Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14508
De la 07 Ianuarie 2003
122900157
Editorial

Schimbare de strategie din partea corupţilor

  • Ioan Rotundu
  • 20 February 2017, 23:00
După masivele proteste din stradă generate de adoptarea în mod hoţesc a Ordonanţei nr,13 prin care se urmărea dezincriminarea unor fapte de corupţie şi graţierea marilor corupţi deja condamnaţi, cine a urmărit cu atenţie reacţiile corupţilor de top precum Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, a putut observa la aceştia o schimbare de tactică.
Dacă Tăriceanu atacă cu orice prilej credibilitatea magistraţilor, de-a valma procurori şi judecători, sperând astfel să-i intimideze şi s-o lase mai moale cu procesul său, Liviu Dragnea acţionează pe un alt palier, mult mai inteligent şi mai periculos decât modul ex abrupto al lui Tăriceanu.
Acestor doi trebuie alăturat şi premierul Sorin Grindeanu, deşi până în momentul de faţă nu este implicat în mod direct în niciun act de corupţie. Alăturarea lui trebuie făcută pentru că Grindeanu nu s-a delimitat niciodată public de corupţii din PSD şi nici n-a protestat când Dragnea i-a impus în Guvern miniştri compromişi precum Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii sau Ştefan Petrescu la Economie, ambii implicaţi în comiterea unor acte de corupţie.
Recenta adunare a Asociaţiei Comunelor din România, organizaţie neguvernamentală controlată de PSD, a fost şi un prilej pentru Tăriceanu şi Dragnea de a-şi face cunoscute anumite intenţii legate de limitarea competenţelor procurorilor DNA şi a celor din parchetele de pe lângă instanţele de judecată. Cu modul său grosolan de a ameninţa magistraţii, Tăriceanu a declarat în faţa primarilor prezenţi la adunare că lupta împotriva corupţiei a devenit o gargară de rang naţional şi că toată lumea este preocupată de lupta cu corupţii şi nu de problemele reale ale societăţii româneşti cum ar fi utilizarea banilor guvernamentali şi europene pentru realizarea de investiţii.
Tăriceanu consideră că în momentul de faţă în administraţia publică românească domneşte o stare de incertitudine, de paralizie, o lipsă de curaj a primarilor şi funcţionarilor de a mai întocmi şi derula proiecte din cauza cercetărilor abuzive ale procurorilor DNA.
Liviu Dragnea, cu fineţea-i din voce care-i ascunde perversitatea morală, i-a anunţat pe primari, în acelaşi timp şi un avertisment dat procurorilor DNA, că problema dintre legalitate şi oportunitate se va rezolva în Parlament, cu toate protestele venite din stradă. Ce să înţelegem din afirmaţia sa? Că în Parlament, juriştii PSD-ALDE coc o serie de modificări la Codurile penale prin a contracara acuzaţiile de abuz în serviciu cu introducerea unor prevederi care să-i pună pe primari şi funcţionarii publici la adăpost de astfel de acuzaţii. Iar contramăsura pare a fi reglementarea juridică a oportunităţii. Legalizându-se oportunitatea ca o prioritate, abuzul în serviciu este automat dezincriminat fără a o abrogare expresă a acestuia din Codul penal
Cred că Tăriceanu şi Dragnea au pregătite mai multe astfel de capcane juridice prin care să limiteze sfera acţiunilor care pot atrage răspunderea abuzului în serviciu. Îşi vor împlini dorinţele de a-i proteja pe colegii de partid cu dosare la DNA sau pe rolul instanţelor de judecată nu prin reglementări directe, care să atragă atenţia publicului, ci o vor face prin introducerea unor amendamente care să restrângă sfera de acţiune a procurorilor.
Vor face toate acestea în numele reluării investiţiilor blocate în prezent de teama primarilor şi a funcţionarilor publici de a nu fi abuzaţi de către procurorii DENA pe motive de implicare în acte de corupţie.
La intervenţia lui Dragnea, la Ministerul Dezvoltării condus de fina sa Sevil Shhaideh s-au alocat fonduri guvernamentale suma de 30 miliarde lei, bani care se vor duce la primarii PSD pentru finanţare de proiecte. Ajungem acum la premierul Grindeanu. Acesta nu a sărit în sus că i s-au luat banii fără a fi întrebat în vreun fel, mai ales că Shhaideh poate dispune de aceşti bani numai cu semnătura sa, nefiind nevoie şi de cea a premierului.
Sorin Grindeanu nu este nici pe departe ceea ce vrea el să pară în faţa noastră. Nu întâmplător Liviu Dragnea l-a făcut premier. Sigur îl are sub control cu anumite acţiuni ale partidului, acţiuni nu tocmai onorabile. Grindeanu este la fel de pervers moral ca şi Dragnea. Acţionează după principul spun ca voi şi fac ca mine. Laudă protestele din stradă că l-ar ajuta să ia decizii corecte dar de fapt el ea deciziile cerute de Dragnea.
Dacă Sorin Grindeanu era dintr-o altă plămădeală decât corupţii din PSD, nu ar fi legalizat pe furiş şi la adăpostul nopţii acele ordonanţe atât de contestate şi nu l-ar fi acceptat pe Florin Iordache ministrul Justiţiei ca să-i compromită cabinetul. Grindeanu are discurs public cu dublu înţeles. Un înţeles pentru public, pentru a linişti spiritele, şi unul pentru cei din interiorul partidului.
Circul lui Dragnea şi Tăriceanu cu abrogarea Ordonanţei n13 prin adoptarea de către Parlament a Ordonanţei 14 şi-a închis stagiunea ieri, când Tăriceanu a anunţat că Ordonanţa 13 a fost „omorât㔠definitiv în Senat şi că nu ar mai fi niciun motiv de a se mai protesta.
Sublimă strategie de ipocrizie şi demagogie dar şi splendidă lecţie de perversitate morală. Pe motiv că nimeni din Parlament nu mai atacă justiţia şi că blochează lupta împotriva corupţiei, şobolanii precum Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, în calitate de preşedinţi ai Comisiilor juridice din Parlament, vor pregăti o nou㠄marţea neagr㔠pentru a lovi mortal în DNA şi alte instituţii ale statului, pentru a apăra lichelele penale din Parlament.
În tot acest timp. Tăriceanu şi Dragnea, cu mijloace diferite, vor minimaliza efectele corupţiei asupra mediului economic, social şi politic pentru a menţine starea de derută în rândul ignoranţilor şi a-i folosi masă de manevră la protestele publice menite să le apere mârşăviile juridice şi hoţiile, aşa cum fac şi în aceste zile în faţa Palatului Cotroceni sau prin judeţele considerate fief al PSD. Părerea mea!.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 21.02.2017
Bancul zilei: Leac pentru logoreea nevestei
Distinctia dintre legalitate si oportunitate va fi definita in Parlament, "indiferent de presiuni"
Vasile Dancu, atac voalat la PSD si Guvern:
Majoritatile obtuze nu au cum sa castige, isi creeaza dusmani imediat, se detoneaza fara sa vrea
Le Monde: Umorul, arma anti-coruptie in Romania
Tariceanu: Toata lumea in Romania face gargara cu coruptia, e o vanatoare de vrajitoare
Multi primari nevinovati au trecut prin anchete extrem de neplacute
Botoşani: Tot mai mulţi învăţători şi profesori bătăuşi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog