţă. Oricare ar fi scenariul, inclusiv posibilitatea ca scrisoarea să fi avut rol de capcană, cei doi liberali, în afară de faptul că au demonstrat posesia unui limbaj suburban, n-au schimbat cu nimic mersul lucrurilor. Tot pe-a lui Conţac a ieşit! A câta oară?!
JD 22 septembrie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Chiriaşi ANL putrezi de datori la plata chiriei
s-ar impune evacuarea lor din locuinţe
Copăcel, copăcel domnule Şimit şi fără Comariţa
Bancul zilei: Treabă românească
Horoscopul zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog