Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
306
De la 07 Ianuarie 2003
123189243
pnl
Editorial

Sulfina Barbu – monumentul prostiei portocalii

  • Ioan Rotundu
  • 2 March 2010, 23:00
Ieri mi-a fost dat să ascult cea mai mizerabilă iniţiativă legislativă venită din partea parlamentarilor postdecembrişti. Iar iniţiativa aparţine parlamentarilor democrat-liberali, adică celor cu veşminte şi eşarfe portocalii.
Sulfina Barbu, care pentru mine este monumentul prostiei portocalii încă din vremea când era ministrul Mediului, a anunţat că parlamentarii PDL au iniţiat un proiect de lege prin care firmele să fie obligate să angajeze cel puţin doi contabili. Doamne, câtă prostie şi ignoranţă la aleşii poporului!
Când toate firmele, în condiţii de criză, caută să-şi reducă personalul neproductiv, parlamentarii PDL vor tocmai invers: să oblige firmele să angajeze hârţogari. Cică raţiunea unei astfel de legi rezidă în faptul că în urmă cu ceva ani controalele financiare au scos la iveală nereguli în contabilitatea firmelor.
Şi ce legătură au aceste nereguli financiare cu angajarea de contabili? Dimpotrivă, patronii de firme fug de contabilii fabricaţi pe bandă rulantă de liceele economice şi facultăţile de profil, care nu au habar de legislaţia în domeniu ce numără sute şi mii de acte normative, şi caută firme de profil, care le asigură o contabilitate la nivelul condiţiilor şi cerinţelor complicate ale legislaţiei.
Apoi, este mult mai ieftin să plăteşti o firmă autorizată în domeniu decât să angajezi doi contabili care ce să facă? Să adune într-o mapă zece facturi ale lunii şi alte douăzeci de chitanţe pe care să le centralizeze în dorul lelei?
S-a terminat cu acea contabilitate pe bază de creion chimic şi indigo, pe care o ştie Sulfina Barbu. Acum există programe de contabilitate care permit unui singur contabil, bine pregătit profesional, să conducă contabilitatea la douăzeci de firme şi nu doi contabili la o firmă.
Iniţiativa portocaliilor ascunde însă cu totul altă şmecherie. În România funcţionează în momentul de faţă vreo 700.000 de firme. Cel puţin 600 de mii dintre ele îşi ţin contabilitatea prin firme şi contabili autorizaţi. A le obliga să angajeze doi contabili ar însemna cel puţin un milion locuri de muncă asigurate forţat şi pe banii patronilor, statul urmând a încasa veniturile fiscale de pe urma acestor salarii.
Aşadar, Sulfina Barbu şi colegii săi portocalii vor să transforme România într-o ţară a contabililor plătiţi din banii privatizaţilor. O aberaţie, o tâmpenie care ne va face celebri nu în Uniunea Europeană, ci în întreaga lume. Dacă legea se va aproba, şi există şanse să fie aprobată având în vedere majoritatea parlamentară controlată de PDL, Guvernul Boc va declanşa un nou val de falimente.
Căci ce nebun de patron, care-şi târâie zilele de azi pe mâine, va angaja doi contabili a căror salarii l-ar costa lunar cât nu câştigă el trimestrial? Va urma un nou val de falimente, de această dată mult mai mare decât cel generat de introducerea impozitului forfetar. Iar rezultatul va fi că Guvernul Boc în loc să scadă şomajul cu un milion de contabili şi să adune bani la buget, va îngroşa rândurile şomerilor cu câteva sute de mii de actuali patroni şi angajaţii lor, scoţând de la buget bani mai mulţi.
Şi nu numai acestea ar fi consecinţele. Cunosc foarte bine munca pe care o desfăşurau contabilii în urmă cu vreo zece ani şi cea prezentă. Sunt o mulţime de contabili din rândul lucrătorilor de la Finanţe, care ţin evidenţele contabile în mod mascat. Aceştia nu vor renunţa la leafa lor de bugetar pentru a deveni contabil la patron cu o leafă lunară de o mie lei şi cu riscul ca patronul să-şi închidă firma în orice moment. Un contabil nu se formează peste noapte. Mai ales în condiţiile legislaţiei financiar-contabile româneşti care nu este stăpânită de specialiştii în domeniu, darămite de un absolvent de liceu economic cu cercel în ureche sau în sprânceană. Şi atunci de unde vor fi scoşi cei peste un milion de contabili de care va fi nevoie?
Cu siguranţă că portocalii au şi la această întrebare un răspuns. Vor califica contabili prin cursuri de recalificare de trei săptămâni, eventual trei luni, şi-i vor băga pe gâtul patronilor. După care patronii n-au decât să se descurce cum vor putea.
Afirmam într-un editorial anterior că ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu va fi groparul Guvernului Boc. Dacă această iniţiativă legislativă nu va fi stopată de ministrul Vlădescu, atunci vom asista la prohodul guvernării portocalii. Căci de această dată lumea va ieşi în stradă. Vor ieşi patronii nenorociţi printr-o astfel de lege, vor ieşi angajaţii lor care se vor trezi fără loc de muncă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Legea statutului funcţionarilor publici,
adoptata la mustaţă in Camera Deputaţilor
OTV, amendat cu 10.000 de lei pentru acuzaţiile
lui Pavel Corut la adresa Bisericii "iudeo-creştine"
Sunt mici restante după campania de la prezidenţiale
Raport al Departamentului de Stat american
corupţia rămâne o problemă serioasă în România
România - cea mai mare creştere a numărului
procedurilor de infringement din UE
Angajaţii Dacia vor lucra şi sâmbăta, în două schimburi, începând de luna aceasta
Misterele apei
"Producem 100 Duster pe zi. Următorul model Dacia va fi lansat în 2012"
Comuniştii din Mexic nu vor biserică românească în Guadalajara
Sacrificii, dar şi satisfacţii pe măsură
Prezenţe academice româneşti la Harvard
Micul trafic sau marele bluf?
18 ani de la conflictul romano-rus de la Nistru
Copil şi bunică salvaţi de pompieri
Bucătăria Jurnalul: Tocin cu pulpe de pui
Horoscop
Bancul zilei: Eveniment la morgă
Primarii s-au plâns prefectului de stufărişul birocraţiei
Mihai Ţâbuleac – duşmanul de moarte al culturii botoşănene
„Destinatar: Mama”
16 persoane private de libertate vor învăţa tâmplărie
E.On chemată din nou la masa explicaţiilor
Prevenirea furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale
prioritate pentru poliţiştii botoşăneni
Mărţişoare şcolăreşti făurite cu dragoste, dăruite bătrânilor de la UAMS Flămânzi
Ţurcanu are probleme în partid
Soluţii disperate pentru reducerile de personal din învăţământ
Ministrul Educaţiei vrea introducerea unui „Portofoliu profesional”
Şmecherii la plata cu ora
Malpraxisul va fi negociat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog