Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10450
De la 07 Ianuarie 2003
122870517
Editorial

Un nou val devastator de impozite

  • Ioan Rotundu
  • 16 September 2013, 23:00
Anul 2014 va debuta cu un nou val devastator de impozite. Guvernul Ponta a pregătit noi forme de impozitare a tot ce mişcă din punct de vedere economic şi produce venituri. De această dată în sfera de impozitare au fost cuprinse şi persoanele fizice care realizează venituri din chirii, deşi aceste venituri sunt deja impozitate cu 16%.
Însă cei mai afectaţi de noile impozite vor fi patronii de unităţi comerciale de tipul celor din alimentaţia publică. Se pare că Guvernul Ponta este hotărât să desfiinţeze tot ce înseamnă societăţi comerciale mici şi bde nivel mediu.
Nici bine că s-a instalat la guvernare că Ponta a decis impozitarea veniturilor întreprinderilor mici şli mijlocii cu 3%. Această măsură a dus la un val de falimente şi zeci de mii de societăţi şi-au închis porţile generând alte zeci de mii de şomeri. Măsura de introducere a impozitului forfetar n-a adus venituri suplimentare la buget dar a majorat cheltuielile sociale ale nstatului cu numărul nou de şomeri.
Greşeala cu impozitul forfetar a comis-o şi Guvernul Boc, în timpul căruia s-au închis peste 100 mii de societăţi. Numai că premierul Boc a realizat prostia făcută şi dimensiunea dezastrului economic comis şi a anulat măsura. Culmea, Ponta era cel care a criticat cel mai aspru măsura lui Boc şi Ponta a fost cel care a introdus acum această măsură deşi a văzut dezastrul economic pe care l-a provocat Boc.
Dacă Boc a revenit asupra măsurii, Ponta se încăpăţinează s-o menţină. Mai mult, i-a mai adăugat din ianuarie 2013 noi poveri.
Este imposibil ca un bar de la ţară sau un restaurant de la un sat declarat oraş să poată plăti noile impozite de mii de euro pe care Ponta le-a introdus de la anul. Patronii de baruri, restaurante, şaormerii, fast-fuduri au două soluţii: să facă evaziune fiscală porin a nu contabiliza veniturile, recuperând noul impozit prin reducerea plăţii de TVA sau să-şi închidă porţile firmei.
Şi într-un caz şi-n celălalt statul are numai de pierdut pentru că veniturile la buget nu vor creşte, dimpotrivă, vor deveni tot mai mici.
Tot de la i ianuarie 2014, cetăţenii care închiriază camere altor persoane, pe lângă impozitul de 16% aplicat asupra valorii chiriei lunare vor mai plăti şi CAS în procent de 5,5%. Ipocrit, Ponta a stabilit că CAS-ul se plăteşte numai pentru un venit limitat la nivelul a 5 salarii brute pe economie, ceea ce înseamnă un venit anual din chirii de aproape 25 mii lei.
Dacă avem în vedere că o cameră sau un apartament nu implică o chirie mai mare de 300 euro, ceea ce înseamnă venituri anuale de vreo 15 mii lei, limita de plafon stabilită de Ponta este o băşcălie pentru că nimeni nu va câştiga din chirie peste 25 mii lei anual ca să nu mai plătească CAS-ul peste această limită.
Să mai consemnăm şi faptul că prin reducerea TVA la pâine, acelaşi premier Ponta a cerut organelor de control să verifice dacă comercianţii au scăzut preţul la pâine. O cerinţă total contrară legii şi economiei de piaţă. Nici un brutar sau comerciant nu poate fi obligat să scadă preţul la pâine că a redus Ponta TVA-ul ca să-i satisfacă un moft lui Dan Voiculescu.
Cum am mai arătat, veniturile la bugetul de stat au scăzut constant de la lună la lună şi asta pentru că a crescut nivelul de fiscalitate iar multe firme s-au desfiinţat. Lipsa investiţiilor din partea Guvernului n-a creat noi loc uri de muncă şi n-a stimulat creşterea consumului. Toţi comercianţii se plâng că vânzările le sunt în scădere alarmantă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Florin Ţurcanu îmi spunea că la nivelul judeţului Botoşani veniturile din TVA au scăzut drastic iar bugetul CJ va trebui rectificat în minus cu aproape 5,7 milioane lei. Rectificarea va viza activităţile de servicii şi de investiţii. Iată cum dezastrul produs de incompetenţa Guvernului Ponta muşcă adânc în economia judeţului nostru şi aşa fragilă.
Cu toate acestea, românii continuă să-şi exprime încrederea în Ponta şi PSD. Nu este departe vremea când prin cămara majorităţii bromânilor va bate vântul. Să-i văd atunci dacă dragostea neţărmurită faţă de Ponta şi PSD le va ţine de foame şi de cald în casă la iarnă. Prostia de acum o vor plăti scump la iarnă, odată cu un nou val de creştere a preţurilor. Numai că prostia lor o vom plăti cu toţii, adică şi cei care realizăm dezastrul economic spre care ne conduce Guvernul Ponta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Casa Sofian, ruşinea autorităţilor locale şi naţionale
Ioan Rotundu
Horoscop
Bancul zilei: Care o fi adevărul?
România este percepută mai rău decât este ea în realitate
Sunt convins că în UE sunt ţări mai corupte decât România
Un preot i-a cerut lui Ponta să-l facă director pentru a avea o pensie mare
Împuşcat în cap în timpul unei dezbateri aprinse despre filosofia lui Kant
Operaţionalizarea echipajului de terapie intensivă mobilă S.M.U.R.D
A decedat într-un incendiu provocat chiar de el
Revendicările elevilor în anul şcolar 2013 - 2014
Victor Ponta susţine că Băsescu îl sabotează şi este duşmanul românilor
Traian Băsescu crede că Ponta este laş, mincinos şi şmecher
Motănelul Băsescu şi şoricelul Ponta
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog