Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
In vino veritas
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
743
De la 07 Ianuarie 2003
73336231
Editorial

Să nu ne lăsăm jigniţi în esenţa existenţei noastre

  • Ioan Rotundu
  • 3 June 2007, 23:00
Despre ministrul Culturii Adrian Iorgulescu se poate şti că s-a născut în 1951, la Bucureşti, a studiat compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1970 - 1974), specializându-se în aceeaşi instituţie (1974 - 1975). S-a documentat în compoziţie şi muzicologie la Academia "Santa Cecilia" din Roma (1982). Este doctor în muzicologie. Din 1990 predă compoziţia şi formele muzicale la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A fost vicepreşedinte (din 1990), iar apoi preşedinte (din 1992) al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, fiind reales (în 1998) pentru un nou mandat de patru ani. A fost distins cu Premiul "Dinu Lipatti" (1973), Premiul UCMR (1979, 1981, 1982, 1987 şi 1989), Premiul "George Enescu" al Academiei Române (1988), Premiul de compoziţie acordat la Louisville, în SUA (1992).
Aşadar, după cum se poate observa, ministrul s-a bucurat şi se bucură de un premiu al Academiei Române ce poartă numele celebrului compozitor George Enescu. În loc să cinstească memoria marelui compozitor, ca o recunoştinţă adusă personalităţii sale, ministrul a scos din circuitul turistic românesc Casa memorială Liveni şi muzeul din Dorohoi. Şi, de parcă n-ar fi fost îndeajuns jignirea adusă culturii şi civilizaţiei botoşănene, acelaşi ministru a scos din circuitul turistic naţional şi Muzeul „N. Iorga!” din Botoşani. În ignoranţa sa de ministru, n-a aflat că mai avem şi la Ştefăneşti un muzeu, cel al lui Luchian, rămas, deocamdată, nedesconsiderat de ministru.
Ca botoşănean, ca moştenitor al valorilor ştiinţifice şi culturale pe care judeţul le-a dat ţării şi universalităţii de-a lungul existenţei sale şi cu care mă mândresc peste tot unde am prilejul, mă simt jignit profund de atitudinea acestui ministru. Nici un alt judeţ al României n-a dat ţării atâtea valori. Nu este admisibil ca tocmai în ceea ce este esenţial pentru existenţa noastră ca populaţie în acest spaţiu geografic să fim jigniţi, iar valorile cu care ne mândrim să fie desconsiderate într-un asemenea hal. Nici un ministrul al Culturii de până acum n-a avut îndrăzneala, tupeul şi ignoranţa de a ne subaprecia valorile. Chiar şi în comunism, liderii PCR veneau la Botoşani şi manifestau respect şi consideraţie pentru zestrea noastră culturală, pentru multe personalităţi ale vieţii cultural-ştiinţifice uimitoare şi uluitoare prin bogăţia şi diversitatea sa.
Răspunsul indecent şi jignitor pe care ministrul Iorgulescu l-a dat cererii liderului PD, Radu Drăguş, de a reinclude în circuitul turistic românesc muzeele locului, trebuie sancţionat public, prin proteste vehemente pe care societatea civilă, instituţiile culturale şi politicienii să le iniţieze şi să le adreseze ministrului. Jurnalul a scris şi continuă să scrie despre talente autohtone deosebite. Avem tineri muzicieni, violonişti şi pianişti în special, care sunt invitaţi să participe ca solişti la spectacolele de pe marile scene ale lumii. Şi amintesc aici pe Sorana Gâtlan, violonista ce-a uimit prin talentul său spectatorii aflaţi în cele mai celebre săli de spectacole din lume.
Recent, Andrei Maxim a demonstrat ţării că spaţiul botoşănean este o resursă inepuizabilă de valori, el cucerind trofeul naţional „Vreau să fiu mare vedetă”. Suntem judeţul cu cele mai valoroase tradiţii de artă populară, cu cele mai multe festivaluri folclorice. Acest ministru, care ne-a anulat printr-o semnătură pusă pe-o hârtie toate valorile adunate cu trudă şi migală veacuri la rând, nici măcar n-a călcat în acest spaţiu. El ne judecă după imaginea birocratică ce şi-a format-o într-un birou în care cultura şi civilizaţia este ţinută la uşă.
Avem datoria morală, pentru înaintaşii noştri, pentru valorile noastre contemporane, pentru acele valori aflate în curs de consacrare să reacţionăm cu vehemenţă la violenţa cu care suntem atacaţi în ce avem reprezentativ şi vital existenţei noastre. Dacă nu o vom face, riscăm va întreaga noastră zestre culturală şi ştiinţifică să ne fie distrusă de chiar cei pe care-i plătim s-o apere. Ar fi păcat!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciobanu a mirosit ceva mişmaşuri pe seama banilor de la drumuri
Încăierare politică pe seama coşurilor de gunoi
Serviciul de Urbanism se luptă cu avalanşa de PUD-uri
Municipalitatea vrea să intre în zonele sărace ale municipiului
PLD a primit un sediu ce stă să se prăbuşească
Ciuştea ia apărarea societăţii Apa Grup, sfidându-l pe Conţac
Poliţia rutieră este acuzată că a scăpat de sub control circulaţia
Ministrul Iorgulescu ne dispreţuieşte atât valorile, cât şi pe noi
Supărarea mamei
Horoscop
Ciorba de salata cu kaiser
Citate şi maxime din Cervantes şi alţii
Cumpără teren cu banii jos
Congresul anual de geografie
Comentariu la comentarii (CXII)
(Ioan Rotundu)
Birocraţii din centrele bugetare refuză să respecte hotărârile judecătoreşti
Efectivele de elevi din clase s-au umflat îngrijorător
Pe primari nu-i interesează ce fel de apă beau alegătorii
Chestionare aplicate elevilor de Centrul Antidrog
Minoră de 12 ani, îndrăgostită lulea
Răzbunare cu împuşcături
Nou accident provocat de poliţist de frontieră
Lansare de carte ratată şi slujbă religioasă…ţipată fals în măgăoaie
Heartrock a costat 30 mii euro
Vorbeşte gratis!
Sărbătoarea caşului sufocată de kitschuri ţigăneşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă