Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7303
De la 07 Ianuarie 2003
123196240
pnl
Editorial

Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat public principalele modificări privind legile în Justiţie, modificări moşite vreme de aproape opt luni de zile ce au trecut de la celebra Ordonanţă 13 care a scos sutele de mii de români de bună credinţă în stradă. Momentul ales acestei prezentări a fost unul strategic. Majoritatea românilor care susţin independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei încă este în concediu iar bugetarilor le este indiferent de ce se întâmplă cu justiţia de vreme ce Guvernul PSD le-a cumpărat tăcerea cu substanţiale majorări de salarii.
Ministrul Tudorel Toader se consideră tehnocrat şi nu politician al guvernului PSD. Declarativ, pentru că prin faptele sale ne arată că este un bun executant al actualei guvernări controlată temeinic de către cei doi penalişti lideri de partid: Liviu Dragnea, condamnat, lider al PSD şi Călin Popescu Tăriceanu, judecat penal pentru mărturie falsă, lider ALDE.
Tudorel Toader nu este un oarecare ministru pus la Justiţie doar ca să execute ordinele celor care l-au numit. El este profesor universitar şi fost decan al Facultăţii de Drept din Iaşi, este un specialist în drept, aşa că propunerile sale de modificare a legilor în Justiţie nu vin din partea unui politician amator ci din partea celui mai avizat şi competent tehnocrat.
Iată ce propune ministrul Tudorel Toader pentru „îmbunătăţirea” funcţionării instituţiilor justiţiei în viitor, propuneri care de fapt sunt dorinţele cuplului Dragnea – Tăriceanu.
O primă modificare a legilor constă în eliminarea preşedintelui României în numirea Procurorului General, procurorului şef al DNA şi DIICOT. Instituţional, se creează cadrul juridic necesar ca viitoarele numiri în aceste funcţii să poată fi controlate politic prin ministrul Justiţiei. De exemplu, dacă legile vor fi aprobate, mâine Dragnea şi cu Tăriceanu i-ar schimba imediat din funcţie pe procurorul general Lazăr şi şeful Koveşi de la DNA, punând oameni care să nu mai facă necazuri lor şi baronilor din partid.
Mai vrea Dragnea şi Tăriceanu, prin ministrul Toader, ca Inspecţia judiciară să fie scoasă din structura CSM şi trecută la Ministerul Justiţiei, adică sub controlul ministrului. O astfel de mişcare ar permite liderilor politici să aibă control asupra activităţii judecătorilor şi procurorilor şi să le dea directive la telefon cum să fie anchetate anumite sau judecate dosare. Aşa era pe vremea Guvernului Năstase, când şeful PNA, dorohoianul Ioan Amarie, lupta din greu cu „naşii” corupţi aflaţi pe post de controlori prin vagoanele CFR, ferindu-se ca dracul de tămâie să se atingă de adevăraţii corupţi care devalizau banii publici.
Nu numai că se vrea ca Inspecţia judiciară să fie sub controlul ministrului Justiţiei care este om politic, dar se vrea ceva mai mult. Tudorel Toader a inventat o nouă direcţie în cadrul Parchetului General care să se ocupe de anchetarea procurorilor şi judecătorilor reclamaţi pentru fapte penale, golind actualul DNA de astfel de competenţe.
De fapt se dă o dublă lovitură de către Dragnea şi Tăriceanu. Îi scapă de cercetarea DNA pe procurorii şi judecătorii corupţi, trecându-i sub umbrela protectoare care fi această nouă direcţie. Apoi, procurorii şi judecătorii care nu vor reacţiona la semnalele venite din vârful puterii politice, vor putea fi lesne anchetaţi pentru fapte penale imaginare sau fabricate fraudulos de către procurorii din noua direcţie.
Poarcă în vremea lui Năstase a mai existat un astfel de mecanism care funcţiona sub forma unui Serviciu secret ce avea în competenţă urmărirea activităţii profesionale şi private a magistraţilor, informaţii care apoi erau valorificate prin a-i şantaja dacă nu răspundeau la comenzile transmise din mediul politic. Când Monica Macovei a ajuns ministrul Justiţiei a desfiinţat acest serviciu secret. Se lăuda Tudorel Toader că va publica cine au fost beneficiarii acestor informaţii colectate de acest serviciu special, dar iată că înfiinţează şi el unul, drept că sub o altă formă dar cu acelaşi conţinut de poliţie politică.
Cireaşa de pe tort pare a fi atragerea magistraţilor în răspundere materială în solidar cu statul atunci când se constată că din cauza unor erori judiciare unele persoane judecate au fost nedreptăţite. Prin actuale lege, judecătorii sunt inamovibili, deci politicienii nu-i pot înlocui din funcţie aşa cum şi-ar dori. Dar vor să-i pună la plată. Ce procuror va mai ancheta un infractor fără teama că ar putea fi pus la plata unor daune dacă se vor găsi judecători corupţi care să-l declare pe infractor nevinovat? Ce judecător va mai avea curajul să judece un proces cu conştiinţa împăcată că a fost drept în judecata sa, când vor veni cei de la direcţia nou înfiinţată de Tudorel Toader şi-l vor ancheta că a judecat strâmb, punându-l la plată?
Fără îndoială că sunt procurori şi judecători corupţi, fapt dovedit de DNA, de către cei de la CEDO. Era şi este de competenţa Fiscului să fi cerut atragerea magistratului vinovat în răspundere materială. Nu se cunoaşte niciun caz în care Fiscul să fi cerut atragerea în răspundere materială a vreunui judecător a cărui soluţie definitivă a fost anulată prin procesul de la CEDO. Dacă avem deja un astfel de cadru legal, de ce trebuie lărgită această sferă a răspunderii la nivelul întregului aparat de magistraţi? Explicaţia vine de la sine. Politicienii cocoţaţi la putere vor să aibă pârghii de presiune şi control asupra magistraţilor.
Legat de această modificare a legii prin stabilirea răspunderii materiale asupra magistraţilor trebuie să mai comentăm o altă prevedere de modificare a legii care se vrea introdusă. Tudorel Toader vrea ca procurorul şef să poată controla mersul anchetei desfăşurată de procurorul de caz şi să intervină în desfăşurarea acesteia. Adică, dacă un politician se simte deranjat de ancheta unui procuror, se plânge şefului, în cazul de faţă Dragnea sau Tăriceanu, care şef sună pe şeful procurorului „obraznic” şi-i cere să-l liniştească. Dragnea şi Tăriceanu, sau cine le va lua locul, vor putea face astfel de intervenţii pentru că tot ei vor fi cei care prin noile legi vor numi procurorii şefi. Vedeţi cum se leagă lucrurile între ele? Vedeţi cât de bine sunt gândite noile modificări ale legilor pe Justiţie?
Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, zis şi „altă întrebare”, era incapabil să gândească şi să conceapă astfel de modificări legislative. Era nevoie de un specialist în drept, loial socialiştilor, care să facă această treabă murdară cu abilitate şi aparenţă de bună credinţă faţă de interesul naţional, de popor. Iar Tudorel Toader, produs al educaţiei juridice ceauşiste era omul potrivit pentru aşa o treabă, imaginea lui de tehnocrat neînregimentat politic putând uşor manipula conştiinţa celor slab educaţi sau cumpăraţi cu pomeni electorale.
Nu cred că această manevră a lui Dragnea şi Tăriceanu opusă la cale prin ministrul Tudorel Toader va putea să-i prostească pe cei de la Comisia Europeană sau pe americanii care au tot interesul ca Justiţia românească să nu poată fi controlată politic.
Dar dacă românii vor accepta această Apocalipsă în justiţie anunţată de Tudorel Toader, lăsându-i pe corupţii şi penaliştii din Parlament să aprobe aceste modificări legislative, atunci ne-am luat adio de la Spaţiul Schengen şi de la fondurile europene pe investiţii. Românii din Anglia şi alte ţări europene vor fi trimişi acasă iar economia românească, aflată deja pe muchie de prăpastie, se va prăbuşi în hău. Tot acest scenariu apocaliptic este perfect viabil, numai că el se va produce în aplauzele inconştienţilor care continuă să susţină guvernarea socialistă deşi constată zilnic că o duc tot mai greu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor
Ioan Rotundu
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD
Ioan Rotundu
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog