Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24395
De la 07 Ianuarie 2003
122884462
Editorial

Şmecheria conferinţelor de presă

  • Ioan Rotundu
  • 10 July 2007, 23:00
Tot mai mulţi sunt cititorii care cad în capcanele politicienilor şi cred în vorbele lor rostite cu mult patos sub lumina reflectoarelor televiziunilor locale sau în faţa reportofoanelor înşiruite pe masa de sub nasul lor, prin conferinţele de presă organizate. De observat că în ultima perioadă aceste conferinţe de presă s-au înteţit, iar cei care îşi dau cu părerea în faţa electoratului, despre o problemă sau alta, s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Tot de observat este faptul că pe la aceste conferinţe au început să-şi iţească capul aşa-zişii politicieni de rangul doi şi trei, adică vicepreşedinţii de partid sau cei aleşi primari ori consilieri. Puţini ştiu însă, dintre cei care iau cunoştinţă de aceste declaraţii făcute prin conferinţele de presă, cum sunt concepute acestea şi cum sunt privite, ulterior, chiar de către cei care le-au făcut.
Sunt unul dintre acei jurnalişti locali care am avut posibilitatea să mă învârt printre politicienii de vârf. Am fost preşedintele Partidului Social-Democrat Tradiţional – Filiala Botoşani, vicepreşedinte PD, vicepreşedinte PSDR, consilier politic al senatorului Dinu Secrieru. În aceste calităţi, am stat în preajma liderilor de partid şi a parlamentarilor şi le-am observat cu atenţie tehnica de lucru, inclusiv tactica politică adoptată pe seama conferinţelor de presă. Pentru un partid, un lider de partid, pentru politicienii ce aspiră la titlul de lider politic, pentru cei ajunşi în funcţii eligibile prin votul electoratului conferinţele de presă sunt covârşitor de vitale imaginii lor. Este mijlocul care-i menţine în atenţia publică.
Jurnaliştii ştiu acest lucru şi, în perioadele de campanie electorală nu mai participă la conferinţele de presă ale partidelor, decât numai dacă sunt încheiate contracte de publicitate cu editorul. Ori, şi recunosc că este aproape o practică, jurnaliştii, în campaniile electorale, iau bani pentru a scrie de bine, pentru a-i invita pe candidaţi la emisiuni de dezbatere publică, televizate sau transmise în direct la radio, etc. ţepuindu-şi patronii.
Revenind la tehnica organizării unei conferinţe de presă, de-a lungul anilor am remarcat a funcţiona două forme. Una din forme ar fi conferinţele organizate ad-hoc, fără un scop anume, la plesneală, în speranţa că din vorbele îngăimate va ieşi ceva, dar şi o anume miză pe faptul că vor apărea întrebările iscoditoare ale reporterilor, iar răspunsul solicitat să fie transformat într-o declaraţie politică. Ce-a de-a doua formă o reprezintă conferinţele de presă pregătite în prealabil, convocate din nevoia de a transmite un mesaj politic, de a prezenta un punct de vedere al partidului într-o problemă naţională curentă sau judeţeană de larg interes.
Cel mai elocvent exemplu de conferinţă de presă la plesneală l-a dat prof. Mircea Dănuţă, când era preşedintele PSRD şi când partidul lui Cunescu se afla la guvernare, în cadrul CDR. Era prin 1998, iar ziua de miercuri era consacrată în viaţa politică botoşăneană ca zi de conferinţă la partidul lui „Sandu şi Dănuţă”. Sandu, atunci deputat, nu venise de la Bucureşti, iar Dănuţă era în pană de inspiraţie. S-a intrat în conferinţa de presă fără a se avea în vedere o declaraţie anume. Doruleţ, atunci reporter la Radio Uniplus, l-a întrebat pe Dănuţă dacă ştie de declaraţia denigratoare social-democraţiei făcută de ţărănistul Simionovici, prefectul judeţului, cu o zi înainte. Ei bine, pe seama declaraţiei lui Simionovici, prof. Dănuţă a croşetat o declaraţie politică de vreo jumătate de oră, în cadrul căreia a rostit celebra frază: „Ţărăniştii sunt ca o cometă. Ei ajung la guvernare o dată la o sută de ani”. Fraza a ajuns şi la urechile lui Năstase şi Iliescu, pe atunci în opoziţie, cărora le-a plăcut extrem de mult.
La popul opus, adică politician minuţios în organizarea conferinţei, este preşedintele PNŢ prof.dr. Cornel Furtună. El anunţă din timp tema conferinţei, problemele ce le va dezbate, dând posibilitate jurnaliştilor să vină pregătiţi cu întrebări care să-i pună în valoare imaginea de politician. Indiferent de forma adoptată în conferinţa de presă, nici politicienii de prim rang, nici cei mai puţin remarcaţi nu dau doi bani pe vorbele ce le rostesc. Singurul lucru de care sunt interesaţi este dacă declaraţia lor au ajuns la urechea electoratului şi dacă a avut impact. După care caută alt subiect de senzaţie. Daţi-mi un singur exemplu de politician care şi-a respectat declaraţiile şi promisiunile făcute în conferinţele de presă şi eu îmi cer scuze în cel mai umilitor mod posibil. Mă refer la acele declaraţii care, dacă ar fi fost duse la îndeplinire, ne-ar fi schimbat în bine viaţa de zi cu zi.
Alegerile locale de la anul se apropie, iar politicienii, importanţi sau nesemnificativi, nu mai prididesc să se înghesuie prin conferinţele de presă, făcând declaraţii mult mai trăsnite decât ale copiilor. Urmăriţi-i cu atenţie şi îmi veţi da dreptate. Iar dacă ei nu dau doi bani pe declaraţiile făcute, noi de ce am da importanţă?! Am zis!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXL)
(Ioan Rotundu)
Oferta academică a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Social democraţii aruncă pe piaţă un nou sondaj
Conţac nu neagă că l-a făcut cârtiţă
Pomana UE se va împărţi la peste 85 mii de botoşăneni
Alertă la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Noi reglementări pentru despăgubiri
Primele trei probleme ale comunităţilor locale, duse la Guvernului
O nouă licitaţie pentru dezvoltarea municipiului
Învăţăm să ne promovăm valorile
Vacanţă în tabere şi străinătate pentru copii instituţionalizaţi
Negrescu este mulţumit de promovabilitatea la BAC
Mai puţini copii internaţi la CPU
Mii de botoşăneni consiliaţi pentru o carieră
Un tânăr cu pofte sexuale a fost pus la respect de o bătrână
Au fost identificaţii hoţi din biserici
Arestat pentru că a lovit un poliţist
După participarea cu succes la trei festivaluri
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 11 iulie
Claudia caută un loc de muncă. Cine-o ajută?
Solidaritate de breaslă
Cugetări din operele scriitorilor americani
Horoscop
Românul şi fauna citadină
Cum a adunat DNA-ul acuzaţiile împotriva lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog