Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
9391
De la 07 Ianuarie 2003
74020586
Editorial

Primul semn de slăbiciune

  • Ioan Rotundu
  • 31 August 2009, 23:00
Ieri, cei din PDL au anunţat că Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea guvernamentală pentru pachetul de legi din învăţământ propus de ministrul PSD Ecaterina Andronescu. Dacă până ieri, voci multiple din PDL declarau că acest partid va susţine pachetul de legi propus de preşedintele Băsescu prin consilierul său pe probleme de învăţământ, Mircea Miclea, şi el fost ministrul al Educaţiei în guvernul Tăriceanu I, ieri din partea PDL n-au mai apărut divergenţe de opinii şi au declarat sec că susţin pachetul de legi propus de Andronescu, fără alte comentarii.
Sincer să fiu, citind în mare legea Andronescu şi legea Miclea, am considerat proiectul de legea al reputatului profesor Mircea Milclea mult mai reformator, mai profund şi mai modern, mult apropiat de învăţământul european. Legea propusă de Andronescu nu face decât să şlefuiască actualul sistem de învăţământ, fără însă a-l reforma în profunzime.
De ce au acceptat cei din PDL un astfel de compromis? Este de la sine înţeles că semnalul l-au primit chiar de la Cotroceni, de la preşedintele Băsescu. În rândul politicienilor deja era acceptată teza că miercuri, 2 septembrie, când Guvernul Boc va veni în faţa Parlamentului să-şi asume răspunderea pe pachetul de legi al lui Miclea, PSD-ul nu va vota, iar Guvernul Boc va rupe alianţa de guvernare cu PSD-ul, care va fi scos de la guvernare. Dealtfel, până ieri, începând cu pedelistul Cezar Preda, mulţi alţi parlamentari pedelişti se înfoiau pe la televiziuni că s-au săturat de duplicitatea PSD şi că vor cere lui Boc să desfacă alianţa de guvernare cu aceştia.
Schimbarea radicală de poziţie s-a produs la şedinţa PDL de ieri, de la sediul Parlamentului. Aflat în corzi cu ultimele dezvăluiri de implicare a sa şi a fratelui în traficul internaţional cu armament, preşedintele Băsescu a considerat că nu-i momentul ca PDL să rupă alianţa cu PSD. Nu l-ar fi avantajat deloc în alegerile din 22 noiembrie, dimpotrivă, iar fi îngreunat situaţia. Nici cei din PSD nu s-au arătat plini de emfază că PDL-ul a acceptat pachetul de legi al ministrului Andronescu. S-au limitat la a anunţa public că Guvernul Boc îşi va asuma în faţa Parlamentului responsabilitatea pentru legea Andronescu. Iar Mircea Geoană, deşi atacat dur de pedelistul Cezar Preda, n-a avut nici o reacţie vehementă. A declarat blând că este preocupat de guvernare, de măsuri împotriva crizei economice, probleme prioritare pentru PSD.
Să fi intervenit între Băsescu şi Geoană o înţelegere politică privind alegerile prezidenţiale, cum se şopteşte tot mai insistent prin culisele politice? Este posibil. PDL va susţine legea Andronescu, iar PSD va vota pentru legea salarizării unice, iniţiativă a PDL şi a preşedintelui Băsescu. Iată dar că nimic nu-i la voia întâmplării, ci totul este negociat în spatele uşilor închise.
Un pact Băsescu Geoană iarăşi ar avea logică. Dacă Băsescu pierde alegerile, le va pierde în favoarea lui Crin Antonescu, Geoană fiind în sondaje sub nivelul partidului. Iar Crin Antonescu va forma guvern PDL – PNL, răzbunând trădarea PSD din decembrie anul trecut. Dacă Băsescu câştigă alegerile, şi are mari şanse, cu toate dezvăluirile despre implicarea sa în traficul cu armament, pentru că pe români îi doare în cot de acest aspect şi nici nu conştientizează dezastrul ca va cuprinde România în următorii cinci ani cu Băsescu preşedinte, atunci PSD-ul se va cuminţi definitiv iar preşedintele, prin Boc, va conduce România după cum îi va fi vrerea. Aşadar. Geoană va candida făcând figuraţie.
Nu PDL este cel care ieri a dat semne de slăbiciune, ci PSD-ul. PDL-ul doar le-a pus otrava în cupa de şampanie pentru ca social-democraţii să poată sărbători un eveniment ce după alegerile din 22 noiembrie va fi neîndoielnic îndoliat. Legea Andronescu este preţul pe care PDL l-a acceptat să-l plătească pentru ca Băsescu să poată câştiga alegerile. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Autorităţile locale pot accesa bani pentru împăduriri
Dacă va mobiliza Armata şi Poliţia pentru a-şi păstra puterea
Voronin va ajunge la pulşcărie
Reportaj de pe strada 31 august 1989 din Chişinău
Partidele pentru românii din diaspora se încaieră din cauza nevoii de voturi
Mai sunt câteva zile până la startul ediţiei 2009 a Cerbului de Aur
Nouă zile şi nopţi de rugăciune la Catedrala “Sf.Iosif” din Bucureşti
Noua Primărie Frumuşica, aproape de final
Debut poticnit pentru „Gloria” Frumuşica
victorie clară pentru „Victoria” Flămânzi
Andreea Esca a bifat patru destinaţii de vacanţă
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 1 septembrie
Ţâbu, elevul Madonei
Cum este când îţi pierzi fecioria
Horoscop
E la mare ananghie, aşa că vinde ieftin!
Contrabandiştii nu se mai liniştesc!
116 ani de la înfiinţarea Jandarmerie rurale
Jandarmii botoşăneni au trecut cu bine şi anul acesta de Festivalul Verii
Călare pe moped, fără permis!
Angajaţii Urban Serv puşi la treabă!
Cei din învăţământ nu ştiu că să folosească cele zece zile de concediu fără plată
Dezastrul din Sănătate se accentuează
Vor putea ocupa posturi la catedră şi cu note sub cinci
Destituită de la conducerea Colegiului „Grigore Ghica” Dorohoi
Ţurcanu a câştigat prima luptă
Mina de la Miorcani închisă de criză
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă