Nu aceasta era reacţia aşteptată de românii care l-au votat fiind convinşi că va fi un duşman neiertător faţă de actele de corupţie şi de cei corupţi. Am şi acum în faţa ochilor acea imagine de la televizor când candidatul Klaus Iohannis i-a cerut premierului candidat Victor Ponta să-şi suflece mânecile şi să facă o treabă gospodărească: să renunţe la Legea amnistiei şi să se iniţieze o lege prin care parlamentarii să nu mai beneficieze de imunitate în faţa legii penale.
Acest îndemn al lui Klaus i-a mobilizat pe români ca în turul II să-l voteze preşedinte. De atunci au trecut peste 4 luni de zile iar pocăinţa social-democraţilor faţă de insuccesul liderului lor politic de a ajunge preşedintele României s-a stins încet dar sigur. Iată că din nou parlamentarii PSD şi aliaţii lor au revenit la tupeul avut anterior, acela de a sfida voinţa populară dornică să-i vadă pedepsiţi pe corupţi,. Din nou îşi apără colegii care au comis grave infracţiuni de corupţie şi de devalizare a banilor publici de a nu putea fi anchetaţi ca pe orice român de rând.
Ce s-a întâmplat ieri în Senat este o sfidare fără precedent a aleşilor poporului faţă de responsabilităţile ce le-au fost încredinţate. Iar preşedintele ţării s-a mulţumit să-i dojenească, postând un text pe contul său de Facebook.
Faţă de gravitatea faptelor consumate ieri în Senat, era firesc ca preşedintele să ia foc, să iasă pe postul televiziunilor publice şi să ceară alegătorilor să-şi tragă la răspundere senatorii din colegiu, să le ceară ferm demisia şi să nu-i mai recunoască ca reprezentanţi ai lor. Au fost voci care au afirmat că se aşteptau de la preşedinte să ceară românilor să coboare în stradă la un miting de protest împotriva parlamentarilor, să le ceară demisia, să ceară demisia Guvernului Ponta ca să poată fi organizate alegeri anticipate.
Constituţional preşedintele n-are drept legal de a se implica în deciziile luate de parlamentari dar ca reprezentant al poporului poate chema poporul la proteste publice şi să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.
Repet, modul în care s-a comportat ieri preşedintele Klaus Iohannis a dezamăgit şi a lăsat un gust amar multor români. Să sperăm că va conştientiza şi el cât de mult s-au degradat modul de lucru al parlamentarilor şi că va deveni mai energic în a protesta public, cerându-le ferm ori să respecte voinţa poporului de a nu-i mai apăra pe corupţi, ori să demisioneze.
Vinovaţi suntem şi noi, cei care am votat acest Parlament. Cum a putut ajunge senator această Florina Jipa, fostă judecătoare aflată la un pas de a fi aprobată judecătoare la Curtea Constituţională, care le-a cerut jurnaliştilor lăsaţi-mă în pace cu Constituţia. Femeia aceasta, care pretinde că în cariera sa de judecător a împărţit dreptatea, nu dă doi bani pe legea de căpătâi a României care este Constituţia. A creat ieri în Senat o întreagă panaramă publică, ungându-l pe Dan Şova cu mir adus de la Mormântul Mântuitorului ca să-l apere de prigoana DNA şi susţinând că Şiva este o personalitate a vieţii politice şi intelectuale româneşti. Iată, dar, cine ne sunt aleşii din Senat şi cum ne reprezintă ei.
Am înţeles că bucureştenii, sâmbătă sau duminică, vor organiza un protest public prin care să ceară demisia lui Ponta şi a parlamentarilor PSD. A mai fost organizat un astfel de protest şi s-au adunat vreo mie de cetăţeni. Dacă bucureştenii nu vor ieşi cu miile, chiar cu zecile de mii, lichelele social-democrate care vor fi mobilizate la semnalul cunoscut lor vor compromite mitingul şi toţi protestatarii se vor face de râs.
În ce-l priveşte pe preşedintele Klaus, să se aşeze în fruntea protestatarilor. Nu este un gest neconstituţional, dimpotrivă, este o dovadă de solidaritate civică şi de respect a separaţiei puterilor în stat. Altfel mitul creat pe seama dorinţei sale de a lupta cu corupţia şi corupţii se va destrăma tot atât de repede precum s-a născut. Părerea mea!