Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7142
De la 07 Ianuarie 2003
122867209
Editorial

Vorbe contra fapte

  • Ioan Rotundu
  • 20 March 2016, 23:00
Mai sunt două luni şi jumătate până la alegerile locale din 5 iunie. Cele două partide mari, PSD şi PNL, şi-au cam desemnat candidaţii la funcţia de primar la nivel de oraşe şi comune. Puţine sunt comunele unde încă se mai tatonează terenul asupra cărei persoane să se oprească partidul pentru a-l desemna candidat.
Candidaţii deja desemnaţi au declanşat deja bătălia electorală, nemaiaşteptând intrarea în campania electorală legală. Iar această bătălie pune în evidenţă, fie calităţile candidatului, fie prostia care-l domină şi pe care vrea s-o promoveze la rang de primar.
Marea majoritate a primarilor aflaţi în funcţie au fost menţinuţi candidaţi. Dacă nu de partidul din care au făcut parte, de un alt partid la care a migrat. Cazul cel mai elocvent este cel de la Flămânzi. Fostul primar liberal Constantin Pitorac, fiind refuzat de PNL să fie desemnat candidat, a migrat la PSD şi este acreditat cu prima şansă, localnicii fiind total nemulţumiţi de prestaţia actualului primar liberal Dan Oloeru.
Însă tragicomedia electorală este abia la început. Primarii aflaţi în funcţie îşi apără şansa amintind cetăţenilor realizările lor din acest mandat sau din mandatele anterioare. Candidaţii care aspiră la funcţia de primar vin cu promisiuni. Adică opun faptelor ce constă în realizări evidente vorbe, adică promisiuni pe care nu le poate garanta că vor deveni fapte vreodată.
Iată şi câteva exemple. Încep cu cele mai proaspete, adică despre care s-a mai scris. La Manoleasa, liberalul Alexandru Boroleanu, un evazionist fiscal plin de datorii, vrea să impună un primar al său în speranţa că acesta îl va ierta de datoriile către primărie care se ridică la peste două miliarde lei vechi. Primarul în funcţie, Mircea Mihai, îşi apără fotoliul cu realizările care au schimbat viaţa economică şi socială a celor din comună.
La Dobârceni, Monica Iliescu, director de şcoală şi soţie de preot, vrea să ajungă primar PSD acuzându-i pe liberalii care conduc comuna din 2000 de fapte imaginare sau consumate acum 20 de ani. Liberalii se apără cu realizările lor care au schimbat nivelul de civilizaţie al comunei, realizări care au îmbunătăţit inclusiv infrastructura şcolară din comună şi de care beneficiată chiar Monica Iliescu în calitate de director de şcoală.
La Frumuşica primarul PSD Costel Rădeanu a modernizat uliţele, a inaugurat sediu nou de primărie, a extins reţeaua de apă, a modernizat şcolile şi grădiniţele. Liberala Margareta Vamanu, fostă primar în mandatul 2004 – 2008, soţie de preot, vrea din nou primar. În vechiul său mandat a iniţiat Sărbătoarea caşului. Un sobor de preoţi a făcut şfetanie pe o scenă blagoslovind oierii cu caşul expus pe tarabe. Din anul de inaugurare, 2007, nu s-a mai auzit de această sărbătoare. şi anul 2008, când Vamanu a pierdut alegerile.
La Bucecea, primarul PSD Andron Ţâmpău, este la al treilea mandat. Este apreciat de orăşeni pentru că le rezolvă problemele şi se ocupă de administraţia oraşului. Vrea Dumitru Codreanu, fost senator PRM, un şmecher politic, cu vorbe multe şi goale de fapte să-i ia mandatul. Codreanu a candidat şi în alegerile din 2012 şi nu l-a luat nimeni în consideraţie. Dar el îi dă din gură şi îl acuză pe Tâmnpău de fapte imaginare de care cei din Bucecea râd copios.
Ce mai pot oferi potenţialii contracandidaţi ai primarilor din Cândeşti - PSD, Mihăileni - PSD, Coţuşca - PNL, Săveni - PSD, Corni - PSD, Avrămeni - PSD, Vorniceni - PNL, Călăraşi - PNL, Copălău - PNL etc. când realizările acestora din ultimul mandat stau mărturie a competenţei şi priceperii lor. Pot veni cu promisiuni, adică cu vorbe pe care să le opună faptelor.
Se mai simte în judeţ şi o anumită maturizare a electoratului în sensul că oamenii nu mai sunt dispuşi să ia de bune promisiunile noilor aspiranţi al funcţia de primar şi să dea cu piciorul în realizările celor aflaţi deja în funcţie.
Acest lucru înseamnă că şi o parte dintre primari vor pleca acasă pentru că nu sau ridicat la nivelul necesităţilor comunităţii şi n-au făcut nimic altceva vreme de patru ani decât să-şi încaseze leafa şi ce-u mai putut ciupi de ici de acolo. Mă refer aici la primarii din comunele Corlăteni, Cristeşti, Vf. Câmpului, Mileanca, Adăşeni etc.
Pornind de la aceste considerente, înclin să cred că în urma votului din 5 iunie primarii aleşi vor fi de o calitate profesională net superioară celei actuale. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 18.03.2016
Botoşani/Dobârceni: Elev bătut bestial de preot la ora de Religie
Soţia preotului este directorul Şcolii Dobârceni
Reţeta zilei: Paste cu chifteluţe
Bancul zilei: Soţia descurcăreaţă
Horoscopul zilei de 21.03.2016
Lumea lu' Rotundu: Răzbunarea
Un tribunal din SUA a decis ca Hulk Hogan sa primeasca 115 mil. $ de la un site
ce a publicat un video in care wrestlerul facea sex cu sotia unui prieten
Genomul uman arata ca Homo sapiens are o istorie sexuala mai aventuroasa decat se credea
Romania traieste doar din consum si ignora semnalul de alarma.
Ce risca economia tarii in perioada imediat urmatoare
Ucraina: Pietre si fumigene contra homosexualilor, la Liov
Atacurile de la Paris: Salah Abdeslam a declarat politiei ca intentiona sa se arunce in aer, dar s-a razgandit
Rădăuţi Prut: Primarul Nichiteanu şi-a sărbătorit cu fast ziua de naştere
Spre necazul şi invidia potenţialului contracandidat al PSD
Botoşani: Prefectul Nechifor a stat cu tizul contestat la dreapta sa
Ioan Rotundu
Grevistul foamei de la Suharău se mută la Prefectură
Alt grevist îi la locul la Primăria Suharău
Portariuc iar a bravat pe seama Cornişei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog