Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20518
De la 07 Ianuarie 2003
122880585
Editorial

Tributul noastru se numără în morţi

  • Ioan Rotundu
  • 18 May 2010, 23:00
Tributul sănătăţii noastre se numără în decesele care se produc zilnic şi pe care statisticile le consemnează fără ca numărul lor să ne fie cunoscut. Nu ştim câţi mor zilnic din cauza situaţiei financiare grave cu care se confruntă sistemul de Sănătate, pentru că ni se ascund astfel de date, iar cale care se dau publicităţii sunt cosmetizate.
De un an încoace nu-i zi lăsată de la Dumnezeu să nu mai primim câte o veste tristă prin care luăm act că s-a mai introdus o restricţie asupra modului în care se desfăşoară actul medical în România şi se acordă asistenţa medicală spitalicească.
M-am întrebat de multe ori de ce s-a ajuns într-o situaţie atât de gravă încât până şi medicii, care au jurat să ne apere viaţa, propun măsuri prin care stabilesc ce pacient trebuie salvat şi care trebuie lăsat să moară. Ne-am dezumanizat într-un asemenea hal că până şi animalele sălbatice sunt mai sociabile între ele decât noi, oamenii.
Se încearcă să ne ameţească de cap cu fel de fel de teze aberante. Cică nu mai sunt bani pentru sănătate din cauză că a crescut numărul bolnavilor închipuiţi care obţin certificate medicale. Aşa că a fost asmuţită poliţia asupra medicilor de familie şi a celor aflaţi în concediu de boală. Bolnavi închipuiţi au fost şi în regimul comunist, sunt şi acum şi vor fi şi de acum înainte. Dar nu din cauza lor nu mai are Sănătatea bani.
S-a introdus coplata la medicul de familie. Nu vor spori veniturile Sănătăţii, dar va creşte numărul deceselor în rândul celor săraci, care n-au bani să plătească medicului de familie vizita medicală. Dacă eşti internat, trebuie să cumperi aproape totul. De la pastile la aţa chirurgicală. N-ai bani pentru a-ţi cumpăra tratamentul, pentru a plăti analizele medicale, pentru a plăti spitalizarea vei fi repede coborât la morga de la subsol, devenind o cifră în statistica morbidităţii.
Bani sunt chiar mai mulţi ca acum zece ani. Altele sunt cauzele pentru care nu ajung banii. Suportăm acum consecinţele trădătorilor guvernamentali care au acceptat pătrunderea în sistemul alimentar a produselor pe bază de E-uri, eliminând de pe piaţă produsele noastre sănătoase. Oamenii sunt bolnavi cu adevărat datorită modului în care se alimentează. Nici măcar acum Guvernul Boc şi partidele politice, în al 12-lea ceas, nu fac nimic să stopeze vânzarea alimentelor per bază de E-uri, aşa că numărul bolnavilor va creşte.
Apoi, s-au înmulţit spitalele ca ciupercile după ploaie, din nevoia politicului de a crea noi funcţii de conducere. Au fost desfiinţate spitalele zonale, intercomunale şi s-au înfiinţat mastodonţi cu structuri birocratice. Gabriel Oprişanu, fostul director DSP Botoşani, într-o discuţie avută a recunoscut că la instituţia DSP nu-i nevoie decât de vreo 30 – 40 de angajaţi. Sunt peste o sută şi se calcă pe picioare. Şi fostul director al Spitalului judeţean Botoşani a recunoscut că a angajat vreo 150 de persoane, tot sub presiune politică.
Acum, când se pune problema reducerilor de personal, ţipă toti că nu se poate. S-au putut face angajări, nu se pot face disponibilizări. De ce? Pentru că-i dulce leafa de bugetar, chiar dacă ea înseamnă victime umane.
Foarte mulţi bani s-au dus şi se duc pe achiziţii publice, adică pe licitaţii, unde se fac afaceri în stil mafiot greu de imaginat. Guvernul Boc taie din lefuri, din pensii, taie din banii pentru medicamente dar nu renunţă la nici un bănuţ destinat pentru achiziţii prin licitaţie. Spitalele sunt pline de aparatură achiziţionată pe bani grei, fără a fi utilizată. Şi continuă a se cumpăra noi şi noi aparate.
S-a mai greşit şi la plata medicilor de familie, care înghit lunar sute de milioane de lei pe un cabinet, fără vreun efect în sănătatea oamenilor. Medicii de familie sunt plătiţi per capita, aşa cum sunt plătiţi şi îngrijitorii de animale. Vin şi pleacă de la program când vor, dar dacă au în evidenţă două mii de pacienţi, leafa le merge din plin.
Medicamentele compensate şi gratuite au preţuri sfidătoare. Sunt mai mari de două, trei ori decât prin Europa. Farmaciştii ţipă că nu primesc banii la timp, dar tac mâlc când vine vorba de preţuri. Afacerea lor este prosperă, că-i pe bani publici. Nu numai clasa politică este ticăloşită ci şi cei care reprezintă sistemul medical.
L-aş strânge de gât, dacă aş putea, pe fotul ministru Nicolaescu, când îl văd vorbind la televizor de dezastrul din Sănătate, deşi el este principalul vinovat. Cu tupeu, acuză pe actualii că fac risipă, uitând că el a aruncat 100 milioane euro pe programul de analize medicale gratuite, bani care au intrat în buzunarul laboratoarelor private de analize medicale, el beneficiind de comisioane consistente, fără ca starea de sănătate a populaţiei să fie mai bună.
Orice coplată nou introdusă în Sănătate înseamnă o creştere a numărului de morţi din rândul celor săraci. Orice nou restricţie introdusă prin spitale va avea aceeaşi consecinţă. Sistemul trebuie reformat începând cu cei din minister, trecând prin clinici şi spitale universitare, judeţene, municipale şi chiar mai jos. A trece spitalele în curtea Consiliilor judeţene şi a primăriilor nu înseamnă că s-a rezolvat fondul problemei. Suntem o naţiune bolnavă datorită unei alimentaţii total inadecvată. Trebuie să mâncăm natural şi nu chimical, că nu suntem o uzină vie de sinteză chimică. Şi de aici trebuie să pornească reforma în Sănătate Procedând aşa, vom avea şi bani. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica soţului
Horoscop
Dezvăluire şoc în tragedia de la Smolensk
PSD se pregăteşte să încingă strada în scopuri politice
In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul funcţiona
acum avem 1,4 milioane şi ne întrebăm unde e problema
Alegerile anticipate ar fi o soluţie
Mircea Geoană despre liliacul rătăcit în Senat:
Numai Batman poate salva România!
Senatul a votat pentru acordarea de mere în şcoli
Romanii abia acum şi-au dat seama că trebuia suspendat Traian Basescu, acum 3 ani
Ţurcanu va primi puteri sporite
PNL depune moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor
Parlamentari ai PDL au boicotat Guvernul la legea Educaţiei
ei au respins propunerea privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara
Românii şi respectul faţă de alţii
Elevii de la SAM Vlădeni Deal caută soluţii pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Pompierii îi învaţă pe copii cum să protejeze pădurea de incendii
Comunicat de presa – AJOFM
Subvenţia la păşune, un tort pe care băieţii deştepţi l-au împărţit frăţeşte
România va ieşi din criză la sfârşitul acestui an
Hidroconstrucţia trebuie să lucreze cu responsabilitate
La Şcoala Populară de Artă politicul şi-a impus voinţa
liberalul Liviu Andronic a fost uns director aflat în umbră, Florin Ţurcanu a învins din nou
Festivalul „Satule, mândră grădin㔠la start
Mere „din plastic” de Polonia pentru copii cu livada sub nas
La toamnă, nu toţi copii vor putea merge la grădiniţă
Fermierii mai pot cere subvenţii agricole, dar cu penalizări
Aiureli ministeriale despre abandonul şcolar
Zece autocare de protestatari au plecat spre Bucureşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog