Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13206
De la 07 Ianuarie 2003
122898855
Eva Iova:

Punct!

  • ultimul editorial pe care il scrie pentru Foaia Romaneasca din Ungaria
  • 25 February 2011, 23:00
Acesta este ultimul editorial pe care îl scriu. Sunt ultimele rânduri si gânduri sincere despre durerile si problemele care îi macină pe românii din Ungaria. Sigur că este un adevăr al meu. Vor fi unii, care nu vor fi de acord cu acest adevăr al meu. Le transmit însă că prea putin îmi pasă. Ei sunt mult mai putini decât acei foarte multi care, deocamdată si de prea mult timp, în mod tacit, suportă tot ceea ce se face în numele lor, în numele strămosilor lor.
Mă las de scris în acest colt de pagină nu pentru că as crede că am fost învinsă. Sunt convinsă până la ultima răsuflare că niciodată minciuna nu poate fi crezută până la infinit. Oamenii pot fi înselati o dată, de două ori, de o mie de ori, dar nu pot fi până la nesfârsit. Poetul ne învată: „Înfrânt nu esti atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ti-s./ Adevăratele înfrângeri,/ sunt renuntările la vis." (Radu Gyr) Nu voi renunta niciodată la visul meu de a apartine unei comunităti demne de mostenirea sa, o comunitate mândră de limba si cultura sa, o comunitate care apartine natiunii române în ansamblul ei.
Nu voi renunta niciodată la ideea de a avea scoli si grădinite în care copiii învată si vorbesc fluent limba română. Ar fi exact ca si cum mi-as trăda trecutul, strămosii. Acest lucru nu mi-l poate cere nimeni niciodată. Pentru că acesta este un drept elementar, stabilit si garantat prin constitutie si prin normele de drept international.
Mă las de scris editoriale, nu pentru că as fi supărată pentru ceva sau, mai ales nu pe cineva. Recunosc, mă întristează faptul că în ultimii ani multi s-au ascuns după rândurile si ideile sincere ale mele, neavând curajul ca ei să vorbească sau să scrie despre problemele reale ale românilor din Ungaria. Lasitatea lor mi-a adus mie personal multe critici, uneori fiind etichetată chiar că as avea probleme cu capul. Pericolul care îl paste pe omul singur si sincer este că, după o vreme, este exclus din societate.
În lumea în care trăim noi azi, foarte usor se poate băga pumnul în gura unui jurnalist prea gălăgios si incomod. Cu toată democratia si libertatea presei, cu care ne place să ne lăudăm, există totusi acea putere care poate elimina oricând din joc o persoană incomodă. Mă las de scris editoriale pentru că nici măcar din România nu am primit în toti acesti ani ajutorul pentru care strigam. S-a dovedit iar si iar că este doar un strigăt în pustiu.
Că România tot timpul are probleme interne sau externe mult mai importante decât durerile românilor din jurul granitelor. Sunt mult prea suficienti cei 20 de milioane (sau câti or fi rămas) de români din interiorul tării, de ce să-si mai bată capul Bucurestiul si cu nenorocitii ăia care au rămas, după trasarea granitelor, în afară. Cu ei sau fără ei, viata celor din România este la fel.
Punctul de la sfârsitul acestei scrieri va însemna că o perioadă de timp nu voi mai scrie, nu în formă de editorial, despre problemele comunitătii din care fac parte. Voi continua însă să scriu în alte forme. Nu dezvălui deocamdată cum si unde. Poate voi scrie doar un jurnal secret, dar s-ar putea să-mi revigorez blogul personal pe internet.
Asadar, pentru prima dată, voi actiona după dorinta cronicarilor nostri anonimi (a se citi: autori de la revista Cronica a ATRU, care nu au curajul să-si semneze scrierile): Vă las să vă vedeti de treabă! Vă las să munciti! Si, iată, din acest moment voi termina cu prostiile!
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cu o singură calificare este greu să nai un loc de muncă
Proprietarii de centrală de apartament nu se lasă jumuliţi de Modern Calor
Cadrele didactice se judecă, dar bani tot nu primesc
IŞJ va verifica dacă toiţi directorii s-au lăsat de funcţiile poliotice
„Voluntarii de lux” chemaţi să dea zăpada din faţa sediului PRM
„Să vină cei de la Cartea Recordurilor”
solicită PRM-iştii botoşăneni din CJ
„ Vom avea surprize la vămile din Botoşani”
anunţă PSD-iştii botoşăneni
Victor Mihalachi va conduce departamentul de afaceri din PDL Botoşani
Horoscop
Bancul zilei: Încurcătură nemţească
Oligarhia confiscă puterea de stat
Tupeul ambasadorului rus
Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,6% în ultimul trimestru din 2010
mai mult decât se estimase iniţial
Să înţelegem legătura productivitate – PIB şi impactul asupra fiecăruia dintre noi
Deputatul PDL Clement Negruţ a demisionat din partid
Supermarketurile ar putea fi obligate să aloce până la 30% din spaţiu produselor româneşti
Sorin Blejnar solicită CNA să ia măsuri ca urmare a acuzaţiilor din mass-media
Am luat mită 90.000 de lei, am împărţit banii
o parte ajungea la preşedintele S.B.
Excedent bugetar de 819 milioane lei după prima lună a anului
echivalentul a 0,15% din PIB
Douăzeci de milioane de euro de la UE vor schimba total faţa Botoşanilor
PSD-iştii vor să arate o manieră mai bună de administrare a municipiului Botoşani
vom vedea şi dacă vorbele lor vor deveni fapte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog