Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5670
De la 07 Ianuarie 2003
122891319
Editorial

Treaba de mântuială, leac din fire nu are

  • Ioan Rotundu
  • 7 June 2006, 23:00
Fără doar şi poate, în economia judeţul de după 1990 două sunt evenimentele petrecute şi demne de a fi notate. Primul este catastrofal pentru judeţ. Mă refer aici la stoparea lucrărilor la calea ferată pe porţiunea Drăguşeni – Darabani şi apoi Rădăuţi Prut, cu trecere la Lipcani, în Republica Moldova şi de aici către Polonia, ţările nordice şi marea Rusie. Nu numai că lucrările au fost stopate pe acest segment, dar s-a oprit şi circulaţia feroviară pe tronsonul Dângeni – Săveni. Dacă lucrările la această investiţie ar fi fost finalizate, coloana vertebrală a suprastructurii judeţului ar fi fost modificată din temelii. Başca, se creau condiţii pentru accesul la exploatarea unor zăcăminte situate în nordul judeţului. Toţi cei aflaţi în conducerea judeţului din 1990 încoace s-au dovedit incapabili să gestioneze această investiţie, capitală pentru economia locală.
Cel de-al doilea eveniment notabil este realizarea podului de peste Prut, între localitatea românească şi totodată botoşăneană Rădăuţi – Prut şi Lipcanii Republicii Moldova. Dacă segmentul de cale ferată Dângeni – Darabani – Rădăuţi Prut ar fi fost finalizat, s-au ar fi fost semne că se va finaliza în curând, podul nu s-ar mai fi construit numai pentru accesul autovehiculelor ci şi pentru trecerea trenului. N-a fost să fie, aşa că trebuie să ne mulţumim şi cu ce avem. Dar, oare, putem fi mulţumiţi de realizarea acestui pod?
Am fost de curând în zonă şi am trecut în revistă executarea lucrărilor. Realizarea podului a costat 3,12 milioane euro şi s-a finanţat printr-un Program Phare. Pe lângă pod au mai fost amenajaţi 1,5 km de şosea. Podul şi calea de acces arată bine. Numai că există o hibă, generată de mentalitatea românului de a nu face o lucru la modul gospodăresc, lăsând loc şi de cârpeală. Dincolo de apele Prutului, la Lipcani, moldovenii, odată cu construcţia podului au ridicat şi construcţiile necesare punctului vamal. Acum ei sunt gata să-şi primească trecătorii. La noi, abia acum se duce lupta pentru a se obţine terenul necesar construirii punctului vamal. Dacă mai adăugăm timpul necesar organizării unei licitaţii publice pentru construirea clădirilor, timpul propriu-zis realizării investiţiei, constatăm uşor că ce-a mai rămas din acest an nu-i suficient ca timp.
Dar partea cea mai tristă a lucrurilor este că valoarea investiţiei se ridică la un milion de euro, iar Guvernul României n-a alocat aceşti bani. Cred că cel mai bine a zugrăvit situaţia chiar primarul comunei Rădăuţi Prut, Gheorghe Alupaie, care presimte c㠄Se va da drumul la trecere peste pod, iar noi tot nu vom avea ridicate construcţiile pentru punctul vamal. Vama noastră va funcţiona, probabil, în nişte barăci metalice, iar dincolo, la moldoveni, trecătorii vor rămâne uimiţi de modul modern în care s-a amenajat vama. Suntem români, ce mai!”
Realizarea investiţiei pentru acest punct vamal revine Direcţiei Generale a Vămilor din România şi Ministerului Finanţelor. Nici un trimis special al acestor instituţii guvernamentale n-a catadixit să-şi murdărească talpa pantofilor în nisipul hleios al Prutului din acest viitor punct de trecere al frontierei. Acest lucru a fost observat şi de către oficialităţile Republicii Moldova, care s-au arătat îngrijorate. Guvernul Republicii Moldova l-a interpelat pe cel al României, referitor la acest punct de trecere al frontierei, în plină şedinţă europeană la Strasbourg. Răspunsul le-a venit sub forma unor cuvinte meşteşugite diplomatic, dar fără ceva concret. Adică le-am demonstrat că, dacă ei s-au desprins din trupul ţării devenind sovietici, noi ne-am păstrat feleşagul de român, gândind şi acţionând ca atare. Îmi place cum gândeşte despre noi Octavian Paler. Urmându-i firul gândirii, tare mă tem că odată intraţi în Europa, nu noi ne vom adapta regulilor europeneşti, ci europenii se vor adapta obiceiurilor noastre.
Mă bazez pe acea declaraţie televizată a unui neamţ ajuns să trăiască prin Maramureşul nostru şi care a constatat, total surprins, modul original al românilor de a-şi rezolva unele probleme: „Se poate şi aşa!” Atât de mult i-a plăcut neamţului expresia, încât a început a se considera român get-beget.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XCIV)
(Ioan Rotundu)
Duşmănie creştină între politicianul Furtună şi preotul Irimia
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Reformă sanitară cu moaşele satului
Cadre medicale scoase nevinovate
Nici un caz de leptospiroză la Şendriceni
Din tren la spital
Săvienii vor ieşi din întuneric
Lipsă de colaborare între prefect şi subalterni
Numărul copiilor cu handicap, în creştere
Comunicat de presă
Lipsa de comunicare a înfometat copiii
Directorul ANRS Bucecea judecat pentru abuz în serviciu
Amendă de 500 milioane
Tâlhărit în plină stradă
Statul didactic este respectat doar pe hârtie
Comisii mixte pentru stoparea evaziunii fiscale
Un vis pe cale să devină realitate
Proiectul de lege privind controlul averilor - criticat de ONG-uri
Norica Nicolai infirmă existenţa oricărui transfer de deţinuţi CIA în România
Reducere a TVA la alimentele de bază - avizată negativ de comisia buget finanţe
În spatele declaraţiilor lui Dick Marty se ascund unele interese
Deputaţii care vor absenta de la lucrări ar putea pierde bani din indemnizaţie
46 persoane cercetate pentru fraude aduse intereselor financiare ale UE
Există suspiciuni de fraudare pentru 1% din fondurile europene alocate României
Marian Oprişan afirmă că îl va da în judecată pe Daniel Morar
Marian Oprişan nu va demisiona din cauza problemelor cu justiţia
Este necesară adoptarea rapidă a legii finanţării partidelor
România este o interfaţă între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă
Poliţişti britanici nevoiţi să înveţe limba câinilor
Solidaritate italiană cu fetiţa Mihaela din România
Secretul creierului lui Einstein
Un papagal seamănă discordie între justiţia şi comunitatea religioasă din Tel Aviv
Macaci pe post de psihologi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog