Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6450
De la 07 Ianuarie 2003
122866517
Editorial

Substanţa, filozofia şi spiritul Congresului PSD

  • Ioan Rotundu
  • 21 February 2010, 23:00
Fără doar şi poate că ziua de sâmbătă, 20 februarie 2010, va intra în istoria naţională pe uşa din faţă. Totodată este şi ziua postdecembristă în care s-a produs ce-a mai remarcabilă şi importantă mutaţie politică pe care, personal, o consider crucială pentru viitorul clasei politice româneşti, pentru viitorul naţiunii române, pentru recâştigarea prestigiului de care ne-am bucurat odată în plan extern.
Victoria lui Victor Ponta este semnalul că reforma clasei politice româneşti a început, dar nu aşa cum şi-a dorit-o şi şi-o doreşte preşedintele Băsescu. Am urmărit la televizor în întregime lucrările Congresului şi cred că am reuşit să pătrund substanţa acestuia, spiritul care l-a dominat şi noua filozofie care s-a cristalizat în conştiinţa generaţiei tinere de social-democraţi.
La Congresul PSD a s-a dat o luptă între comuniştii cu faţă umană reprezentaţi de Iliescu, Năstase, Geoană şi generaţia de politicieni formată în perioada postdecembristă, neatinsă de spiritul şi mentalitatea fostului regim, ci formată într-un spirit democratic mult apropiat celui european.
Desigur, Congresul şi-a deschis lucrările în stilul şi sub amprenta cunoscută nouă de la fostele congrese ale PCR, cu festivism de faţadă şi atmosferă efervescentă. A continuat apoi cu golaniada dintre primarul Pandele şi agramatul politician Vanghelie, golaniadă stopată (cu multă competenţă şi autoritate partinice!) de către bătrânul Iliescu.
S-a intrat apoi în esenţa lucrărilor congresului, respectiv a luptei pentru putere. Rând pe rând, greii partidului s-au arătat a fi de partea generaţiei tinere, cu simbolul său Victor Ponta. Doar Cristian Diaconescu a făcut notă discordantă şi cu o mimă de plângăreţ, dar şi de animal hăituit, s-a declarat susţinător al lui Mircea Geoană, deşi mai toţi erau convinşi că-l va sprijini pe Ponta.
Sunt convins că vom afla ce anume l-a adus pe Diaconescu într-o astfel de situaţie jenantă. Mai exact cu ce anume a fost şantajat şi de către cine. De remarcat că de la lucrările Congresului au lipsit reprezentanţii partidelor invitate. Dacă din partea PDL şi PNL se mai poate găsi o justificare, lipsa lui Dan Voiculescu din partea PC, un susţinător pe faţă al lui Geoană, ridică multe semne de întrebare.
În urma votului consumat a câştigat generaţia tânără, rămăşiţele comuniste încă reprezentate de Iliescu fiind pregătite să-şi ia locul în istorie. Un loc merituos sau condamnabil, după faptele fiecăruia.
Numai că generaţia lui Iliescu, Năstase, Geoană va mai dăinui în partid prin mentalitatea imprimată în conştiinţa multor social-democraţi. Tânărul Ponta va avea mult de luptat cu această mentalitate, cum va avea de luptat cu individualităţi care formează echipa de conducere a PSD-ului. Echipa de vicepreşedinţi în frunte cu Ecaterina Andronescu, Marian Oprişan, Marian Vanghelie, Gheorghe Nichita şi chiar Adrian Severin reprezintă un curent care se va opune reformelor adânci, radicale la care intenţionează Ponta să recurgă.
Ponta vrea să repună în drepturile cuvenite moralitatea politică, să stârpească moda declaraţiilor populiste, a promisiunilor electorale fără acoperire şi să promoveze responsabilitatea asupra faptelor. Plecările anunţate din PSD, gen Şerban Mihăilescu, Culiţă Tărâţă sau Ioan Muntean nu-s o pagubă pentru partid ci un câştig. Pleacă cei care se simt că nu se mai regăsesc în noul spirit care începe să domine partidul, care au probleme de morală şi imagine publică. Se curăţă partidul de lepre, se oxigenează politic, se reîmprospătează şi întinereşte ceea ce este bine.
Noul partid care se pune la cale, şi spre care se îndreaptă oportuniştii din PSD, este o făcătură politică marca Băsescu, aşa cum a fost şi cu Partidul Liberal Democrat a lui Stolojan, înghiţit apoi de PDL-ul lui Băsescu. Probabil se mai coace un partid care să ajungă în final în PDL, este o încercare disperată a lui Băsescu de a salva imaginea dezastruoasă care s-a lipit de frontispiciul PDL şi care-l va duce spre prăpastie mai repede decât cred unii dintre noi.
Dar pentru a reda demnitatea PSD-ului, Ponta va mai avea de muncit pentru a spăla imaginea partidului de eticheta comunistă, încercând să-l ţină pe Iliescu la distanţă. Va mai trebui să pună stavilă revenirii în prim plan a baronilor, a oportuniştilor care vor încerca să reintre în graţiile PSD simţind că partidul îşi revine şi are şanse reale de a prelua guvernarea.
Se vor îndrepta spre PSD oportuniştii regionali şi locali care ar trebui ţinuţi dincolo de poartă, pentru ca şi în plan local imaginea să se schimbe în una pozitivă. Să prevină ca unii membri de partid să primească eticheta de corupt şi astfel PSD să revină la imaginea de partid al corupţilor, imagine care încă mai planează asupra PSD-ului. Apoi, va trebui curăţat partidul de foştii securişti şi turnători prin a încuraja CNSAS-ul să facă verificările de rigoare şi să anunţe public rezultatele.
Cred că electoratul se va simţi mai în siguranţă cu PSD iar PDL şi PNL vor trebui să caute lideri credibili şi să adopte programe reale, ca să-şi poată păstra electoratul. Exemplul PSD să fie luat de PNL şi PDL şi să fie asanată clasa politică de neaveniţi. Cu partide întinerite şi epurate de monştrii roşii la conştiinţă, societatea românească va deveni una respectabilă şi demnă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caţele de la Antena 3
Avem liceeni pricepuţi la limba română
Guvernul PDL nu renunţă la coplata consultaţiilor medicale
Horoscop
Bancul zilei : Tatăl copilului nu era… tatăl !
Gastronomia atractivă: Mititei după reţeta de acasă
Caricatura zilei: Iliescu şi pelincile!...
Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna se va extinde şi în Mureş
Comisia pentru condamnarea regimului comunist
din Basarabia descoperă cazuri de genocid
Cenaclu cultural-literar romanesc la Primăria sectorului II din Budapesta
Victoria lui Ponta a pus capăt vanghelizării în PSD
Senatorul Mihăilescu şi deputatul Munteanu demisionează din PSD
lucrăm la un nou partid împreună cu Gabriel Oprea
Reforma sau rotirea cadrelor în PSD. Atmosfera, culise şi interpretări
Îl felicit pe Ponta, vom fi adversari pe viaţă şi moarte în ideologie şi politici
Geoană nu are calităţile pentru a fi al doilea om în stat
Rezultatul alegerilor din PSD este o răzbunare a „şmecheriilor” făcute în 2005
Lista cu aleşii PSD
Noul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici,
în vizită la Moscova la începutul lui martie
„Când s-a anunţat primul premiu, am rămas fără suflare
după ceremonie, m-a sunat preşedintele Băsescu să mă felicite”
Dubla victorie a lui Năstase şi o uriaşă miză personală pentru Ponta
Caricatură Politică: Neînţelegere!
Mica publicitate - Te apără de efectele flăcării violet
Ţâbuleac vrea să desfiinţeze simbolul Botoşanilor - cultura
ce n-au îndrăznit comuniştii, duc la bun sfârşit pedeliştii
Reprezentanţii Camerei Agricole vor insista pentru o rectificare
S-a răzbunat pe un minor de 15 ani pentru o glumă
iar acum riscă să fie tras la răspundere penală
A plătit o datorie mai veche cu un pumn
Un bărbat de 49 de ani s-a pretins victima unei tâlhării
Gripa porcină s-a cam plictisit de meleagurile botoşănene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog