Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23364
De la 07 Ianuarie 2003
122883431
Editorial

Preşedintele Băsescu stă cu-n picior la Cotroceni şi cu unul…

  • Ioan Rotundu
  • 6 February 2007, 23:00
Despre cineva aflat pe picior de plecare, de obicei din fruntea unei instituţii, se spune că stă cu-n picior de unde pleacă şi cu celălalt păşeşte spre unde va pleca. Tot mai pronunţata ameninţare de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, îl situează pe acesta cu-n picior la Cotroceni, dar cu celălalt încă nu ştim unde va păşi, deocamdată ţinându-l suspendat în aer. Practic, suspendarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte a României este aproape de final. Mă refer la întocmirea documentelor în cauză şi înscrierea acestora în procedurile legale. Mai că suspendarea, după socotelile de ieri ale specialiştilor în analize politice, s-a şi realizat, din punct de vedere al voturilor necesare. O oarecare incertitudine vine din partea parlamentarilor independenţi, care pot schimba balanţa în favoarea sau în defavoarea preşedintelui.
Liberalii lui Tăriceanu nu s-au hotărât încă. Prin recurgerea la acestui şantaj politic, că altfel nu poate fi numit, Tăriceanu speră să-l liniştească pe preşedinte şi să-l facă mai tolerant cu PNL şi persoana sa. Este o tactică total greşită, pentru că preşedintele Băsescu cu cât se simte mai ameninţat sau şantajat, cu atât atacă mai furibund. Dovadă, declaraţia sa de ieri, de la Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), când a afirmat că Guvernul Tăriceanu este mai slab decât cel al lui Năstase, în privinţa rezultatelor obţinute în creşterea economică. Dar, să presupunem că Tăriceanu este mai abil politic decât îl considerăm şi că, prin tactica promovată îşi acoperă adevăratele intenţii, care pot fi votul liberalilor pentru suspendarea preşedintelui. Ce s-ar întâmpla într-o astfel de situaţie?
Suspendarea preşedintelui Băsescu va deveni o certitudine. Odată Băsescu suspendat din funcţia de preşedinte, PLD-ul, făcătura politică a acestuia şi duşmanul de moarte al PNL-ului şi al lui Tăriceanu se va dezmembra. Suspendat fiind, Băsescu nu se poate întoarce în fruntea PD-ului, fiind oprit atât de prevederile constituţionale cât şi de cele ale statutului partidului. Apoi, sunt în PD lideri care, dacă Băsescu va fi suspendat, vor începe să-şi manifeste pe faţă ostilitatea faţă de el. Poate că inclusiv Emil Boc speră în suspendarea lui Băsescu, el văzându-se un preşedinte de partid ce va putea hotărî după alte raţiuni şi interese politice, decât numai la indicaţiile discrete venite de la Cotroceni. Să mai adăugăm că Boc va putea răsufla în privinţa PLD-ului, adică nu va mai plana pericolul unei fuziuni cu acest partid, Stolojan devenindu-i un concurent serios la preşedinţia noii formaţiuni.
Urmărind aceste consideraţii, avem aşadar o imagine oarecum clară. Dacă PNL-ul va vota pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, are toate şansele să scape de PLD-ul lui Stolojan. De partea cealaltă, în PD, liderii se vor regrupa şi vor căuta să scape definitiv de imprevizibilul Băsescu, dar şi de o eventuală fuziune forţată cu PLD. Presupunând că lucrurile se vor petrece cam aşa, să îndrăznim să privim dincolo de suspendarea preşedintelui. Va urma referendumul. Nu cred că până la data când se va organiza referendumul, proaspetele modificări la Legea referendumului vor intra în vigoare. PD-ul va fi determinat de preşedintele Băsescu, prin canelele de comunicare folosite, să conteste legea la Curtea Constituţională, spre a-i lungi perioada de intrare în vigoare. Există şi posibilitatea ca cineva din opoziţie, mă refer aici la PSD, să aibă trecere pe la Curtea Constituţională şi contestaţia să fie soluţionată cu prioritate şi în defavoarea preşedintelui.
Dacă se va întâmpla aşa, cu jumătate plus unul din voturile celor prezenţi la urnă, preşedintele Băsescu va putea fi suspendat, fapt ce se va realiza cu multă uşurinţă. Băsescu are o anume simpatie în rândul populaţiei, dar dacă la vot vor veni masiv cei care-l dezavuează, va fi învins. Iar de va fi învins, putem spune Vae victis!, căci dosarul „Flota” îi va aduce zile grele.
De Băsescu va fi judecat de către electorat după actualele prevederi ale Legii referendumului, situaţia se va schimba net în favoarea sa. După un astfel de rezultat, putem rosti Vae victis! pentru PNL şi Tăriceanu, pentru Geoană şi PSD, pentru Vadim şi PRM la care va trebui să adăugăm pierderi colaterale, necunoscute nouă la momentul de faţă.
Privind lucrurile dintr-o asemenea perspectivă, dacă preşedintele Băsescu va fi suspendat, nu prea are unde se retrage. Va fi un izolat şi-i va fi foarte greu să-şi apere şansele în faţa electoratului. El nu are prieteni, iar acţiunile sale din ultima perioadă l-au pus într-o lumină total defavorabilă. De va fi obligat să-şi ridice şi celălalt picior, ţinut încă la Cotroceni, nu-mi dau seama unde poate păşi. O astfel de variantă nu i-am auzit pe analiştii politici s-o toace pe toate feţele şi să-i găsească un răspuns. Poate că este prea devreme să ne gândim la etapa referendumului!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XXV)
(Ioan Rotundu)
Noul şef al IPJ Botoşani a fost numit în funcţie
Termica, o întreprindere parazită?
Plai trebuie să asigure combaterea contrabandei
Prima suspiciune de rujeolă
AJOFM vrea să promoveze turismul din zona Voronei
Minor dispărut după o ceartă cu părinţii
Şcolile trebuie să înveţe cum se por înfrupta din banii europeni
India III
Duhul n-a înţeles aluzia...
Borş de urzici cu ardei
Horoscop
70.000 de fermieri se vor bate pentru 15 milioane de euro
Piraţii auto le rând în nas poliţiştilor rutieri
Zmău se plânge că n-are suficienţi subordonaţi
Birocraţia continuă să omoare pensionarii
CJP promite să facă ordine în relaţiile cu publicul
Realizarea bazinului olimpic mai aproape ca oricând
Permisul auto mult râvnit rămâne greu de obţinut
Consul italian prezent la Botoşani
Persoană fără adăpost găsită decedată
Posibilă sinucidere din cauza afecţiunilor medicale
Neatenţia pietonului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog