Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9574
De la 07 Ianuarie 2003
67737145
Editorial

Să-nceapă dansul…!

  • Ioan Rotundu
  • 2 April 2007, 23:00
Ieri, premierul Tăriceanu a făcut pasul cel mare pentru PNL, dar un pas mic pentru naţiunea română. Este un pas mare pentru PNL, dacă avem în vedere tăria liberalilor de a renunţa la o guvernare comună cu PD-ul, un partid scandalos din fire, demagog şi dornic să conducă urmând principiul machiavelic „Dezbină şi stăpâneşte”. Este un pas mic pentru naţiunea română pentru că decizia liberalilor pare să vină prea târziu, când instituţiile statului au deveni nefuncţionale iar scandalul politic a luat proporţii internaţionale. Mai este mic pentru că PNL-ul şi-a asumat guvernarea lături de UDMR, acest partid fariseic ce nu urmăreşte altceva decât autonomia teritorială, subminând unitatea teritorială a României.
Guvernul anunţat ieri de Tăriceanu, pentru a deveni funcţional, are de trecut multe obstacole. Unele chiar extrem de periculoase. PSD-ul a anunţat că-l va susţine, dar n-a rostit nici o vorbă ce au negociat la schimb. PRM-ul, de vreme ce la guvernare a rămas UDMR-ul, nu poate vota, fie şi dintr-un orgoliu ultranaţionalist. PC-ul a anunţat că nu-l va vota, doar pentru a se face remarcat în faţa electoratului şi a mai adăuga un procent două la sondaje, ceea ce nu se va întâmpla. În ce priveşte PD-ul, după ce şi-a făcut numărul, împroşcând cu noroi sulfuros atât PNL-ul cât şi pe premier, a anunţat că va ieşi din sală, când va sosi momentul ca noul Guvern Tăriceanu să fie supus la vot. Este o măsură de precauţie pentru a-şi feri proprii parlamentari ca nu cumva, din dorinţa de a nu-şi pierde mandatul, să voteze cu Tăriceanu.
Cu toată această panaramă politică specifică clasei noastre politice, Guvernul Tăriceanu va putea trece prin Parlament, dacă nu se va produce o răsturnare spectaculoasă de forţe politice, care să conducă la o altă configurare politică parlamentară. Un astfel de semnal pare să-l fi transmis Parlamentului, tot ieri, preşedintele Băsescu.
Preşedintele a cerut celor două Camere să nu voteze guvernul restructurat al lui Tăriceanu, pe motiv că este ilegitim prin aceea că nu mai corespunde voinţei politice a electoratului. După ce-a făcut tot ce i-a stat în putinţă să să-i despartă pe pedişti de liberali, după ce i-a cerut ferm lui Tăriceanu ca până în Paşti să vină cu o propunere de guvern, oricare ar fi ea, iată că preşedintele Băsescu îşi dă arama pe faţă şi cere Parlamentului să respingă propunerea lui Tăriceanu. Est un alt mod de menţine a blocată funcţionarea instituţiilor statului.
Nici măcar în al 12-lea ceas, această piază rea a României, care este preşedintele Băsescu, nu lasă instituţiile statului să decidă într-un fel sau altul, numai ca ţara să redevină credibilă în ochii Europei şi a lumii. Trăind într-o lume a scandalurilor, atât Băsescu cât şi PD-ul continuă să declare că ei vor binele ţării, dar prin fapte îi produc cel mai mare rău.
Lupta dintre preşedintele Băsescu, Parlament şi PNL îmbracă noi forme. Dacă noul Guvern Tăriceanu nu va primi binecuvântarea Parlamentului, vom avea alegeri anticipate, şi totul va ieşi pe vrerea lui Băsescu şi a PD-ului. Strigătul de disperare al preşedintelui cum că noul guvern n-ar respecta voinţa electoratului, este fals şi menit să ne mai mintă o dată. Primul care n-a respectat voinţa electoratului a fost chiar preşedintele, când l-a desemnat pe Tăriceanu să formeze guvernul, deşi alegerile fuseseră câştigate de PSD. Această variantă are şi cele mai mici şanse.
Este posibil, şi pare a fi varianta viabilă, ca Parlamentul să aprobe guvernul restructurat. În primul rând pentru că nici un parlamentar nu-i dispus să plece acasă, la jumătate de mandat. Apoi, sunt mulţi parlamentarii care nu agreează stilul de conducere al preşedintelui Băsescu, şi-i vor capul. Iar faptul că Tăriceanu i-a scos pe pedişti de la guvernare, este pe placul tuturor celorlalte partide parlamentare şi, deci, un atu în plus. Cât va rezista noul guvern? Este greu de spus, el fiind la discreţia voturilor PSD-ului şi a celorlalte partide care vor dori una sau alta. Cum va guverna? Iar este o întrebare a cărei răspuns nu-l putem cunoaşte, neştiind ce a negociat PNL-ul cu partidele care-l vor susţine.
După un mic repaus, timp în care şi-au studiat tacticele de atac, între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu ostilităţile se reiau cu forţe revigorate. Vorba celor de la grupul Divertis - Animal Planet: „Să-nceapă dansul…!” Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (7)]


Comunicat de presă
Câmpanu se declară nemulţumit de activitatea ITM
Democraţii botoşăneni s-au resemnat cu intrarea în opoziţie
Conţac se bucură că a scăpat de „embrionul răului”
Reabilitarea şcolilor afectate de inundaţii este tărăgănată
Conţac se laudă cu are maşină mai deşteaptă ca a prefectului
Deputatul Baban lucrează la un cod al salarizării
Conţac trage semnale de alarmă cu privire la fumatul în şcoli
Lazăr trimis în judecată pentru crima de la Hăneşti
Plai nemulţumit de serviciul de investigare a fraudelor
Concursul „Petru Poni” se va desfăşura la Botoşani
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Rezultate bune la faza zonală a concursului Chim Expert
Indemnizaţii încasate ilegal
Diriginţii profesori trebuie să urmeze cursuri de consiliere şi orientare
O tonă de coceni arse de un copil
Comentariu la comentarii (LXVIII)
(Ioan Rotundu)
Scurte dar vioaie… că-s cu avocaţi
Cotlet de porc Charcutiere
Cugetări şi maxime latine IV
Încercaţi-vă norocul!
Horoscop
Românul şi colacul de salv(gard)are
Sorohan răspunde atacurilor asupra Termicii cu demisia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!