Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
1911
De la 07 Ianuarie 2003
73922316
Editorial

Un sondaj trecut sub tăcere

  • Ioan Rotundu
  • 10 September 2006, 23:00
Cu ceva timp în urmă, în judeţul Botoşani s-a realizat un sondaj politic despre care partidele politice implicate n-au avut curajul să-l aducă la cunoştinţa publicului. Cauzele trecerii sub tăcere a rezultatelor sunt diverse, însă factorul hotărâtor pare a fi unul de natură subiectivă. Printre altele, prin sondaj s-a urmărit şi un top al popularităţii liderilor politici din cadrul Alianţei DA. Luând de bune rezultatele care mi-au fost oferite de către o sursă din cadrul Alianţei DA, sursă ce-a ţinut să rămână anonimă, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp, opţiunile politice ale electoratului botoşănean situează pe primul loc Alianţa DA cu 33%, urmată de PRM cu 28% şi PSD cu 18%. Restul partidelor nu contează, fiind creditate de către electorat cu un procent situat sub 5%.
Interesant este însă topul popularităţii liderilor sau personalităţilor politice din cadrul Alianţei DA. Pe primul loc s-a situat deputatul liberal Mihai Malaimare, urmat de primarul Cătălin Flutur iar pe locul trei prefectul Cristian Roman. După cum se poate observa, în primele trei locuri nu figurează nici un democrat, deşi au fost incluşi în sondaje. Inclus în sondaj a fost şi preşedintele PNL Mihai Ţâbuleac, electoratul continuând să-l menţină în penumbră. Fiind vorba de un top al popularităţii şi de unul al încrederii, lăsăm comentariile deoparte. Nu fără a ne apleca cu interes asupra opţiunilor electorale.
De vreme ce Alianţa DA se menţine în topul electoratului, înseamnă că drumul pe care merge actualul guvern este unul apreciat de populaţie. Aparent, pentru că marea majoritate a cetăţenilor se declară total nemulţumită de Guvernul Tăriceanu. Explicaţiile ar fi două: ori rezultatele sondajului au fost cosmetizate de către operator, la cererea celor care l-au comandat, motiv pentru care au şi fost trecute sub tăcere, ori imaginea preşedintelui Băsescu ţine sus stindardul Alianţei. La o primă vedere, poate chiar şocant, este evoluţia îngrijorător de ascendentă a PRM-ului. Sub nici o formă nu putem pune cele 28% de procente de vot ale botoşănenilor pe seama valorilor umane pe care PRM-ul botoşănean le-ar avea. Este reflexia în plan local, asupra electoratului, a imaginii liderului de la Bucureşti. Cred că parcurgem iarăşi perioada electorală premergătoare alegerilor din anul 2000 când, dezamăgiţi de guvernarea CDR, sondajele indicau că românii îşi îndreaptă masiv voturile către PRM, dând astfel un vot negativ CDR-ului, dar şi PDSR-ului. Până la urmă au învins logica şi maturitatea gândirii politice, fiind votat PDSR-ul în defavoarea PRM.
Cred că şi în momentul de faţă o parte a electoratului, dezamăgit de scandalul interminabil prin care trece Guvernul Tăriceanu, ascultă din nou discursurile justiţiabile ale tribunului Vadim Tudor. Sincer să fiu, dacă asupra procentelor deţinute de Alianţa DA am ceva rezerve că ar fi şi reale, cele ale PRM-ului le percep ca exprimând o realitate a momentului. Mai cred că electoratul va trece peste această dezamăgire politică şi, în caz de alegeri, va vota cu întreaga responsabilitate, reuşind să se abţină în a da votul unui partid ultranaţionalist şi demagog.
Nu întâmplător am lăsat la urmă PSD-ul, cu ale sale 18 procente. Dintr-un partid dominant în conştiinţa electoratului botoşănean, a ajuns un partid tot mai dezavuat. Degetul arătător îl indică drept principal vinovat pe preşedintele Constantin Conţac. Tot mai mulţi sunt cei care-l acuză pe Conţac că a marginalizat adevăratele valori din partid şi i-a încurajat pe cei cu impact intelectual şi de imagine publică mai reduse. Aproape că PSD-ul botoşănean este confundat cu preşedintele Conţac. PSD-ul a început să fie perceput ca un partid al oamenilor simpli, al muncitorilor tot mai puţini, al celor certaţi cu munca şi agăţaţi cu familia de ajutorul social. De la vârf semnalele sunt tot mai dezamăgitoare, luptele interne sunt tot mai acute, „prostănacul” de Geoană neavând lipiciul public de care s-a bucurat preşedintele Iliescu şi nici puterea de a stăpâni lupta orgoliilor din partid. Nu ştiu de ce, dar nu mai am credinţa că PSD-ul va mai deveni vreodată ce-a fost.
Aşadar, cu rezervele de rigoare, chiar dacă guvernanţii se ceartă între ei, premierul se ceartă cu preşedintele ţării, Alianţa DA conduce în sondaje şi are şanse, ca în caz de alegeri, să ne guverneze din nou. Este o concluzie desprinsă pe seama opţiunilor electoratului botoşănean, cunoscut până cu puţin timp în urmă ca fiind unul de culoare roşie şi nicidecum portocalie. Să răsuflăm uşuraţi şi să privim cu încredere spre Europa!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Consumatori despăgubiţi cu sute de milioane lei vechi
Finanţiştii vor lua masa la propriul restaurant
Firma Lux Euro Therm este în faliment, dar continuă să fie reclamată
Numărul elevilor moldoveni în liceele botoşănene este în scădere
Mai puţine persoane în căutarea unui loc de muncă
Printre primele judeţe cu rezultate bune la geografie
Sindicatele doresc unificarea
Două crime într-un week-end
Viteză şi alcool la volan
Tâlhărit de bani, telefon şi ţigări
E-ON interesată să investească în termoficare
Unităţile de învăţământ, pe ultima sută de metri
Furtună purtat pe drumuri pentru aflarea pensiilor securiştilor
Pinochio va începe periplul prin şcoli
Copălăul face de ruşine judeţul
Comentariu la comentarii (CLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
În viaţă e bine să înveţi din păţaniile altora
Cotlete cu bere
Locul unde puteţi dormi şi mânca ca la mama acasă
Vicele Ghiorghiţă dezvăluie manevrele viclene ale poliţistului Zmău
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă