Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7626
De la 07 Ianuarie 2003
122867693
Editorial

Scâncete neputincioase

  • Ioan Rotundu
  • 29 August 2007, 23:00
În anul 2006, judeţul Botoşani a primit de la Guvernul Tăriceanu fonduri pentru susţinerea financiară a diferitor investiţii locale în sume de peste 500 miliarde lei vechi. Mai că nu mai prididea prefectul Roman să le împartă pe obiective sau localităţi. Bani mulţi a primit şi municipiul Botoşani, primarul Cătălin Flutur declarând că este îngrijorat că nu va putea cheltui toţi banii primiţi. Cum au venit aceşti bani? Simplu, au fost obţinuţi prin relaţii de prietenie politică şi amiciţii cu persoane importante din conducerea PNL şi Guvernul Tăriceanu.
Prin 2005, când în PNL încă nu era infuzată dihonia prezidenţială, lucrurile mergeau strună. Raluca Tatarcan, fiica directorului de la „A.T. Laurian”, bucurându-se de o anume influenţă la vârful PNL-ului, a intervenit în favoarea judeţului, pentru a ni se repartiza fonduri în vederea dezvoltării, principalul ei interes fiind obţinerea de fonduri pentru finalizarea investiţiei de la „Laurian”, instituţie de învăţământ condusă de tatăl său. Efortul lui Ralucări s-a conjugat cu cel al ministrului Gheorghe Flutur, care la intervenţia vărului său, primarul de Botoşani, a insistat la colegii săi din celelalte ministere spre a repartiza fonduri judeţului Botoşani.
Prefectul Roman, intrat într-o amiciţie personală cu Paul Dobre, secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, a făcut sluj pe la uşa multor miniştri, dar a venit la Botoşani cu importante fonduri. Să nu-l uităm pe senatorul Ţâbuleac, la acea vreme preşedinte PNL, care a insistat pe lângă Tăriceanu să spijine mai mult Botoşanii, ceea ce s-a şi întâmplat.
Intervenţiile celor trei în favoarea judeţului nostru au început, aşa cum spuneam, prin toamna anului 2005, iar rezultatele au apărut în cursul anului 2006. Aşa se explică imensitatea fondurilor ajunse în judeţ anul trecut. Între timp, dihonia prezidenţial strecurată în PNL a început să dea roade. PNL-ul s-a spart, o parte din liberali trecând la dreapta lui Stolojan. Printre ei şi botoşănenii Raluca Tatarcan, devenită Turcan prin căsătorie, senatorul Mihai Ţâbuleac, iar prefectul Roman şi primarul Flutur au făcut greşeala de a se manifesta public ca simpatizanţi ai PLD.
Colaborarea şi intervenţiile la vârful PNL s-au spulberat odată cu trecerea celor nominalizaţi la PLD. Uşile ministeriale s-au închis, iar prefectul şi primarul n-au mai putut pătrunde în birourile miniştrilor care, cu numai câteva luni în urmă, îi primeau cu braţele deschise şi le înghesuiau în geantă aprobări de noi fonduri. Liviu Câmpanu, deputatul liberal ce poate fi asemuit cu ambiţiile de parvenire ale lui Dinu Păturică din Ciocoii vechi şi noi, romanul semnat de Nicolae Filimon, a blocat la nivelul guvernului şi a ministerelor orice ajutoare pentru Botoşani. Intenţia lui a fost una de răzbunare pe Roman, Flutur, Tatarcan. În realitate a făcut un mare rău judeţului, blocând fondurile pentru finalizarea investiţiilor începute.
În momentul de faţă nu mai avem pe nimeni care să facă lobby guvernamental pentru noi. Consecinţele n-au întârziat să apară. Primarul Flutur se scânceşte prin conferinţele de presă că Guvernul Tăriceanu evită să mai sprijine Botoşanii cu fonduri, iar el nu mai are bani să termine ce a început.
De partea cealaltă, Constantin Conţac plânge că descentralizarea administrativă a grevat bugetul Consiliului judeţean de noi cheltuieli, fără ca de la nivelul guvernului să se aloce fondurile corespunzătoare. Conţac are dreptate. El suportă acum consecinţele certurilor prelungite cu prefectul Roman, care l-a faultat la guvern ori de câte ori a avut ocazia.
Cei de făcut? Nu putem face nimic. Nu avem nici o personalitate politică, nici un parlamentar, capabili să-şi impună la nivel central un punct de vedere favorabil judeţului. Cu numai o zi înainte de a fi destituit, prefectul Roman a avut o întâlnire cu parlamentarii botoşăneni, tocmai în ideea de a-i mobiliza pentru lobby în interesul judeţului. N-a ieşit nimic. Deputatul Câmpanu şi senatorul Ţâbuleac nici n-au participat. Pe ei nu-i mai interesează soarta judeţului, dar vor voturile noastre. Le vor avea la Paştii Cailor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Geoană a bătut drumul până la Botoşani pentru nişte laude
Consilierul Ştefan se simte sufocat de taximetre
Municipalitatea negociază pentru spaţiul Poliţiei Comunitare
Primarul Flutur îl bate pe Macaleţi cu propriile arme
Furtună nu crede în şansele moţiunii PSD
Primarul se bucură de relaţiile internaţionale stabilite
Geoană demască intenţiile ascunse ale preşedintelui Băsescu
Oana Andonia şi-a petrecut vacanţa în Arhipelagul Seychelles
Comunicat – şedinţa de Guvern
reducerea timpului de soluţionare a evenimentelor rutiere uşoare şi plata daunelor
Trecerea unor persoane în alte funcţii
Program TELE'M Botoşani, joi, 30 august
Rădenii Noi – satul ce-a alunecat din modernitate spre timpurile medievale
Încă o firmă bucureşteană care nu respectă termenul de execuţie
Horoscop
Alegere între căsătorie şi puşcărie
Telefoane mobile descoperite în pachetele unor deţinuţi
Control ministerial în Spitalul judeţean, cu constatări la secret
Garda de Mediu a obligat primăriile să încheie contracte cu Protan
Prins cu număr fals de înmatriculare
Bătrânii continuă să fie înşelaţi, iar escrocii să fie liberi
Fugit de la locul faptei
Centru teritorial "Spiru Haret" lăsat fără două calculatoare
Închiriere avantajoasă şi pe termen lung
Să-i ia dracul, pe-amândoi!
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog