Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6579
De la 07 Ianuarie 2003
122578518

Eva Iova: Şansa poate aduce schimbarea

  • 11 June 2010, 23:00
„În caz ca Dvs. apartineti vreunei minoritati (bulgara, rroma, greaca, croata, poloneza, germana, armeana, româna, rusina, sârba, slovaca, slovena, ucraineana), stabilita prin legea pentru drepturile minoritatilor nationale si etnice, în toamna anului 2010 veti avea din nou posibilitatea sa participati la alegerile de autoguvernari minoritare, care se vor tine în aceeasi zi cu alegerile autoguvernarilor locale." Asa începe anuntul pe care fiecare dintre noi l-am primit prin posta, de la Biroul Electoral.
Zilele trecute, fiecare cetatean al Ungariei a primit o fisa prin care îsi poate cere înregistrarea pe listele minoritatilor. Astfel, a început înregistrarea persoanelor care vor sa participe (ca alegatori sau ca alesi) la alegerile minoritare din toamna. Oamenii însa stiu foarte putin despre aceasta posibilitate si de multe ori stiu gresit.
Unii au crezut ca aceasta fisa înseamna cerere pentru dubla cetatenie! Nu e de mirare, pentru ca despre asta se vorbeste toata ziua la stiri. Nu asa ca despre alegerile minoritare, care pentru unii sunt mai aproape de categoria science-fiction, decât de realitate. Altii stiau ca este un document necesar pentru recensamânt. Toate sunt interpretari gresite, ce au la baza în primul rând lipsa informatiilor. Politicul ungar nu prea este preocupat nici de soarta, nici de situatia minoritatilor din tara. Exceptie fiind doar tiganii. De celelalte minoritati nationale îsi aduc aminte doar în cazul unor întâlniri bilaterale, când acestea
pot fi folosite ca monede de schimb. Ca nici macar Guvernul sau Parlamentul sau institutia ombudsmanului pentru minoritati nu iau în serios sistemul de autoguvernari minoritare (creat de catre ei însisi) este dovedit si prin neglijenta cu care sunt tratate problemele ivite de pe urma acestuia: neregulile si fraudele de la alegeri, raspândirea tot mai tare a etnobusiness-ului, crearea numeroaselor autoguvernari minoritare false, etc. Principalii vinovati pentru toate aceste nereguli sunt bineînteles autoguvernarile pe tara, care asista în mod tacit si - cum se întâmpla la noi, la români - chiar încurajeaza
etnobusiness-ul. Mai precis: conducerile autoguvernarilor pe tara. Si fac asta spre rusinea nationalitatii din care (unii dintre ei, pentru ca nu toti) fac parte.
Pâna în momentul când astern pe hârtie aceste rânduri, pe listele românilor s-au înscris deja 238 de persoane. Persoane, si nu neaparat români! Pentru ca asa cum s-a întâmplat si acum patru ani, din nou se înscriu cu gramada pe listele românilor în localitati în care la ultimul recensamânt nimeni sau foarte putini s-au declarat români. De pe acum se prevede ce ne asteapta la toamna: fraude electorale enorme! Dar în scurt timp se va afla si cine i-a mobilizat pe acesti oameni, si în numele cui vor face autoguvernari asa-zis „românesti".
Sunt cei care au început deja sa strabata satele si orasele în cautare de „români", cei care iarasi promit marea cu sarea, cu toate ca de 12 ani „conduc" românii din Ungaria si si-au demonstrat numai incapacitatea si ne-au facut peste tot de rusine. Cum îi recunoasteti? Apar pe la manifestari ale copiilor sau batrânilor si impart mici ciocolatele (pleonasmul este intentionat), va invita la programe gastronomice si va dau câte un „blid de popricas", va mint în fata si va promit ca de acum înainte o sa va dea mai multi bani. Si daca vor vedea ca înca tot va îndoiti, o sa va sperie, o sa va santajeze. Sa nu-I credeti!
Nimeni nu este obligat sa se înscrie pe nicio lista. Este doar o posibilitate. Este o sansa de a schimba ceea ce nu ne place. Sau pe cei care nu ne plac. Cu toate ca din exterior (se întelege: politicul din Budapesta si Bucuresti) nimeni nu îi ajuta pe românii din Ungaria sa-si creeze o viata publica româneasca curata, normala, pe baza drepturilor asigurate prin lege, dinauntru, din sânul comunitatii, românii cinstiti si de bun simt acum au sansa sa aduca schimbarea. De care avem atâta nevoie.
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Politica impozitelor
Horoscop
Programul Tv SOMAX - sâmbătă/duminică
Bucătăria Jurnalul: O reţetă specială pentru mititei
Contractul de privatizare încheiat de România cu ENEL trebuie REZILIAT!
Ipoteşti – Seri melancolice eminesciene
Oraşul Flămânzi va deveni un mare şantier
„Vasilache” vă face din nou cu ochiul
Visul autonomiei maghiare alimentat cu fonduri publice
la Sfantu Gheorghe, ceardaşul secuiesc finanţat anual cu sute de mii de euro
Lecţia de neîncredere românească
Să râdem cu „O poveste posibilă”
Incendiu la un depozit de furaje
Ana Maria Gheorghe şi Alexandra Ignat fac paradă de costume de baie
Programul Biblionet la start!
Obligaţiile persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj
500.000 de euro daune morale pentru Ion Diaconescu
Toată lumea e în criză, nu numai România
dar numai noi prezentam catastrofic si la limita isteriei aceasta criza
Imigranţii ridică nivelul prostiei din ţara noastră
Cere statului român acţiuni ferme in sprijinul românilor din Timoc
Partidul lui Boris Tadici îşi asmute oamenii împotriva românilor din Timoc
Bucureştiul tace
Cine-i nesimţitul?
Captură importantă de ţigări datorită informatorilor
COD GALBEN
Temperaturi ridicate – disconfort termic
Dezechilibrele care au stat la originea crizei economice sunt pe cale sa reapară
Ieri, sindicaliştii au strigat parlamentarilor PDL de Botoşani să voteze moţiunea
Pensiile speciale nu-s de nasul parlamentarilor
Se apropie alegerile pentru preşedinţia PSD Botoşani
Conflict finalizat cu focuri de armă la Curteşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog