Ora 16:35 Elena Udrea a ajuns in arestul Politiei Capitalei. Din masina, aceasta le-a aratat ziaristilor mainile incatusate.
Ora 15:50: Politistii au ajuns la locuinta Elenei Udrea. Fostul ministru va fi dus in arest.
Elena Udrea a mai petrecut o saptamana in arestul Politiei Capitalei dupa ce a fost arestata preventiv in dosarul Microsoft, in care procurorii o acuza de trafic de influenta. Fostul ministru a fost plasat in arest la domiciliu dupa ce avocatii sai au contestat decizia instantei.
Elena Udrea a declarat in premiera miercuri dimineata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in asteptarea unei decizii a magistratilor, ca "Stiam ca Dorin Cocos finanta campaniile PDL, asta stiam, dar nu stiam exact ce si cu ce suma. Nu este un secret, asa se finanteaza campaniile electorale, de ce va faceti toti ca nu stiti? Toata clasa politica, toata presa si toata lumea se preface ca nu stie cum se finanteaza campaniile. Intrebati-i pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, ei cum si-au finantat campaniile? La fel."
Udrea a mai spus, in asteptarea deciziei instantei supreme, ca este mandra de ceea ce a facut ca ministru si ca a fost "un ministru bun", chiar daca "a facut greseli". Udrea a mai adaugat ca are "curajul sa spuna ceea ce altii nu au spus".
Procurorii DNA au sustinut, in referatul privind cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul Microsoft, ca Partidul Democrat Liberal a fost unul dintre beneficiarii sumelor de bani platite in cadrul licentelor Microsoft.
De ce o acuza procurorii pe Elena Udrea in dosarul Gala Bute
Cererea DNA privind incuviintarea arestarii preventive in dosarul "Gala Bute" fusese aprobata luni de plenul Camerei Deputatilor cu 170 de voturi "pentru" si 118 "impotriva".
Si solicitarea procurorilor de incepere a urmaririi penale a fostului ministru a fost avizata cu 218 voturi "pentru" si 76 "impotriva".
Initial, Elena Udrea a fost acuzata de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, luare de mita. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare si pentru trei infractiuni de luare de mita in dosarul Gala Bute, acesta fiind motivul pentru care a fost solicitata arestarea preventiva.
Procurorii DNA sustin ca "In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'.
La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company."
Potrivit DNA, Stefan Lungu ar fi folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte aceasta.
A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA.
A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.
Agentia de stiri HotNews