Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Publicitate
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4229
De la 07 Ianuarie 2003
123127800
pnl
Editorial

„Să meargă politicienii la vot!”

  • Ioan Rotundu
  • 14 November 2007, 23:00
Electoratul botoşănean nu pare interesat de alegerile europarlamentare, altele fiind grijile şi preocupările cetăţeanului de rând. Marţi am făcut o trecere în revistă a unor localităţi din judeţ, pentru a mă edifica asupra stării de spirit a populaţiei privind alegerile europarlamentare. La Ungureni am dialogat cu profesorul Traian Juravlea, viceprimarul comunei. El este de părere că ţăranii nu prea ştiu rostul alegerilor europarlamentare, iar cei care privesc la televizor se simt depăşiţi de informaţiile care le primesc, neînţelegându-le sensul. Dealtfel, deşi primarul Ilie Ivanache este liberal, afişajul prin comună nu era unul ţipător, ci mai degrabă modest. Doar afişe lipite de către cei de la judeţ, atât de către democraţi cât şi de PNL.
Altele sunt problemele care-i frământă pe ţărani la acest moment de toamnă-iarnă, când majoritatea dintre ei au cămările aproape goale. Ei sunt nemulţumiţi că Guvernul Tăriceanu nu le-a dat subvenţiile pentru animale decât parţial, iar subvenţia la lapte, ca s-o obţină, trebuie să cheltuiască mai mult decât valoarea acesteia. În ce priveşte referendumul, aproape toţi consideră că acesta este o răfuială între Băsescu şi Tăriceanu. „Decât s-ar fi cheltuit bani pe referendum, mai bine mai adăugau un bănuţ la lapte” este opinia majorităţii celor din Ungureni.
În Săveni, unde primarul Traian Romaniuc este democrat iar viceprimarul Relu Târzioru liberal, afişajul mi s-a părut tot echilibrat. Afişe ale PD-ului convieţuiau în bună pace cu cele ale liberalilor pe acelaşi panou, uşă sau geam, fără a fi zgâriate sau rupte. Nici săvinenii nu-s mai lămuriţi în privinţa europarlamentarelor, iar despre referendum nici nu vor să audă. „Ne-au păcălit odată cu referendumul împotriva lui Băsescu, acum să meargă la vot politicienii” este opinia cea mai des întâlnită prin orăşel.
Vlăsâneşteanul Cricleviţ este liberal cu state vechi, imediat după 1990. Cu ani în urmă a început să-şi ridice o casă cu etaj. Mai avea şi o oloierniţă, de pe urma căreia scotea un ban. De când la guvernare au venit ai lui, n-a mai putut face faţă impozitelor şi taxelor strecurate „mişeleşte” în Codul Fiscal şi de Procedură Fiscală. A dat faliment. Împreună cu nevasta au plecat la muncă în Italia. L-am găsit trebăluind prin curte, proaspăt venit de pe meleagurile italiene. Nevasta i-a rămas acolo, că are un loc de muncă bine plătit. „Nu-i arde nimănui de europarlamentare sau referendum. Oamenii aşteaptă cei 50 de euro promişi de hectar şi-i înjură pe-ai noştri. Îmi este ruşine să mai spun că-s liberal” – au fost vorbele grele rostite de un liberal cândva înrăit în a-şi susţine partidul.
Costel Matei, primarul Hăneştilor, este tot liberal. În comuna sa predomină afişele cu Renate Weber şi cu Daniel Daianu. Localnicii întâlniţi prin baruri gândesc altfel. „Şi primarul Matei îi un potlogar, ca şi fostul Chirica. Ne-am păcălit şi în 2004. Om vede ce facem la anul. Poate va candida domn profesor Manole. L-om alege, că-i om cinstit” – sunt opiniile cele mai des întâlnite. De europarlamentare nu-s interesaţi. „Ce primim noi de la Buxelles, ca să mergem la vot?” – este curentul negativ majoritar.
Oamenii au dreptate. Ei nu ştiu mai nimic despre rostul celor care le cer să-i voteze. Pentru localnicii satelor numele de pe liste le sunt necunoscute, sau „boieri” de la Bucureşti. Activiştii politici, foarte activi când vine vorba de alegerile locale sau parlamentare, acum stau pitiţi şi evită dezbateri sau polemici pe temea europarlamentarelor. Nici ei n-au primit de la şefii din Botoşani prea multe informaţii, iar ce văd la televizor mai mult în încurcă decât le clarifică neînţelegerile.
Apoi, prin toate cele şapte comune prin care am trecut se manifesta aceeaşi îngrijorare faţă de cei plecaţi la muncă în Italia. Botoşănenii s-au declarat furioşi pe Băsescu şi Tăriceanu că nu mai termină cu cearta, iar românii din Italia şi alte ţări au ajuns bătaia de joc a guvernelor Europei.
Cât despre referendum, aproape toată suflarea rurală este împotriva preşedintelui Băsescu. Ei percep legea adoptată de Guvernul Tăriceanu drept garanţia sigură că la anul vor vota oameni şi nu liste, iar pe Băsescu îl suspectează de trădare. Nu prea ştiu ei, ţăranii, să explice în ce-ar consta trădarea lui Băsescu, dar aşa intuiesc că ar sta lucrurile.
Interesantă este printre ţărani şi conturarea ideii că fiind vot uninominal, nu-i mai interesează partidele. Toţi vor să cunoască numele celor care le va solicita votul, să-i judece, să-i cântărească în felul lor chibzuit, să se scarpine concentraţi în vârful capului, după care să sloboadă ştampila pe una din căsuţele care vor fi pe buletinul de vot. Locuitorii din mediul rural se maturizează politic, se europenizează, dar tot nu înţeleg rosul europarlamentarelor. Poate fi incredibil, dar este o constatare izvorâtă din realitate. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrednica lucrare creştină a americanului din deal
Poveste unui român plecat la muncă în Italia
în Europa nu vom putea intra scuipând seminţe şi aruncând pachete goale de ţigări pe stradă
La Flămânzi, idioţii zâmbesc şi au faţă umană
Linişteee! La Protecţia Copilului Felicia şi Dorin lucrează
(Cârcotaşul)
Sindicatele din învăţământ au luat-o razna şi nu se mai înţeleg
Spitalul va achiziţiona lenjerie de la Asociaţia Nevăzătorilor
Dotări cu aparate de ultimă oră la oftalmologie
Cei de la Mediu scormonesc gunoaiele Urban Servului
A treia tranşă de vaccinuri împotriva gripei
Ţiprigan vrea grevă, cu orice preţ
Şosea de centură „ca după război”
Prefectul aşteaptă rezultate, nu doar promisiuni, pentru şcolile din Dorohoi
Penegiştii acuză poliţia comunitară de incompetenţă şi toleranţă
Mulţumeşte din inimă Guvernului pentru banii alocaţi judeţului
Ciuştea cere demisia lui Conţac din fruntea CJ Botoşani
Deputatul Câmpanu face lobby pentru botoşănenii din Italia
Vosganian va veni vineri la Botoşani, cu gaz de la Hârlău
Ţâbuleac predică din nou în pustiu
el denunţă abuzuri ale finanţiştilor, dar fără a fi luat în seamă
Horoscop
Înrudirea ungurului cu ardeleanul
Tribunalul Botoşani clarifică situaţia dosarului Ţâbuleac - Vinalcool
drept la replică
În “Cu un pas înainte”, certuri între îndrăgostiţi pe o bursă de merit
Oana Cuzino le dă întâlnire mămicilor celebre
Program TELE'M Botoşani, joi, 15 noiembrie
Poate doar Oprişanu să cumpere, că are bani!
Ei insistă să vă ceară votul!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog