Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5236
De la 07 Ianuarie 2003
122890885
Editorial

S-au duelat politic ticăloşii cu neputincioşii

  • Ioan Rotundu
  • 27 April 2015, 23:00
Gestul de ieri al premierului Victor Ponta de a prezenta în Parlament un fel de bilanţ de guvernare cu prilejul împlinirii a 3 ani de la preluarea puterii de la Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu n-a fost deloc diplomatic. Desigur, Guvernul Ponta are o seamă de realizări, mai ales în urma măsurilor luate la acest început de an cu reducerea TVA-ului şi din urmă cu reducerea CAS-ului la angajatori dar aceste realizări nu s-au reflectat şi în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale românilor.
Infatuat şi ironic, un fel de plagiat nereuşit a discursului de pamfletar al lui Crin Antonescu, premierul ponta a declarat că Guvernul său poate fi considerat cel mai valoros guvern postdecembrist pentru că vreme de 3 ani a asigurat României o creştere economică constantă. Afirmaţia sa cu privire la creşterea economică este corectă dar că guvernul său ar fi cel mai valoros din România postdecembristă este o obrăznicie ce jigneşte bunul simţ al acestui popor.
Anunţat ca de Ponta ca fiind „cel mai cinstit Guvern”, în cei 3 ani au fost cercetaţi penal, arestaţi şi unii chiar condamnaţi 12 miniştri iar 2 miniştri au fost găsiţi incompatibili sau în conflict de interese. Cu o astfel de ştampilă pusă de DNA pe fruntea Guvernului său, Ponta ar fi trebuit să fugă ca dracul de tămâie de a face aprecieri publice de ordin calitativ cu privire la guvernul pe care-l conduce.
Raportul său prezentat în Parlament, practic în faţa coaliţiei de guvernare, a fost slab şi neconvingător criticat de către liberalii aflaţi în opoziţie. Dacă Ponta conduce un Guvern şi un partid în care ticăloşiile sunt etalonul valoric al calităţii actului de guvernare, liberalii sunt etalonul politic al neputinţei unei opoziţii.
După alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut liberalilor parcă le-a furat cineva minţile şi le-a pus leucoplast pe gură ca să nu mai poată vorbi. Ultima dovadă, proaspătă, o avem tot de ieri când în Senat sd-a aprobat Codul fiscal fără ca liberalii să-şi poată face auzită vocea asupra dezastrului pe care-l va produce acest Cod asupra mediului de afaceri la nivel de cetăţean, agent economic persoană fizică şi microîntreprinderi.
Nu mi-am propus să intru în detalii tehnice ce consecinţe vor avea aceste reduceri de TVA asupra buzunarului cetăţeanului care va plăti de la anul impozite aproape duble la casă, teren, maşină şi-i vor fi impozitate toate venituri ocazionale, inclusiv cele realizate muncind cu ziua. Persoana fizică autorizată, dacă va pleca la muncă în Spania iar în ţară nu va avea nici un fel de realizări din activitate, va fi impozitată cu suma de 1530 lei trimestrial. O astfel de măsură nu se mai numeşte impozit ci jaf la drumul mare. Pentru că la venituri zero noul Cod fiscal stabileşte acest impozit. La microîntreprinderi cota de impozitare forfetară de 3% a fost majorată la 5% din cifra de afaceri dacă firma nu are nici un angajat.
Nu înţeleg de ce ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe nu vor să priceapă că patronii de microîntreprindere nu îşi face forme de angajare pentru că veniturile realizate n-ar suporta plata impozitelor generate la nivelul minim, adică salarul minim pe economie. Ei abia reeuşesc să trăiască din ce câştigă. Dacă el nu are suflu financiar să se angajeze ca să-şi asigure o pensie la bătrâneţe, de unde să plătească 5% impozit pe venitul lunar? Pur şi simplu îşi va închide afacerea iar consecinţa va fi desfiinţarea unei alte sute de mii de societăţi mici.
Reducerea TVA-ului este totuşi o măsură pripită şi se realizează pe seama creşterii impozitelor pe cetăţean şi agent economic şi nu pe seama creşterii veniturilor la buget din creştere economică. Cetăţeanul de rând nu va câştiga nimic din reducerea TVA-ului. Marii comercianţi deja au majorat preţurile. Apropo, de unde ştia Ponta încă de acum două săptămâni că vor apărea carteluri între comercianţi care să majoreze preţurile? Iar dacă ştia de ce nu ia măsuri de sancţionare? Ciudat, nu! Dar la Ponta nimic nu trebuie să ne mai mire.
Cum spuneam, comercianţii au majorat deja preţurile iar când se va aplica scăderea TVA-ului ei vor ajunge la preţurile de acum două săptămâni, diferenţa de 15% din TVA intrându-le în buzunar. Şi la pâine s-a întâmplat la fel. Peste nici trei luni brutarii au revenit la preţurile de dinaintea scăderii TVA-ului.
N-a suflat ieri Ponta nicio vorbă despre faptul că în România nu se mai investeşte, nu mai accesăm fonduri europene şi nu se mai creează locuri de muncă. Iar maşina de vot a PSD-ului a votat numai facilităţi salariale bugetarilor, salariaţii din sitemul privat fiind abandonaţi total, inclusiv de neputincioşii de liberali.
Ponta a anunţat că va pleca în ţările arabe, avându-l la dreapta sa pe socrul Ilie Sârbu. Şi Ceauşescu a plecat în ţările arabe având-o la dreapta sa pe Lenuţa. La întoarcere în ţară Ceauşescu a mierlit-o. N-a spune că la întoarcere Ponta va fi primit cu buchete de trandafiri. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Toroş ( varză murată cu carne)
Bancul zilei: Tranzacţie gen OLX
Horoscopul zilei
Evenimentul organizat de PSD e derizoriu, inca un motiv ca PNL sa preia puterea
Surse: ANAF acuza Euroavipo si Murfatlar Romania de evaziune fiscala
Prejudiciul calculat de Fisc - peste 700 milioane de lei
Sulfina Barbu (PNL): Astazi nu avem o majoritate parlamentara in favoarea unei motiuni de cenzura
negociem om cu om
Ucraina acuza Rusia ca a trimis un transport nuclear in Crimeea
Moscova dezminte
Deputatul Florin Iordache a fost audiat de procurorii DNA
SUA se pregatesc sa inunde pietele globale cu gaz lichefiat si ameninta pozitia Rusiei pe piata energiei
Premierul Victor Ponta efectueaza un turneu in tarile arabe
in care va fi insotit de socrul sau, Ilie Sarbu, alti patru senatori si cinci deputati
Ancheta DNA a blocat licitatia pentru noile trenuri de metrou
Botoşani: „Sărăcia” de la Agafton a protopopului Lucian Leonte
Ioan Rotundu
Victor Ponta: In 2012, plecam sa joc baschet, dar m-a sunat Basescu pentru guvernare; Crin a zis: Aoleu!
Senatul a adoptat Codul Fiscal, dupa dezbateri aprinse in plen
Caricatura zilei: Yorik Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog