Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26485
De la 07 Ianuarie 2003
122912134
Editorial

Rictusul lui Stolojan

  • Ioan Rotundu
  • 4 April 2007, 23:00
În nebunia generată de trecerea prin Parlament a noului Guvern Tăriceanu, un alt eveniment politic a trecut aproape neobservat, sau cel puţin nemediatizat la nivelul importanţei sale. Mă refer la Congresul PLD, for politic ce a ales conducerea legitimă a Partidului Liberal Democrat. Împărţirea funcţiilor s-a făcut după criteriul importanţei rolului jucat în erodarea imaginii PNL-ului, aşa cum a sunat ordinul preşedintelui Băsescu. Cum era de aşteptat, Teodor Stolojan a fost ales preşedinte, iar Gheorghe Flutur, pentru prestaţia sa de luptător acerb împotriva PNL, a fost răsplătit cu funcţia de vicepreşedinte. Răsplătiţi au fost şi cei mai mici în grad. Senatorul nostru botoşănean Mihai Ţâbuleac, spre exemplu, a fost răsplătit cu funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional, o funcţie importantă şi care va necesita mult efort politic pentru a fi onorată cum se cuvine.
Cu o conducere aleasă democratic, PLD-ul a început să-şi facă simţită prezenţa pe eşichierul politic românesc, în dorinţa de a aduna ceva procente electorale şi de a-şi duce la îndeplinire menirea pentru care a fost plăsmuit în laboratoarele Cotrocenilor, toată lumea ştiind că partidul a fost năşit de Băsescu. Prin PLD, Băsescu vrea să dea lovitura de graţie PNL-ului, să-i plătească lui Tăriceanu pentru obrăznicia de a-l înfrunta şi de a refuza să dea curs dorinţei sale de organizare a alegerilor anticipate, pur şi simplu vrea să aducă PNL-ul în aceeaşi situaţie în care a ajuns PNŢ. Apoi, preşedintele Băsescu mai visează ca din combinaţia PLD – PD să plămădească un partid puternic, în măsură să-l propulseze spre al doilea mandat prezidenţial, dar şi să ajungă la guvernare. Băsescu îşi doreşte, în râvna sa pentru puterea totalitară, un premier şi un guvern format dintr-un partid care să-l asculte orbeşte, să execute tot ce el va găsi de cuviinţă.
Nu cred că preşedintele Băsescu îşi va vedea visul cu ochii. Sunt mai multe elemente care indică că PLD-ul va fi un eşec politic şi nicidecum o formulă politică de succes. În primul rând, preşedintele Stolojan nu este liderul politic care să dea garanţia succesului, cariera sa politică având sinuozităţi care i-au cam zdruncinat încrederea din partea românilor. Renunţarea sa la a mai candida la preşedinţia României, făcându-l pe Băsescu să plângă cu lacrimi de crocodil, lacrimi care s-au dovedit a fi false şi ipocrite, l-a înjosit mult în ochii electoratului, mai ales că acum se ştie adevărul: a fost victima lui Băsescu.
Discursul său politic, cu faţa crispată şi cu un rictus în loc de zâmbet, cu vocea apăsată, este voit răutăcios la adresa PNL-ului, partid pe care l-a condus în calitate de preşedinte. Cum deschide gura, cum vorbele sale acuză cu te miri ce PNL-ul, încât discursul său a devenit plictisitor şi repugnabil. Practic, platforma politică a PLD, aşa cum încearcă Stolojan să ne-o prezinte, este lupta împotriva PNL şi nu un program politic de guvernare. Stolojan nu face altceva decât să ducă la bun sfârşit misiunea încredinţată de Băsescu, misiune care nu cred că o va îndeplini vreodată.
PLD-ul a părăsit lucrările plenului parlamentar alături de PD, chipurile ca protest faţă de noul Guvern Tăriceanu. În realitate a confirmat că este un satelit al PD, viitor component al Alianţei DA, în locul PNL. Iar românii au fost înşelaţi de atâtea ori de alianţele politice, încât nu pot crede că la anul, când vor fi alegerile locale şi parlamentare de drept, să mai apară vreo alianţă care să repurteze un succes similar celui al CDR sau Alianţa DA. Mariajul PLD-ului cu PD-ul nu mai impresionează. PD-ul este perceput ca un partid dificil, rebel, malefic în acţiuni, cu lideri obstrucţionişti în colaborări. Cu excepţia PLD-ului, toate celelalte partide, parlamentare sau nu, consideră că orice colaborare politică cu PD-ul, mai devreme sau mai târziu se va solda cu un eşec. În privinţa imposibilităţii unei colaborări cu PD-ul, Quod erat demonstrandum, cum spuneau latinii când îşi încheiau o demonstraţie publică.
Făcându-şi din PNL suportul criticilor, atât PD-ul cât şi PLD-ul nu fac altceva decât să-şi atragă dispreţul alegătorilor. Faptul că PD ar sta extraordinar în sondajele date publicităţii, personal nu dau doi bani pe aceste sondaje. Chiar dacă nu suntem judeţul cel mai reprezentativ pentru astfel de sondaje, prin comune nu PD-ul este preferatul, ci cu totul alte partide. De va fi ca preşedintele Băsescu să fie suspendat, PLD-ul va deveni o amintire comparabilă cu soarta ApR-ului lui Meleşcanu. Orice făcătură politică nu-i de viitor, iar PLD-ul este o făcătură politică. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Comentariu la comentarii (LXIX)
(Ioan Rotundu)
Primarul Lungu bagă zâzanie între cele două sindicate din învăţământ
Banii au sporit numărul căsătoriilor
Arestat pentru viol
Bebeluş de patru luni decedat
Accident grav ce putea fi evitat
Activitate de combatere a comerţului ilicit
Marea Britanie II
Scurte dar vioaie, că-s cu poliţişti
Drob de miel
Oferta iepuraşului
Fermierii trebuie doar să depună cererea
AJOFM s-a întrecut la încadrarea şomerilor
Prefectul trage semnale de alarmă asupra îndatorării autorităţilor
Roman crede că unii directori democraţi merită să rămână pe funcţii
Prefectul vrea trecerea acumulării Stânca Costeşti în rândul surselor de risc
ISU Botoşani va simula o inundaţie pe cursul Prutului
Casa Asigurărilor de Sănătate suspectată de corupţie
Flacăra Flămânzi, îmbrăcată de Miluţ
Furtună cere o pregnanţă mai mare a Poliţiei Rutiere în trafic
Dreţcanu încearcă să sprijine o tânără în primii paşi pe scenă
Joia patimilor
Românul şi binele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog