Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10812
De la 07 Ianuarie 2003
122870879
Editorial

Proşti, dar mulţi!

  • Ioan Rotundu
  • 10 October 2012, 23:00
Nu ştiu ce-a apucat-o pe Ecaterina Andronescu dar în calitatea sa de ministru al Educaţiei a pus gând rău absolvenţilor de facultate de la Universitatea „Spiru Haret”. Recent, ea a dat un ordin prin care absolvenţii acestei universităţi care lucrează în cadrul învăţământului să fie plătiţi ca profesori necalificaţi. Motivul ar fi că universitatea nu a fost acreditată, aşa că diplomele eliberate nu sunt recunoscute.
Problema absolvenţilor de la Spiru Haret, care lucrează în învăţământ, a mai fost pusă pe tapet. Ba s-a încercat scoaterea acestora din sistem pe motiv că diplomele lor nu sunt valabile.
Şi pe diplomele de la Spiru Haret, ca şi pe diplomele celorlalte universităţi scrie că acestea au fost eliberate cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului. Dacă ministerul a girat cu sigla sa eliberarea acestor diplome, atunci de ce acum nu-şi mai recunoaşte propria binecuvântare?
Se pare că totul este o răfuială între ministrul Ecaterina Andronescu, ca reprezentant al învăţământului universitar de stat, şi cei de la Spiru Haret, ca învăţământ privat.
Iar în toată această luptă de a deţine supremaţia, victime sunt absolvenţii de la Spiru Haret. Acum vreo doi ani, când celor de la Spiru Haret li s-a interzis intrarea în examenele de titularizare la catedră, pe acelaşi motiv că universitatea nu este acreditată, instanţele judecătoreşti au desfiinţat reglementarea emisă de ministerul Educaţiei pe motiv că diplomele celor de la Spiru Haret n-au fost declarate nule, ele fiind eliberate sub sigla ministerului. Desigur, şi de această dată, profesorii care se vor trezi plătiţi ca necalificaţi, dar consideraţi până acum ca fiind cu diploma în regulă, se vor adresa din nou instanţelor de judecată. Sunt profesori, absolvenţi la Spiru Haret, care lucrează de ceva ani în învăţământ şi şi-au luat toate gradele, inclusiv definitivatul.
Ori aceste grade didactice nu puteau fi obţinute fără ca ministerul Educaţiei să nu le recunoască valabilitatea diplomei eliberate de Spiru Haret. Acum acelaşi minister vine şi-i descalifică, le ia gradele înapoi şi-i consideră necalificaţi. Dacă sunt necalificaţi, atunci şi banii primiţi până acum ca profesori calificaţi i-au primit ilegal. Îi va obliga ministerul să restituie aceşti bani înapoi?
Problema Universităţii „Spiru Haret” m-a apărut peste noapte. Ea există de ani şi ani de zile. Nici un partid parlamentar n-a iniţiat un proiect de lege prin care să clarifice odată pentru totdeauna statutul acestor universităţi. N-au făcut-o din raţiuni electorale. În România, în momentul de faţă, sunt aproape două sute de mii de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret”. Mulţi lucrează în sistemul bugetar şi sunt consideraţi cu studii superioare, fără a li se pune vreodată la îndoială valabilitatea diplomei de licenţă.
Numai în învăţământ a apărut problema acestor absolvenţi. Şi de fiecare dată numai când Ecaterina Andronescu a ajuns ministrul Educaţiei. Este limpede că ea urmăreşte protejarea învăţământului de stat în dauna celui privat. Dar tot atât de adevărat este că la Universitatea „”Spiru Haret” nu se învaţă carte. Ca să devii licenţiat la această universitate trebuie să respecţi două reguli: să plăteşti taxele anuale şi să te prezinţi să-ţi ridici diploma. Pe vremuri , ca să fii absolvent al Academia „Ştefan Gheorghiu”, tot două reguli trebuiau respectate: să fii atent să nu te calce tramvaiul prin Bucureşti şi să fii prezent la cantină ca să nu mori de foame până la absolvire.
Problema licenţierii la Universitatea „Spiru Haret” nu se rezolvă prin a agrava efectul acestui sistem de învăţământ pedepsindu-i pe absolvenţi prin a nu le recunoaşte diploma.
Trebuie atacată cauza, adică reglementată forma de învăţământ prin intrarea în legalitate sau desfiinţarea universităţii iar cei care nu se supun legii să fie trimişi în judecată şi pedepsiţi. De ce să fie pedepsiţi cei peste o sută de mii de absolvenţi şi să nu fie pedepsiţi, dacă s-a încălcat legea, cei care i-au păcălit pe aceşti absolvenţi?
Ecaterina Andronescu, cea care vrea să introducă Bacul profesional pentru a obţine zecile de mii de voturi ale celor care n-au luat examenul pentru că n-au învăţat, să aibă în vedere că şi zecile de mii de absolvenţi de la Spiru Haret care lucrează în învăţământ tot voturi înseamnă.
Ori fi ei proşti, că nu li se recunosc diplomele, dar sunt mulţi! Şi ce le refuză ia acum, le va acorda instanţele de judecată prin procese. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Calm englezesc
Scumpirea produselor alimentare a urcat rata inflaţiei la 5,33% în septembrie
mult deasupra ţintei BNR
Deficit comercial de 6,3 miliarde euro pe primele 8 luni
exporturile au fost de 29,6 miliarde de euro
Inga măi, fudulu, măi!
Ioan Rotundu
Creditarea va scădea sau va rămâne îngheţată în Bulgaria, Ungaria şi România
Nemulţumiţii din PSD şi PNL vor candida pe listele PP-DD
cu înţelegerea discretă ca vor reveni după alegeri în USL
Tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie"
Ofertă istorică! Basarabia în arendă la doar 4,2 tone de aur pe an!
Guvernul permite autorităţilor locale să elibereze paşaport simplu
inclusiv în comune şi oraşe mici
Mişcare surpriză a guvernului Monti
TVA creşte cu un punct procentual, dar scad impozitele pentru veniturile cele mai mici
Merkel a plecat, Grecia trebuie să revină la muncă
presa germană, sceptică în ceea ce priveşte impactul vizitei
Guvernul ia in calcul creşterea plafonului de subvenţii pentru încălzirea populaţiei
Listele pentru parlamentare, finalizate
Mihail Neamţu va candida din partea ARD
Farmaciile Dona ar fi implicate în fraudarea CNAS
şefi de farmacii, un medic psihiatru, administratori de firme - printre cei retinuţi în acest caz
23 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Comunicat de presă APIA Botoşani
Botoşani: Deschiderea vămii Stâna-Costeşti pentru trecerea produselor alimentare
un mare avantaj economic pentru judeţ
Juristul Marius Cristescu promovează minciuna la rang de adevăr
el speră că o astfel de reţetă îl va ajuta în politică
Trei OTV-iştii pe un loc la alegerile parlamentare la Botoşani
Bătălie pentru conducerea Organizaţiei municipale a PSD Botoşani
Botoşani: Peste 5.000 de liceeni aspiră la ajutorul social „bani de liceu”
UPU controlat tot mai des
Reorganizare la Protecţia Consumatorilor cu acelaşi şef
IŞJ: Zece inspectori şcolari se vor deplasa la Barcelona
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog