Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17744
De la 07 Ianuarie 2003
122877811
Editorial

Probleme grave între liberali

  • Ioan Rotundu
  • 1 August 2011, 23:00
Ieri, la vârful PNL-ului a avut loc o şedinţă de analiză a rezultatelor alegerilor europarlamentare. S-au căutat ţapii ispăşitori pentru insuccesul înregistrat, în urma alegerilor de duminică PNL-ul pierzând un europarlamentar. De la şase câţi a avut până acum, au ieşit din actualele alegeri numai cu cinci. Presa naţională şi posturile de televiziune au mediatizat faptul că discuţiile au fost furtunoase, la un moment dat Crin Antonescu părăsind chiar sala de şedinţe.
N-am informaţiile necesare să apreciez ce s-a întâmplat în plan naţional cu liberalii, dar pot comenta ce s-a întâmplat la Botoşani. Dealtfel, în emisiunea de miercuri de pe Somax, moderată de Dorin Bejenaru, am explicat unele aspecte legate de insuccesul de la Botoşani al liberalilor.
Dacă privim procentul realizat de liberali la Botoşani, de peste 18%, acesta este superior mediei pe ţară, de 14, 5%. Aşa stând lucrurile, actualul lider Florin Ţurcanu ar trebui felicitat. Numai că dacă comparăm procentul de 18% de acum cu cel de 28% de anul trecut, înregistrat la alegerile parlamentare, avem deja o pierdere de 10 procente. De ce această pierdere?
În primul rând că, nemaifiind la putere, liberalii n-au mai avut puterea financiară de a finanţa campania. Trecând peste faptul că alegerile eurparlamentare n-au avut o miză locală, ci numai una naţională, organizaţiile judeţene nu s-au repezit să cheltuiască. Chiar dacă ştiau că obţinerea unor rezultate proaste va atrage consecinţe nu chiar plăcute de la centru.
Nemaiavând bani cu care să cumpere voturi, să mituiască electoratul, numărul votanţilor PNL a revenit la cel normal, care, aşa cum au indicat şi sondajele, este de 18 – 20%. Totodată acest rezultat este şi dovada că în alegerile parlamentare de anul trecut, liberalii au cumpărat cam 10 procente din voturi.
Este şi dovada că mult trâmbiţatele alegeri nominale n-a curăţat clasa politică de scârnăvii şi lepădături, dimpotrivă, a deschis acestora calea spre Parlament. Cine a avut bani, şi-a cumpărat mandatul de deputat. Este cazul liberalului Florin Ţurcanu şi al democrat-liberalului Stelică Strungaru. La lipsa banilor pentru cumpărat voturi, aproape cu acelaşi efect dezastruos s-a adăugat accederea lui Florin Ţurcanu la şefia partidului. Grobianismul său, manifestările de comportament cu accente violente, lipsa unui discurs politic coerent şi cu mesaj, i-a determinat pe mulţi susţinători ai liberalismului să nu mai meargă la vot.
Nu ştiu dacă gestul de ieri al lui Crin Antonescu de a părăsi sala de şedinţe a fost un mesaj transmis lui Ludovic Orban, dar ştiu că acesta din urmă a contribuit din plin la insuccesul liberalilor din alegerile eruparlamentare. Orban nare lipici la electorat, n-are credibilitate în ceea ce spune. Are o mută de beţiv, de borfaş de Bucureşti. Dealtfel în susţinerea acestor afirmaţii amintesc de acele conflicte fizice în care a fost implicat în Bucureşti, de accidentele auto comise, de reproşul său direct şi public făcut botoşănencei Raluca Tatarcan, devenită Turcan prin căsătorie, că şi-a clădit cariera politică trecând prin patul şefilor săi.
Ei bine, acest om l-a ajutat pe Florin Ţurcanu să preia şefia PNL Botoşani. Nu degeaba se spune că cine se aseamănă, se adună. Cu acest om în preajma sa, mă refer la Orban, Crin Antonescu nu va ajunge să se bată în turul doi al alegerilor prezidenţiale cu actualul preşedinte Băsecsu. Iată, dar, cam ce cauze au stat la Botoşani la pierderea de către liberali a 10 procente din electoratul avut în alegerile parlamentare de anul trecut.
„Ce-i de făcut” s-a intitulat cartea lui Lenin, apărută în 1902. Ce-i de făcut? Este întrebarea care ar trebui să şi-o pună liberalii. Iar răspunsul ar fi că trebuie curăţat partidul de oameni ca Orban, în plan naţional, şi de cei ca Ţurcanu, în plan local. Părerea mea!
JD 12.06.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Dobarceni - Gh. Velniciuc - Scandal biserică - video
N-a muşcat… la miliardele de lei!
Ioan Rotundu
Secretul mielului la proţap
Metalurgişti botoşăneni medievali
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog