Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
983
De la 07 Ianuarie 2003
122886632

Eva Iova: Alegeţi cu mintea!

  • 7 January 2011, 23:00
În a doua duminică a noului an, nationalitătile din Ungaria sunt chemate din nou la urne pentru a alege. De această dată însă vor vota doar aceia, care în toamnă au devenit membri ai autoguvernărilor minoritare locale. Dintre români vor avea acest drept 284 de electori. Ei vor fi cei care vor hotărî componenta viitoarei autoguvernări românesti pe tară si a autoguvernărilor teritoriale (judetene si pe capitală). Au vreo importantă aceste alegeri pentru comunitatea românească din Ungaria?
Oricât ar vrea unii să creadă că nu, acest lucru nu este adevărat. Alegerile sunt importante deoarece numai prin această formă de organizare (a asa-numitelor autoguvernări minoritare) ne putem reprezenta interesele.
Dacă ne plângem problemele în numele asociatiei cutare, nu prea suntem auziti de autoritătile din Budapesta. Nu stim ce va aduce viitorul, dar guvernările anterioare cu sigurantă nu au băgat nici într-o seamă organizatiile civile ale nationalitătilor.
De mai bine de un deceniu, românii din Ungaria sunt reprezentati la cel mai înalt nivel de niste persoane nedemne, iresponsabile, care au cauzat de multe ori situatii în care am fost făcuti de rusine. Din sirul lung al acestora amintim doar momentul de acum patru ani, când marea majoritate a actualei autoguvernări pe tară a votat contra limbii române!
Da, bine cititi: o autoguvernare românească a votat contra limbii române!!! A fost un moment foarte-foarte penibil si rusinos pentru toti românii care gândesc. Probabil si acestui lucru i se datorează că tot mai multi si-au dat seama la ultimele alegeri că e nevoie de schimbare. Că viata publică românească nu mai poate fi condusă de persoane care nici măcar nu vorbesc bine româneste, de persoane care folosesc reprezentanta pe tară numai pentru a-si îngrosa buzunarele si pentru a se putea lăuda că sunt si ei sefi pe undeva.
Comunitatea românilor din Ungaria are dreptul să stie ce face ATRU în numele ei, cum si pentru ce se cheltuiesc banii primiti de la bugetul de stat pentru scopuri românesti. Transparenta si corectitudinea poate fi garantată însă numai de către o conducere nouă. Cea veche este compromisă până peste măsură.
O nouă conducere ar avea puterea să spele rusinea de pe obrazul românilor, care s-a depus într-un strat destul de gros în ultimii 12 ani. Numai aceasta ar putea garanta un altfel de viitor: cu ajutor real pentru institutiile românesti (scoli, biserici, asociatii, coruri, echipe de dansuri etc.), care au puterea de a păstra si întări identitatea românească pe aceste meleaguri; cu sustinerea (prin burse) a unor tineri români, care după terminarea studiilor si însusirea perfectă a limbii române ar putea deveni viitorii intelectuali ai comunitătii noastre; cu un dialog real si deschis cu toate organizatiile locale române sti (atât autoguvernări cât si asociatii); cu o activitate si gospodărire total transparentă (prin acordarea permanentă a informatiilor despre ATRU într-un buletin informativ si prin transmisiunea pe internet a sedintelor adunării generale); cu un adevărat lobby atât la autoritătile din Ungaria cât si în România.
Nu se mai poate accepta o conducere care este ignorată si total ocolită de politica din România. Niciodată românii din Ungaria nu vor putea rămâne români fără un ajutor constant venit din România. Dar pentru ca acest ajutor să vină, e nevoie de multe schimbări si la noi.
Această sansă este acum în mâna celor 284 de electori, care vor vota pe 9 ianuarie. Alegeti, deci, cu mintea! Nu cum vi se porunceste...
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Echitate etnică
Cardul naţional de sănătate intră în producţie la sfarsitul lunii ianuarie.
Caricatura zilei: Caracterul lui Băse
Români, sclavi la cules de struguri in Cuneo, Italia
Nu am colaborat cu Securitatea, ce a facut Basescu nu poate fi calificat
Marko Bela il susţine pe Kelemen Hunor la şefia UDMR
Alianţa PNL-PC l-a speriat de moarte pe Băsescu
Scandalul contaminării cu dioxină din Germania
Aderarea în martie este moartă...
Armata israeliană a ucis din greşeală un batran de 67 de ani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog