Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12010
De la 07 Ianuarie 2003
122897659
Editorial

Posibile opţiuni de vot

  • Ioan Rotundu
  • 29 October 2007, 23:00
Trecând peste toate inconvenientele care pun piedici desfăşurării normale a alegerilor europarlamentare, pentru că suntem la început de drum, adică început de campanie electorală, cred că este binevenită o sinteză a posibililor opţiuni de vot. Pentru că sondajele indică, în opinia mea vremelnic, că cel mai puternic partid al prezentului şi care se bucură de mângâierile mămoase ale electoratului este Partidul Democrat, să zăbovim un pic asupra listei cu candidaţii ce ni i-au propus.
Lista o deschide Sorin Frunzăverde, un politician cunoscut, dar cunoscut într-un mod controversat. Mai ales că, luându-i locul ministrului Teodor Atanasiu la Apărare, s-a opus retragerii trupelor din Irak, soluţie care s-a dovedit a fi total nefericită, de atunci căzând în lupte încă doi soldaţi români. Cert este că Frunzăverde nici pe departe nu poate fi considerat trăgător de listă, el fiind indiferent multor alegători. Pe Frunzăverde îl urmează trei nume necunoscute la nivel naţional, tinereţea lor nefiind un atu pentru a fi votaţi. În opinia mea, afirmaţia PD-ului că va obţine 40% din mandatele de europarlamentar nu-i decât o gogoaşă politică, menită să intimideze adversarii dar nu şi electoratul.
PNL se află la guvernare. Deci, ca importanţă, deşi sondajele ne dau o altă imagine a acestui partid, trebuie să-l situăm pe locul doi, după PD. Nu ştiu cui a aparţinut din partid ideea de a pune pe primul loc pe Renate Weber, dar cred că a avut o bună inspiraţie. Şi cei care o urmează pe listă au ceva vino încoace. Din păcate pentru PNL, caltaboşii, pălinca şi plicul ale lui Remeş l-au zdruncinat rău. Nu chiar atât de rău încât să nu prindă vreo 5-6 mandate. Totul depinde de cum îşi vor orienta campania electorală.
Ca principal partid de opoziţie, PSD-ul n-a excelat în oferta electorală. În primul rând că au avut mari probleme la întocmirea listei, iar pionul principal al lor, şi care le-ar fi putu aduce multe mandate, mă refer la Vasile Puşcaş, deputat PSD de Cluj, s-a retras, simţindu-se jignit cu locul oferit. Nici cu Adrian Severin agăţat pe locul doi nu vor avea mai mult câştig de cauză. Iar Titus Corlăţean, cocoţat pe primul loc, este perceput drept un şmecheraş politic, cu vizibilă tentă de aroganţă. Trebuie să recunoaşte, însă, că PSD-ul încă se bucură de un electorat stabil, mulţi dintre cei 3,5 milioane de membri PCR regăsindu-se cu sufletul în social-democraţia promovată de acest partid. Ceva, ceva mandate vor lua, poate chiar mai multe decât PNL.
Gălăgiosul PRM se află tot mai mult în spatele PNG-ului lui Becali. Aproape aş paria că partidul lui Vadim va culege mai puţine voturi decât cel al lui Becali. Vadim şi-a tras seva electorală cu ajutorul discursului său radial, patriotic şi cu pretenţii justiţiare. Becali a venit cu banii şi crucea. Nu ştiu cât pricepe el din morala creştină pe care o susţine financiar, dar, vorba prof. Mircea Dănuţă, la ţugulanul semianalfabet prinde. Becali mai trage ceva spumă electorală şi pe seama echipei de fotbal Steaua. Însă este foarte aproape să-şi exaspereze suporterii, făcându-şi-i duşmani. Va fi interesant de urmărit campania electorală a acestor două formaţiuni politice. PC-ul lui Dan Voiculescu, în afară de prezenţa publică pe cele trei antene ale preşedintelui de partid, orice-ar face, orice iniţiative ar avea, numai nu intră în graţiile electoratului şi gata. Poate va prinde ceva, poate nu!
UDMR-ul îşi are electoratul său stabili. Chiar de şi-a băgat coada preşedintele Băsescu, asmuţindu-l pe Laszlo Tokos împotriva lui Marko Bela, în situaţii de acest gen ungurii sunt solidari şi-şi vor susţine candidaţii.
Restul partidelor hămăie, fără ca electoratul să le bage în seamă. Nu văd nici o altă formaţiune politică demnă de a fi menţionată cu şanse în a prinde ceva mandate.
Cam aşa stau lucrurile la început de campanie electorală. Vom vedea dacă apar ceva mutaţii semnificative pe la jumătatea ei, urmând ca în final să ne formăm o ultimă impresie cu care, eventual să mergem la vot.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


I-a adus pe medici în situaţia de a da consultaţii în stradă
Câmpanu vine cu o propunere năstruşnică
Cele mai celebre cazuri ale corupţiei locale
aceste cazuri au ajuns pe masa Comisarului Drepturilor Omului de la Consiliul Europeilupta declanşată de „Mişcarea Iazu” începe să aibă efectecei vizaţi nu mai prididesc cu ameninţările
Colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice tinde să devină circ
Problemele de mediu riscă să nu poată fi rezolvate
Contractul de concesiune pentru gestiunea deşeurilor trebuie revizuite
Cursuri de operator calculator pentru deţinuţi
Nu renunţă la realizarea unei intrări fastuoase în spitalul judeţean
Tabără pentru profesorii din Transnistria
Permis de conducere fals descoperit în Polonia
S-a demarat procesul de inscripţionare a monumentelor istorice
Spitalul din Flămânzi ar putea fi construit la ...Frumuşica!!!
Operatorii culturali botoşăneni învaţă să scrie proiecte
CJ încearcă să sprijine cu o sumă de bani parte din consiliile locale
Liberalii se apără de acuzaţiile de favoritism politic
CJ lasă din condiţii faţă de firma Telido
Dominic Purcell divorţează
Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni – LicArt
Sesiune specială a testelor naţionale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 30 octombrie
Cotlet de porc CHARCUTIERE
Horoscop
Profesorul şi logica ilogică
Şmecher, mai întâi închiriază şi apoi cumpără
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog