Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22099
De la 07 Ianuarie 2003
122882166
Editorial

Viclenie popească

  • Ioan Rotundu
  • 25 June 2006, 23:00
Fără doar şi poate că relaţiile intersociale dintre oameni se bazează şi pe anumite sentimente afective, pe lângă cele de stimă şi respect reciproc. Judecând prin prisma acestor relaţii, pot afirma că între mine şi protopopul Lucian Leonte există o relaţie de respect social şi nu una bazată pe vreun sentiment afectiv, de simpatie. Pe protopop l-a cunoscut înainte de 1989, când era preot paroh la Dobârceni. Încă de pe atunci a manifestat o anumită severitate faţă de enoriaşi, obligându-i să respecte anumite reguli de comportament credincios. Chiar dacă şi-a atras antipatia unora, majoritatea credincioşilor îl iubeau ca preot şi-i dădeau ascultare.
Nu contează mijloacele, dar după evenimentele din decembrie 1989, părintele Leonte a devenit protopopul Botoşanilor. Nu i-a fost uşor să acceadă în această funcţie, de pe urma căreia s-a ales cu mulţi duşmani, unii puternici şi cu înalte relaţii pe la Mitropolia Iaşilor. Ce am apreciat la protopopul Leonte, a fost faptul că nu şi-a canalizat energia în luptele cu duşmanii, deşi poate că ar fi meritat să răspundă atacurilor la care a fost supus, ci s-a concentrat asupra obligaţiilor bisericeşti. Restaurarea şi pictarea bisericii Sf. Ilie, ridicarea casei parohiale în curtea acestui lăcaş, sunt dovezi ale calităţilor de bun gospodar. În plan spiritual s-a perfecţionat şi şi-a luat doctoratul. Spun credincioşii, slujbele sale sunt de o înaltă ţinută spirituală şi reuşeşte ca prin predicile rostite să transmită credincioşilor o energie pozitivă. Aruncând o privire asupra modului în care păstoreşte parohiile ce sunt arondate Protopopiatului Botoşani, constatăm o revigorare a credinţei ortodoxe, o creştere a numărului lăcaşurilor de rugăciune şi o mai bună întreţinere a acestora.
Toate aceste succese, ce i-au adus laude din partea şefilor ierarhici de la Mitropolia Iaşilor, i-au adus şi grave acuzaţii din partea celor ce râvnesc la scaunul său de protopop. Cu ceva timp în urmă noi am scris despre unele acuzaţii aduse protopopului Lucian Leonte de către o aşa-zisă Ligă a sindicatelor ortodoxe. Părintele protopop era acuzat că ar fi înlesnit accederea în unele funcţii de conducere a unor preoţi parohi fără merite deosebite în activitate. Când noi am încercat să luăm legătura cu capii acestei Ligi, am constatat că stupoare că nu există o astfel de organizaţie sindicală. Nici nu putea fi înfiinţată, slujitorii bisericii neavând posibilitatea de a se organiza în sindicate. Am zis atunci că duşmanii protopopului, din interiorul bisericii, au avut o ultimă zvâcnire în dorinţa de a-l înlătura din funcţie.
Lucrurile nu par a fi chiar aşa. Cred că ele au conotaţii mai adânci, iar în interiorul bisericii, ca să nu spun a Protopopiatului Botoşani, s-ar putea să existe două tabere. Una îl sprijină pe actualul protopop, iar cealaltă caută să acapareze puterea asupra bisericii, nu numai funcţia deţinută de Lucian Leonte. Lansez această teză bazându-mă pe ultima scrisoare venită la redacţie, şi care mi-a fost adresată. Scrisoarea, ce are ca autor aceeaşi Ligă a sindicatelor ortodoxe, îl cauză pe protopop de „comportament dictatorial”. Autorii susţin că „face anchete în stil comunist, intrând în biserică şi începând să caute peste tot”. Leonte mai este acuzat că-i place să declare cum că „pe mulţi am şi dat afară din preoţie”, deşi el n-are astfel de competenţe. Un preot poate fi anchetat de consistoriu, şi numai această instanţă bisericească îi poate decide soarta. Mai este acuzat protopopul că obligă preoţii şi enoriaşii să sponsorizeze cantina bisericii Sf. Ilie. „El se poate asemăna foarte mult cu Ceauşescu; are un cult al personalităţii identic cu fostul dictator; se bagă peste tot în seamă ca să îşi mai tragă nişte sfori…” – se mai arată în respectiva scrisoare.
Aşa cum spuneam, n-am faţă de protopopul Lucian Leonte decât sentimente de respect pentru tot ceea ce a făcut şi va mai face bun. Jean Calvin a afirmat că perfecţiunea aparţine lui Dumnezeu. Cum protopopul Leonte nu este Dumnezeu, nu este nici perfect. A comis suficiente greşeli, sancţionate de noi prin materialele publicate. Dar, punând în balanţă binele făcut şi răul fără de voie, predomină binele. Cei care-l acuză, în mod viclean au apelat la presă, mizând pe goana noastră după senzaţional, sperând să scriem fără a mai verifica. Dezavuez acele persoane care aduc acuzaţii altora, ei preferând anonimatul. Dacă ai convingerea că lupţi pentru o cauză dreaptă, pentru triumful adevărului, primul lucru ce cred că trebuie făcut este să spui cine eşti şi cu ce autoritate morală judeci pe alţii. Mai ales atunci când îmbraci o haină preoţească.
Nu mă însoţesc la drum cu laşii, speculanţii, profitorii şi râvnitorii de avantaje publice nemeritate. Sper că adevăraţii autori ai celor două scrisori au înţeles mesajul nostru. Iar dacă continuă să creadă în dreptatea lor, să-şi dezvăluie identitatea şi să-şi susţină public acuzaţiile lansate. Aşa ar fi creştineşte!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (C)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
PSD doreşte să îşi scape unii lideri de puşcărie
Patronatele propun negocieri colective cu caracter voluntar
Cea mai gravă situaţie se înregistrează în Bistriţa Năsăud
România caută surse alternative de energie
O nouă criză a gazului?
Politică şi fotbal
Canal de televiziune pentru Camera Deputaţilor
Leul s-a depreciat cu 2,4 la sută în ultima săptămână
Ucis pe trotuar
Directorul moşier şi duşmanul din pahar
* adevărul despre moştenirea lăsată cu limbă de moarte* cum a falsificat Istrate semnătura şi ştampila prefectului * mândrie moşierească înecată în şapte beri şi un coniac* Cozmâncă şi Roman pe post de bau–bau * directorul Istrate se ţine de citate
Un candidat din trei a picat testele naţionale
Societăţi obligate să refacă străzile
Fondul de pensii facultative
“8% din PIB va fi contribuţia noastră către Uniunea Europeană”
Camera de comerţ caută dreptatea în instanţele europene
Luxul din taxiuri, între nevoie şi moft
Amenzi pentru desfacerea cărnii de pasăre
Certificate de onorabilitate pentru comercianţi
Agerime fatală
Locul mortului
Cu furca în piept la Havârna
Tăiat cu coasa
Servicii medicale decontate după ureche
Bacalaureat 2006 - emoţii pentru absolvenţii de liceu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog