Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8025
De la 07 Ianuarie 2003
122868092
Estimările FMI pentru România:

Creştere economică de 1,6% in 2013, 2,0% in 2014

  • la nivel global, se conturează o economie cu trei viteze
  • 17 April 2013, 23:00
Fondul Monetar International estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, urmata de 2,0% in 2014, potrivit raportului World Economic Outlook publicat de Fond marti.
In luna ianuarie, Liviu Voinea, ministru pentru Buget, declara ca Guvernul ia in calcul pentru 2013 o crestere economica de 1,8%, la un nivel de PIB de 629 mld lei. Tot in ianuarie, FMI estima pentru Romania, prin vocea reprezentantului sau la Bucuresti, Erik de Vrijer, o crestere economica de 1,5%
In acest raport, FMI lanseaza un semnal de alarma, la aproape cinci ani dupa inceputul crizei financiare, asupra fragmentarii in crestere a economiei mondiale, prinsa intre dinamismul tarilor emergente, rezistenta SUA si derapajul persistent al zonei euro.
"Sunte intr-o situatie mai buna (...) dar nu am iesit din afacere", a rezumat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.
Acest tablou sumbru se traduce prin revizuirea in scadere a estimarii de crestere a PIB-ului mondial la 3,3% in acest an, fata de 3,5%, estimarea din ianuarie, potrivit raportului semestrial al Fondului.
FMI se declara ingrijorat de "oboseala" legata de austeritate: "Daca o tara are posibilitatea, ar trebui sa se gandeasca ce poate face pentru a reduce ritmul asansarii bugetare astfel incat sa ramana credibila dar sa nu aiba un impact negativ asupra cererii", a apreciat economistul sef, evocand in mod specific necesitatea ca Marea Britanie sa-si revada politica de austeritate.
Si nu este singurul risc detectat de FMI. Singura regiune in recesiune din lume, Europa se desprinde din ce in ce mai mult de restul planetei, complicand cooperarea intre tari si cautarea unor solutii globale.
O economie cu trei viteze
"Ceea ce era pana acum o relansare cu doua viteze - puternica in tarile emergente dar mai slaba in economiile avansate - devine o relansare cu trei viteze", crede Blanchard, care noteaza un "decalaj" in crestere intre UE si SUA.
Slabita de taierile bugetare automate, prima putere economica mondiala are o crestere revizuita in scadere (+1,9%, in scadere cu 0,2 punte) dar se afla intr-o situatie mai buna "gratie unei cereri interne robuste", potrivit Fondului. China (+8,0%) si Brazilia (3,0%) ar urma sa confirme dinamismul in acest an si sa sutina economia mondiala.
La momentul in care Japonia tocmai si-a relansat politica monetara, FMI a aparat din nou masurile bancii centrale nipone pentru a lupta impotriva crizei. (reducerea ratei dobanzilor, injectie de lichiditati).
Desi respinge orice discutie despre "bula financiara", Fondul avertizeaza totusi asupra anumitor efecte indezirabile ale acestor politici: asumari de riscuri "excesive" si un posibil aflux de capital destabilizator spre tarile emergente.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bulă şi colegele de clasă
Gastronomie: Supă de roşii cu tăiţei
De ce nu poate fi eliminată taxa de cogenerare aşa cum a anunţat Victor Ponta.
Reţea de hoţi condusă din spatele gratiilor de la Penitenciarul Botoşani
Cinismul retrocedărilor
Ioan Rotundu
Numai în Lumea lu’ Rotundu se putea întâmpla aşa ceva
Instituţiile publice şi private cu datorii la apă vor fi debranşate
CJ-ul va intra peste cei de la societatea Nova Apaserv
Botoşani: Uluitor, Fiscul blochează CJ-ului proiectele cu finanţare europeană
totul porneşte de la o chichiţă birocratică
Primăria Botoşani: Portariuc a trecut la munca de teren
Chiar şi cu patronul după gratii, firma lui Conţac prosperă
De această dată acarul Păun este contabilul Primăriei Vf. Câmpului
Perlele PL de peste Prut
Parlamentarul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare
Ce nu s-a văzut la TV in ziua în care Guvernul Ponta si-a angajat răspunderea în Parlament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog