Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17194
De la 07 Ianuarie 2003
122877261

Eva Iova :Ce are Aszod cu românii?

  • 5 March 2010, 23:00
În ziua când apare revista de fata, membrii Adunarii Generale a Autoguvernarii pe Tara a Românilor din Ungaria se întrunesc în Sedinta la... Aszód!!! Da, stimati cititori, bine cititi, la Aszód. Unii o sa va întrebati, unde e aceasta localitate si câti români traiesc acolo, si de ce ATRU îsi tine sedinta acolo.
Va raspundem noi: Aszód este un orasel în judetul Pesta, iar la recensamântul din 2001, din cei 6400 de locuitori s-au declarat români... 1!!!!! Asa, nici mai multi, nici mai putini. Exact o singura persoana! Deci, se vede, este justificata si bine fondata deplasarea sedintei ATRU la circa 200 de kilometri de Jula si de satele unde traieste majoritatea românilor din Ungaria. Sedintele oricarei autoguvernari, fie ea locala sau minoritara, sunt sedinte deschise la care poate participa orice cetatean interesat.
În majoritatea cazurilor, aceste sedinte sunt înregistrate cu camere video, uneori chiar sunt transmise în direct pe posturile locale de televiziune. Tocmai pentru a fi accesibile pentru oricine, caci autoguvernarile nu sunt niste secte secrete sau loji masonice. Cu toate ca Autoguvernarea pe Tara a românilor cam asa functioneaza. Procesele verbale nu sunt afisate pentru public niciunde, iar ATRU nu are site pe internet ca toate celelalte autoguvernari locale sau minoritare prin care sa transmita macar cele mai elementare informatii despre functionarea reprezentantei.
Sa nici nu vorbim despre noua metoda de a tine sedintele în deplasare. Ideea sigur ca e buna, atunci daca sedintele ar avea loc, de exemplu, la Micherechi sau la Chitighaz, si înainte sau dupa sedinta s-ar tine, de pilda, si un forum local. Cu siguranta ar fi câtiva micherecheni sau chitighazeni, care ar pune întrebari incomode sefilor de la ATRU.
Însa înainte sa fim acuzati de naivitate, vrem sa linistim pe toata lumea ca stim de ce se tin sedintele ATRU în deplasare si de ce tocmai în acele locuri: 1. deoarece pentru sefii ATRU a început deja campania electorala, pentru a-si asigura scaunasele caldute si pentru urmatorii patru ani; 2. când sedintele se tin la sediul din Jula, de obicei apare pe aici si camera de filmat a „Ecranului Nostru" sau vreun ziarist curios, care deranjeaza tare.
Si, totusi, de ce se tine prima sedinta din acest an a ATRU (în care se discuta despre buget si se va alege noul director al Centrului de Documentare si Informare) tocmai la Aszód, unde dupa datele de la recensamânt traieste un singur român? Probabil pentru ca acest orasel are în frunte un chitighazean de origine româna, un anume Sztán István (Stefan Stan), care a ajuns aici primar în urma alegerilor interimare din 2008.
Dupa cunostintele noastre, acest primar este înrudit cu vicepresedintele ATRU, Gulyás György. Primarul merita toata lauda noastra, în primul rând pentru ca si-a asumat originea si nu i-a fost rusine sa-si declare nationalitatea (adica, speram ca el a fost acel singur român si nu altcineva), iar în al doilea rând pentru ca într-un oras pur maghiar a ajuns sa devina un om atât de respectat, încât sa fie ales de conducator.
Motivul deplasarii sedintei ATRU la Aszód este unul simplu: ca sa se pregateasca deja terenul pentru alegerile minoritare din toamna, când si la Aszód (si înca cine stie în câte localitati din tara) se va înfiinta autoguvernare româneasca. Care va reprezenta pe nu stim cine, dar care va servi pe stim cine. La toamna, Aszód va da exact atâtia electori „români" pentru alegerea ATRU câti va da Micherechiul.
În timp ce premierul român îsi raceste gura la Budapesta, cerând în mod categoric desfiintarea etnobusiness-ului din Ungaria, iar presedintele Ungariei face o noua promisiune, ATRU pune la cale înfiintarea a noi si noi autoguvernari „românesti".
Le dam si noi o idee: în Ungaria sunt 3152 de localitati, plus cele 23 de cartiere budapestane, deci noi, românii am putea avea 15.875 de electori, iar daca cele 3175 de autoguvernari „românesti" ar primi doar finantarea minima de la stat, am avea peste 1,5 miliarde de forinti de cheltuit. Scuze, de împartit între noi. Merita sa cugetam si asupra acestui lucru, sau nu?
Foaia Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un judeţ plin de diabetici
Cadrele didactice lăsate fără bani de cărţi
ÎŞJ nu va lua seamă la protestele părinţilor şi va închide unele şcoli
O nouă captură de ţigări în municipiul Botoşani
A accidentat şi a fugit
Sărbătoarea mucenicilor
o reţetă gustoasă de mucenici
Prietenie câştigată prin pasiunea pentru artă
Când prostia are rang de doctor în ştiinţe
Horoscop
Bancul săptămânii: Înţelegere evreiască
Bucătăria Jurnalul: Supă de varză ca-n Ardeal
"Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi
Mitropolia Basarabiei adună bani pentru bătrânii aflaţi în nevoie
Ultimul secret al lui Voronin
Despre emigranţi si alţi români
Tribunalul Bucureşti a pierdut un rechizitoriu in dosarul Rompetrol.
Patriciu: Mi se pare o poveste de Kafka
Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna
ca nu putem cheltui mai mult decât producem
nu putem trăi din datorii
Comunicat de pres㠖 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Fac multinaţionalele dumping?
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor
de reeşalonare a datoriilor pentru firme
Popasul Cucorăni – locul de unde gurmanzii nu pleacă flămânzi
Ungurul Cseke îi reformează pe români la… sănătate
Consilierii PSD şi PNL sunt groparii culturii şi educaţiei botoşănene
ei au votat împotriva intereselor majore ale judeţului din motive de răzbunare politicăFlutur condamnă public atitudinea acestora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog