Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26312
De la 07 Ianuarie 2003
113182001
Editorial

Să-i fie groparul?

  • Ioan Rotundu
  • 16 July 2012, 23:00
Octaz Cozmāncă s-a autosuspendat din PSD. Veste nu-i chiar una comodă pentru social-democraţi. S-a putut vedea şi ieri, la televizor, cum lideri importanţi ai PSD n-au condamnat cu vehemenţă gestul lui Cozmāmncă, mārāind cāte ceva, dar cu jumătate de gură. Nici Mircea Geoană n-a avut o atitudine condamnabilă, el sancţionānd gestul lui Cozmāncă cu multă īngăduinţă şi precauţie.
Octav Cozmāncă nu-i oricine. Este fondatorul PDSR, a fost eminenţa cenuşie a lui Iliescu şi Năstase, este un social-democrat desăvārşit, n-a fost implicat īn scandaluri politice sau acte de corupţie. Īn scrisoarea sa deschisă adresată membrilor şi electoratului PSD şi nu liderilor acestui partid, Cozmāncă īşi exprimă dezamăgirea că partidul pe care l-a slujit cu credinţă nu mai este un partid de stānga. Mai grav pentru PSD, Cozmāncă dezvăluie ceea ce bănuiam cu toţii că PSD-ul este un partid cuprins de corupţie, măcinat de luptele dintre grupările mafiote, controlat de grupuri de interese, iar preşedintele Mircea Geoană nu mai este demult stăpān pe frāiele partidului.
Cozmāncă, prin evadarea sa din PSD, nu va īncheia şirul acestor plecări, cu siguranţă că mai sunt şi alţii care īl vor urma. Cozmāncă a ameninţat că dacă partidul nu va fi curăţat de elementele compromise, va īnfiinţa un adevărat partid de stānga. Regăsim īn aceste spuse ale lui Cozmāncă o mai veche dorinţă a preşedintelui Iliescu, aceea de a pune bazele unui alt partid social-democrat, PSD-ul fiind prea compromis politic.
Gestul lui Cozmāncă de a părăsi PSD-ul este pentru Mircea Geoană o lovitură destul de grea. Vineri seară, Cozmin Guşă s-a aflat invitat la Antena 3. Omul acesta, care a trecut şi trece cu uşurinţă de la un partid la altul, făcānd mercenariat politic, ştie foarte multe despre politicieni ca Iliescu, Năstase, Băsescu, Geoană, Roman. La alegerile din 2000 se afla īn slujba PSD, ca īn 2004 să-l găsim īn slujba lui Băsescu iar acum a devenit omul de īncredere al lui Geoană.
Guşă a lăsat să se īnţeleagă că drumul lui Geoană la preşedinţia Romāniei este ca şi sigur. Īn viziunea sa, Băsescu este un preşedinte izolat internaţional, Geoană avānd multe uşi deschise, inclusiv la Moscova. Ce n-a spus Guşă, dar cu siguranţă ştie, este că Uniunea Europeană īl consideră pe Geoană omul americanilor. Aşa că īl preferă pe Băsescu lui Geoană, dacă romānii nu vor dori să-l aleagă pe Crin Antonescu sau un altul. Şi a mai afirmat Guşă ceva. El se teme de Sorin Oprescu. O candidatură a lui Oprescu nu este pe placul lui Geoană, pentru că riscă să nu intre īn turul doi. Prin gestul lui Cozmāncă de a părăsi PSD-ul, Geoană are acum o temere īn plus. Pentru că Octav Cozmāncă a părăsit PSD-ul ca să devină şeful de campanie al lui Oprescu.
De va fi aşa, īnseamnă că Oprescu candidează la modul serios şi nu vrea să fie perceput ca un figurant sau ca un pion otrăvit, pus pe tabla de şah de către preşedintele Băsescu. Chiar dacă Guşă a afirmat că Oprescu candidează forţat de preşedintele Băsescu, care-l şantajează folosindu-se de nişte greşeli ale băiatului său, nu pare a fi Oprescu omul care se lasă şantajat.
Oricum ar fi, Geoană n-avea nici pānă acum un avantaj electoral care să-l recomande cāştigător. Prin plecarea lui Cozmāncă, mulţi social-democraţi īi vor īntoarce lui Geoană spatele. Să fie Cozmāncă groparul lui Geoană? De ce nu!

21.09.2009


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cardinalul şi papa
Video: Opinii electorale (partea II)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă