Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23458
De la 07 Ianuarie 2003
122883525
Editorial

S-a cam decis cine va fi viitorul preşedinte al PNL Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 20 April 2017, 23:00
Organizaţia judeţeană PNL Botoşani are anunţată conferinţa pentru dare de seamă şi alegeri pentru sâmbătă, 29 aprilie a.c. Precum se ştie, Organizaţia municipală şi-a ales preşedintele în persoana liberalului Viorel Iliuţă. Puţini ştiu însă jocurile din culise care au dus la alegerea lui Iliuţă.
Rezultat al fuziunii dintre PNL-ul istoric şi PDL-ul abandonat de fondatorul Traian Băsescu, actualul PNL nu se bucură de o coeziune totală între cele două tabere. Se continuă a se vorbi de paritate în alegeri, de tabăra liberalilor autentici şi de neaveniţii din PDL. Pentru şefia la municipiul Botoşani a candidat Viorel Iliuţă din partea taberei liberalilor şi Gabriel Alexandru din partea fostului PDL. A câştigat Viorel Iliuţă dar la un scor destul de strâns.
Din discuţiile ulterioare alegerilor s-a aflat că deşi Alexandru era convins că va câştiga preşedinţia bazându-se pe paritate, a pierdut-o pentru că un număr redus de foşti democrat-liberali nu l-au votat pe motiv că este prea arogant, prea se dă priceput la toate şi nu se pricepe la prea multe dar cel mai mult pare să fi contat faptul că firma sa face afaceri prospere cu primarii PSD-ului, de unde suspiciunea că s-ar afla sub controlul liderilor PSD.
În schimb, Viorel Iliuţă a fost de la bun început considerat omul potrivit ca preşedinte. Cât a fost viceprimarul municipiului Botoşani în cadrul USL, cu social-democratul Ovidiu Portariuc primar, Iliuţă a demonstrat verticalitate politică şi administrativă şi nu s-a lăsat dominat de Portariuc. Apoi, Iliuţă face parte din categoria persoanelor care lucrează cu simţ de răspundere şi nu prea este dispus la concesii, mai ales când ştie că a ceda unui interes incorect ar însemna să trădeze încrederea celor care -.au acordat-o. Tenacitatea profesională şi echilibrul în decizie i-a atras voturi şi din partea foştilor PDL-işti, în detrimentul contracandidatului său Gabriel Alexandru.
Pentru preşedinţia Organizaţiei judeţene PNL se duce o luptă dură între liberalul istoric Costel Şoptică şi fostul democrat-liberal Cristian Achiţei. În tabăra foştilor PDL-işti se susţine varianta partizană că de vreme ce preşedinţia partidului la municipiul Botoşani s-a dus la un liberal, corect ar fi ca preşedinţia judeţului să revină unui democrat-liberal, invocându-se paritatea, fapt ce demonstrează că cele două partide au fuzionat scriptic nu şi politic.
Actual deputat liberal, Achiţei mizează pe faptul că a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, este cunoscut de primari şi că aceştia îl vor susţine. Numai că una este credinţa sa şi cu totul alta realitatea din teren. Mulţi foşti primari PDL afirmă că Achiţei, ca vicepreşedinte al CJ, i-a ajutat mai mult pe primarii PSD-ului, cu care firma sa a făcut afaceri prospere şi nu a stat cu uşa larg deschisă şi pentru primarii liberali.
Costel Şoptică, fost deputat şi actual senator liberal, este mult mai abil. El s-a purtat amabil cu toţi primarii, deşi afaceri a făcut mai mult tot cu primarii PSD-ului. În campania alegerilor parlamentare din decembrie 2016 a apărut în presa locală dezvăluirea că este cercetat penal pentru acte de corupţie comise în asociere cu primarul liberal Sebastian Merticariu de la Ştiubieni. Tot în presa locală a fost frecvent acuzat că şi-a falimentat propriile firme pentru a nu plăti la stat datoriile acumulate.
Numai că astfel de acuzaţii nu prea au trecere pe la liberali. Nici la nivel central, nici la cel local, cum n-au trecere nici prin PSD. Viitorul preşedinte al PNL va fi decis prin votul primarilor de la comune. Am făcut o evaluare destul de obiectivă şi am ajuns la concluzia că senatorul Costel Şoptică va câştiga preşedinţia cu peste 70% din voturi.
Am, avut no discuţie şi cu deputatul Cristian Achiţei şi mi-am dat seama că acesta se bazează pe o serie de primari care de fapt vor vota cu Şoptică. Dar cum speranţa moare ultima, Achiţei, invocând paritatea, crede că va fi ales preşedinte. Pentru a-i demonstra lui Achiţei forţa politică pe care se sprijină, Şoptică a anunţat o conferinţă de presă la care vor fi prezenţi şi primarii din judeţ care-l sprijină. Nu vor fi prezenţi la conferinţă acei primari care au declarat verbal lui Achiţei vă-l vor sprijini la preşedinţie dar care în final vor vota cu Şoptică. Cunosc ca aflându-se într-o astfel de situaţie cel puţin 8-7 primari.
Rău pentru electorat, bun pentru liberali, senatorul Costel Şoptică va fi, începând din 29 aprilie a.c., viitorul preşedinte legitim al PNL. Tot din acel moment va înceta şi polemica dintre cele două tabere, paritatea va fi abandonată şi va începe lupta de recâştigare a electoratului de dreapta. Ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Banul zilei: Pedeapsă popească justă
Horoscopul zilei de 21.04.2017
Cine va plati impozitul pe venitul global si cine va fi scutit
Acuzatii de tradare in PMP: Turcescu il critica dur pe Basescu,
Magda Bistriceanu il face "tradator" pe fostul ziarist
Comandantul Armatei SUA din Europa, Ben Hodges: Rusia continua sa actioneze agresiv in zona Marii Negre
Tariceanu: Impozitul pe gospodarie nu va putea fi implementat foarte curand
Dragnea il critica din nou pe ministrul Justitiei:
A intarziat foarte mult. O sa cer o audienta la el cu avizul premierului
Dosarul finantarii ilegale a PDL: Gheorghe Stefan, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare
Comisia speciala de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009,
votata de conducerea parlamentului
Dan Barna (USR): Basescu a trecut in mod oficial in tabara celor care lupta impotriva justitiei
Raluca Turcan: Ar merita sa stim detalii despre vacanta de Pasti de 15.000 euro a lui Liviu Dragnea in Oceanul Indian
Unde a fost liderul PSD in vacanta?
Liviu Dragnea afirma ca a fost la pescuit oceanic, dar nu spune locatia
ITP anual, din 2018, pentru masinile mai vechi de 12 ani.
Aproape 60% din parcul auto national este vizat de masura
Adrian Vasilescu: Pentru o revolutie fiscala iti trebuie o infrastructura moderna si o disciplina de fier
Grindeanu si Tudorel Toader, raspuns dur pentru Dragnea:
Indiferent cine solicita, vom trimite Parlamentului pachetul de legi pe Justitie abia cand dezbaterea publica e incheiata
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog