Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Europarlamentare
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13593
De la 07 Ianuarie 2003
122873660
Editorial

Varianta lui Călin loveşte în vrerea lui Traian

  • Ioan Rotundu
  • 24 October 2007, 23:00
Cum era de aşteptat, ieri, premierul Călin Tăriceanu a cerut Guvernului să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru promovarea legii votului uninominal. Şi tot cum era de aşteptat, Guvernul a votat asumarea răspunderii, chiar dacă, teoretic, există riscul ca întreg Guvernul Tăriceanu să cadă, Parlamentul respingând propunerea.
Aşadar, în momentul de faţă avem promovate două iniţiative privind adoptarea votul uninominal. Cea a preşedintelui Băsescu, care va trece prin furcile caudine ale referendumului. Există toate şansele ca referendumul să nu fie validat prin lipsa prezenţei la vot, iar varianta lui Băsescu să rămână istorie la propriu şi la figurat. Mai există şi posibilitatea ca referendumul să nu mai aibă loc, dacă cei de la Curtea Constituţională vor constata că decretul semnat de preşedinte nu respectă prevederile Constituţiei, în sensul că nu s-a indicat o dată concretă a referendumului, ci una relativă şi legată de un alt eveniment politic.
Însă, ce este important, toată lumea, aproape la unison, fie politică sau componentă a societăţii civile, este de acord că demersul preşedintelui Băsescu privind referendumul nu urmăreşte adoptarea legii votului uninominal, ci crearea mijloacelor adecvate va preşedintele să poată face campanie electorală Partidului Democrat pentru alegerile europarlamentare. Persuasiunea cu care Băsescu luptă pentru ca PD-ul să câştige cât mai multe posturi de europarlamentar a început să devină agasantă şi stă stârnească sentimente de iritare chiar şi din partea susţinătorilor săi. Să mai adăugăm că legea votului uninominal pentru care luptă Băsescu este una avantajoasă PD-ului şi total dezavantajoasă electoratului ce poate avea alte simpatii politice decât este vrerea lui Băsescu.
Ieri, Guvernul Tăriceanu a mers pe varianta legii propusă de Pro Democraţia, care promovează principiul proporţionalităţii şi asigură reprezentarea în Parlament în raport de votul exprimat de electorat şi nu prin şmecherii de calcul. Cred că Parlamentul va susţine demersul Guvernului. Motivele sunt deja cunoscute. Dacă nu vor vota varianta lui Tăriceanu, Guvernul va cădea şi vom avea alegeri anticipate, ceea ce vrea şi Băsescu cu al său PD.
Parlamentarii, ca şi la moţiunea PSD, vor face tot ce le stă în putinţă ca să nu se ajungă la alegeri anticipate, deci vor susţine demersul Guvernului Tăriceanu. Apoi, să avem în vedere că în urmă cu numai vreo două luni, atât PD cât şi PSD, PC, PNL, inclusiv preşedintele Băsescu au fost de acord cu varianta de lege propusă de Pro Democraţia. Dacă acum vor retracta ceea ce au susţinut atunci, ruşinea şi dispreţul politic la care se supun în faţa electoratului va fi foarte mare şi extrem de păgubitor pentru imaginea lor. Iată încă un argument ca iniţiativa Guvernului să obţină votul Parlamentului.
Presupunând că legea va trece şi de Parlament, ea va ajunge din nou la preşedintele Băsescu, pentru promulgare. Este de aşteptat ca Băsescu să blocheze promulgarea până după alegerile europarlamentare, ca să-şi poată face numărul electoral în favoarea PD-ului până la capăt. După care îi fa fi indiferent ce se va alege cu dorinţa românilor pentru votul uninominal.
Din tot acest nou scandal politic, mi se pare că cei cu paguba vor fi preşedintele Băsescu şi PD-ul. Băsescu a readus în actualitate votul uninominal pentru a-l lega de europarlamentare, dar aşa cum a declarat anterior, el a fost şi rămâne în sinea sa potrivnic acestui sistem de vot. Numai că sorţii se vor potrivnici şireteniei lui politice şi se vor răzbuna. Se vor răzbuna prin a ne pricopsi cu o lege a votului uninominal varianta Pro Democraţia.
Rămân la opinia mea că o lege a votului uninominal nu se potriveşte cu educaţia politică şi mentalitatea românilor. Nu ne este specific un astfel de sistem de vot, iar consecinţele vor fi dezastruoase. Nu vom primeni clasa politică, dimpotrivă, ne vom trezi cu nişte aleşi şi mai catastrofali decât cei actuali. Dar, cum tot nouă ne este specific ca mai întâi să tăiem, după care să măsurăm, când vom descoperi greşeala vom arunca vina unii asupra altora. Şi asta ne caracterizează. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciuştea acuză că Oprişanu stă singur la „masa cu bucate”
Executivul CJ se simte marginalizat în problema societăţii Apa Grup
Cabinete stomatologice mizerabile şi instrumentar prost sterilizat
Medic ce acordă consultaţii înconjurat de mizerie
Judeţul Botoşani apreciat la Programul naţional de analize
Directori ţâfnoşi, ce se cred stăpâni pe şcoală
Profesorii se trezesc că nu au asigurări medicale
Actorii deţinuţi vor urca pe scena teatrului Nottara
Angajatorii încearcă să fenteze controlorii, dar se aleg cu amenzi
”Happy Hour” este lider de audienţă de la prima ediţie
Elvira Deatcu este însărcinată cu cel de-al doilea copil
Happy Hour” dă startul concursului ”Botez şi mă aşez!”
Uniunea Europeană sprijină parteneriatul transfrontalier
Anunţ spectacol
Peremistul Niţură se plânge că orbecăie prin întuneric
Vasilescu se arată sceptic în obţinerea fondurilor de la buget
Municipalitatea pregăteşte ultima rectificare
Municipalitatea marşează pe terenurile de joacă
Senatorul Ţâbulec dezvăluie cum suntem împovăraţi fiscal
Teste pe calculator pentru dobândirea permisului auto
Horoscop
Dezamăgirea teroristului
Mâncare de fasole cu cârnaţi afumaţi
Vrea să ne ameţească de cap
Variantă la fondul privat de pensii
Şeful Poliţiei române implicat în mafia alcoolului botoşănean
fiica lt.col. Petrică Muraraşu a primit cadou un BMW destrăbălare la Popasul turistic Cucorăni, mai ceva ca-n filmele cu gangsteri
Încasarea contravalorii pentru eliberarea paşapoartelor electronice
Noi reglementări privind excepţiile de la plata taxei de radiodifuziune
Lista candidaţilor PSD la europarlamentare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog