Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25089
De la 07 Ianuarie 2003
111406362
Editorial

Seceta a secat orice boare de raţiune

  • Ioan Rotundu
  • 15 August 2015, 23:00
Pământul stă pârjolit, culturile de porumb şi-au răsucit frunzele iar planta se usucă, culturile de soia n-au prins rod iar cele de floarea-soarelui au la pălărie seminţe mai mult seci. Imaşurile sunt pământ gri-maroniu, iarba, pe unde mai există, este arsă. Oile nu mai au ce paşte iar vita trebuie hrănită la mână dacă stăpânul vrea s-o mai ţină în viaţă.
Tabloul este unul demn de Kurdistanul sălbatic iar ţăranii îşi frâng mâinile şi privesc cu milă la recoltele compromise şi animalele tot mai flămânde de la o zi la alta. Se cară apă cu găleata, sacaua, cisterna dar şi sursele de apă s-au împuţinat. Cât despre adăpătorile de pe imaş care ar fi trebuit să fi fost amenajate de către concesionari din banii europeni primiţi subvenţie, nici vorbă de aşa ceva. Banii au dispărut în buzunarul celor deştepţi şi aflaţi în cârdăşie cu primarul comunei.
După 1990, ţăranii au fost primii care au distrus sistemele de irigaţie pe motiv că pământul este al lor din moşi-strămoşi şi n-au nevoie de aşa ceva. Ţevile de irigaţii au devenit furnale la sobele din apartamentele de la bloc, furate şi vândute de aceiaşi ţărani care acum privesc cu ochii în soare aşteptând un strop de ploaie. Au distrus sistemele de irigaţii fără să se gândească că seceta nu ţine cont de proprietate asupra terenului şi că ea îl afectează şi pe ţăranul căpos că pământul este al lui dar şi pe cel al arendaşului sau al statului.
Nu numai că s-au distrus prin furt sistemele de irigaţie şi alimentare cu energie electrică a staţiilor de pompare dar s-au distrus şi îndiguirile care asigurau reţinerea apei pe timp de vară. S-au distrus digurile pe motiv că pământul de sub apă îşi găsise un stăpân, de drept sau prin fraudă.
Caşul a ajuns la 20 lei/kg, porumbul 1 leu/kg, preţurile la animale s-au prăbuşit. Kilogramul de porc în viu a ajuns la 4,50 – 5.00 lei, un preţ derizoriu care nu acoperă nici pe departe costul furajării animalului.
Majoritatea ţăranilor au văzut în arendaşi portiţa de scăpare de a mai lucra pământul. L-au dat arendaşilor şi stau toată vara lenevind la umbră şi aşteptând vreo minune dumnezeiască de pe urma căreia să se îmbogăţească. Nici măcar grădiniţa din faţa casei, cultivată tradiţional cu legume de strică necesitate la bucătărie, nu mai este lucrată. Iar grădina din spatele case este şi ea neîngrijită.
S-a ajuns la ţară ca în loc să se muncească pământul, ţăranii se adună prin baruri, fac politică, îi înjură pe îmbogăţiţii satului, adică pe cei care muncesc de dimineaţa până seara, făcându-se şi câte o reclamaţie la diverse instituţii ale statului că de unde are casă mare şi frumoasă, autoturism, maşini agricole, bani iar ei sunt săraci lipiţi pământului.
Noua generaţie de ţărani n-are dragoste pentru lucratul pământului şi nici darul muncii. Toată această lehamite faţă de pământ care s-a strecurat în sufletul ţăranului este consecinţa politicii purtată de toate guvernele postdecembriste. Parcă le-a furat Dumnezeu minţile politicienilor noştri de-au abandonat orice program de dezvoltare şi modernizare a agriculturii. Numai dacă se investeau banii furaţi de baronii naţionali şi locali era un mare pas înainte pentru agricultură şi agricultorii puţini pe care-i mai avem.
Şi ca un făcut, de anul trecut Guvernul Ponta a interzis ţăranului să-şi mai vândă produsele agricole şi zootehnice prin comerţul stradal sau pieţele agroalimentare. Mâncarea sănătoasă, obţinută de ţăran fără prea multe chimicale, nu mai avem voie s-o mâncăm. În schimb, pieţele agroalimentare sunt invadate cu produse alimentare pline de toxine. Pentru ele este voie la vânzare. Şi ne mirăm că am ajuns un popor de asistaţi medicali care fac coadă la farmacii să-şi ridice cotele lunare de droguri, adică medicamentele gratuite şi subvenţionate.
„Seceta a secat orice boare de vânt” scrie poetul Nicolae Labiş în poezia Moartea Căprioarei. Parafrazând acest vers putem spune c㠄Seceta a secat orice boare de raţiune” pe care o mai avea ţăranul român. Tot mai ignorant de la o generaţie la alta, ţăranul român aşteaptă ploaie de la popi şi îmbogăţire prin rugi adresate moaştelor de prin biserici, care s-au înmulţit şi ele că nu mai au loc prin altare.
În timp ce prin ţările civilizate şarlataniile popeşti au dispărut, primând raţiunea umană, la noi preoţii se adună ciotcă sub diferite pretexte şi le iau fraierilor şi ultima leţcaie, promiţându-le sănătate şi prosperitate. Vae victis” Iar în cazul de faţă cei învinşi sunt ţăranii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Olteanul la linia erotică
Reţeta săptămânei: Hamburger
Horoscopul săptămânii 10 – 16 august 2915
În Munţii Apuseni: Curcubăta (IV)
Ioan Rotundu
Corupţie caniculară la vreme de secetă
Ioan Rotundu
În Munţii Apuseni: Locul tragediei (V)
Ioan Rotundu
Bateţi cepul mai bine, tovarăşi de la Nova Aoaserv!
În Munţii Apuseni. Cetăţile Ponorului (VI)
Ioan Rotundu
Trezeşte-te Ghiorghiţă, că noi plătim apa risipită…!
În Munţii Apuseni. Târgul (VII)
Ioan Rotundu
Anomaliile din spatele creşterii economice
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă