Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9401
De la 07 Ianuarie 2003
122895050
Editorial

Suntem nişte nevrednici

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2008, 23:00
Vineri seară, cine dintre botoşăneni a urmărit pe Antena 1 finala la emisiunea „Vreau să fiu vedetă”, s-a putut umple de mândrie. Din nou botoşăneanca noastră din Dorohoi, Codruţa Bararu a urcat pe podium. Chiar dacă a luat doar premiul trei, dacă avem în vedere valoarea concurenţilor, cu atât meritul său este mai deosebit. Plăpândă, firavă, chiar prea slabă pentru vârsta de zece ani, Codruţa a uimit juriul prin volumul vocii, prin timbrul aparte, prin modul în care a ştiut să-şi controleze suflul pentru a nu afecta cursivitatea frazelor muzicale şi a le scădea valoarea artistică şi încărcătura emoţională. Educaţia sa muzicală s-a format sub îndrumarea prestigioasei profesoare de muzică de la Şcoala Populară de Arte Botoşani, Maria Cojocaru, a cărui nume nu l-a pomenit nimeni pe parcursul concursului. Urmărind-o, cred că vocea Codruţei va fi una asemănătoare cu cea a Doinei Badea, cântăreaţa ce-a murit în plină glorie artistică la cutremurul din 4 martie 1977.
Prin Codruţa am demonstrat încă odată ţării, deşi nu mai era nevoie, că la Botoşani valorile, talentul sunt un brand al judeţului unic pentru România. Părinţii Codruţei sunt oameni săraci, care şi-au pierdut casa la Caritas, ca multe alte zeci de botoşăneni. De atunci muncesc, dar nu reuşesc să treacă dincolo de a-şi asigura traiul zilnic. Nu-l simpatizeze de loc pe primarul dorohoian Sergiu Lungu, din cauza caracterului său conflictual cu etica şi morala, dar l-am apreciat pentru gestul său de a dărui Codruţei o orgă electronică şi o bursă de 100 euro pentru un an de zile. Măcar a făcut ceva pentru a mai îndulci viaţa dorohoiencei de numai zece ani, care a adus cinste şi respect urbei sale.
Ca şi Codruţa avem multe valori în judeţ, sau plecate de pe meleagurile noastre să se realizeze în lumea largă, să-şi impună talentul şi forţa creativă, să facă Botoşanii cunoscuţi lumii. Numai că nu ştim să respectăm aceste valori, să le aşezăm la locul cuvenit, să le apreciem munca. După acest succes, Codruţa va intra în anonimat. Doar dacă va câştiga un alt concurs de prestigiu ne vom aminti de ea. Ce-am făcut noi pentru Ana Maria Bucşă şi Alexandra Mateiuc, cele două fetiţe care au câştigat anul trecut premiul I la Festivalul dorohoian „Mărţişorul” şi multe alte premii în ţară, inclusiv la festivalul din Mamaia? Nimic. Nici măcar autorităţile culturale ale judeţului, de cele administrative nu mai vorbesc, nu le-au felicitat public cu ocazia zilei de 8 Martie.
Andrei Maxim este tânărul care cântă la multe instrumente de muzică populară şi este primul copil talentat care a câştigat finala de anul trecut la concursul „Vreau să fiu vedetă”. De atunci numele său n-a mai apărut decât dacă a participat pe la vreun eveniment cultural mai mărunt şi dacă a avut şansa ca pe acolo să se rătăcească vreun reporter de la Jurnalul Online, să-l recunoască şi să-i consemneze numele.
Doi liceeni, Cristian Corduneanu şi Vlad Cârdeiu, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, au luat anul trecut, cu un filmuleţ documentar intitulat sugestiv „Botoşani – capăt de linie”, premiul naţional, în urma unui festival organizat la Iaşi. Acum sunt în anonimat deplin. Va Vorona trăieşte fetiţa Diana Mariana Ciocoiu. Ea are darul de a confecţiona obiecte de artă populară, printre care capete de căiuţi şi motocei. La numai şapte ani, anul trecut ea a participat la Olimpiada naţională "Meşteşuguri artistice tradiţionale" organizată la Sibiu. A luat atât premiul I cât şi pe cel special, juriul rămânând uimit de talentul fetiţei. Să mai menţionăm că Diana, prin munca sa, îşi întreţine părinţii. N-a ajutat-o nimeni, cu nimic. Ştiu patroni care se laudă că „aseară am spart la Belvedere zece milioane”, dar dacă îi ceri să sponsorizeze un astfel de copil se lamentează că n-are de unde, că nu-i merge afacerea.
Să mai amintesc şi de valorile plecate în lume, despre care autorităţile culturale botoşănene habar n-au. Sorana Gârlan este violonista care studiază la Viena şi care a uimit lumea cu talentul său. La numai 21 de ani a urcat deja pe marile scene ale lumii, acolo unde artişti de prim rang râvnesc să ajungă, fără ca viaţa să le ofere astfel de favoruri. Ea se simte legată de Botoşani, mai puţin autorităţile botoşănene de ea. Ca Sorana avem multe talente botoşănene aflate prin Italia, Austria, Germania, SUA unele cunoscute foarte puţin, altele aflate într-un anonimat deplin nouă. Am declarat cetăţeni de onoare ai Botoşanilor mulţi nevrednici, dar pe nici un botoşănean care prin talentul său ne-a făcut şi ne face cinste în ţară şi în lume. Suntem nevrednici faţă de propriile noastre valori. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Suntem în Europa, dar continuăm să ne facem nevoile pe sub gard
Arhitectul şef Sandu a sunat din cornul vânătorii urbanistice
trompeta liberală a lui Eram îi ţine isonul începe hăituirea proprietarilor de construcţii neautorizate
Verba volant pentru votul uninominal, scripta manent împotriva lui
DSV din Botoşani gazdă pentru toţi colegii din ţară
Ne crede prea proşti ca să ştim folosi votul uninominal
Strategie de dezvoltare pe... finiş
Teatrul de Păpuşi „Vasilache” pleacă în Turcia
Profesorii se pot perfecţiona în Turcia
Comentariul comentariilor (LXX)
(Ioan Rotundu)
Dacă se declară ţigani, elevii români pot ocupa locurile romilor
CCD şi-a acreditat un nou curs
Furturi şi violenţă în şcoli
Sindicaliştii vor ca tichetele cadou să se acorde din bugetul Educaţiei
Botoşănence „sancţionate” cu felicitări şi flori
Spun lucruri trăsnite şi-s toţi o apă şi-un pământ!
(Cârcotaşul)
Cupidon pentru o zi!
Vasilescu bravează, dar după ce-a avut loc războiul politic
Horoscop
Reacţie involuntară
La nevoie, mai negociază un pic
Program TELE’M Botoşani, luni, 10 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog