Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3581
De la 07 Ianuarie 2003
123147576
pnl

Evreii din România răspund acuzaţiilor de antisemitism la adresa României

  • 11 November 2008, 23:00
A aparut numarul 462 al newsletter-ului editat de ISRO-Press, prima agentie de presa de limba romana din Israel. Vestea ne-a fost transmisa de dl. Uli Friedberg, editorul acestei agentii.
Din acest numar spicuim: Ambasadorul Romaniei in Israel evoca memoria lui Carol Isac, Reuniunea anuala a Organizatiei Evreilor Originari din Bucovina, Se primesc candidaturi pentru Premiile Ianculovici 2009, Poetul Andrei Fischof a propus traducerea in ebraica a unei carti scrise de Mircea Cartarescu, Retrospectiva Filmului Romanesc in Israel, Omagierea lui Traian Popovici, “Drept intre Popoare”. Mai mult despre acest numar gasiti la adresa de web isro.press.net
Am ales totusi un material realizat de Jose Iacobescu, presedintele Forumului B’nai B’rith Romania si conf. univ. dr. Nasty Vladoiu, presedintele Departamentului pentru relatii Externe (FAN) al B’nai B’rith Europa in Romania care au raspuns unor acuzatii recente aduse la adresa Romaniei, aparute in ziarul israelian „Haaretz”. Cercetarile realizate in urma incidentului de la Cimitirul evreiesc din Bucuresti au relevat faptul ca nu a fost decat o bravada adolescentina a unor pusti minori, care nici macar nu isi puneau problema ale cui erau mormintele, ci doar ca vroiau sa realizeze un clip video iar acel cimitir se afla in proximitatea cartierului lor, zona Giurgiu-Ferentari.
“O exprimare gresita a presedintelui Traian Basescu (dezbatuta de altfel pe larg de presa) facuta, suntem convinsi, fara niciun fel de intentie si in niciun caz antisemita, a generat un comentariu aparut in ziarul israelian “Haaretz” sub semnatura lui Cellu Rozenberg. Romania, in totalitatea ei, este prezentata ca o tara antisemita in care principalele preocupari, in afara antisemitismului, ar fi consumarea pastramei si a vinului. Doresc sa-i reamintesc autorului, care vorbeste de “aliati fideli ai lui Hitler”, ca Romania a intors armele impotriva Germaniei fasciste, grabind astfel sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Romania a fost printre primele tari care a recunoscut statul Israel si are relatii diplomatice neintrerupte cu Israelul de peste 60 de ani. Sigur, a fost Holocaust in Romania si acest lucru a fost recunoscut de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu sublinierea ca acesta a fost generat de clica antonesciana ce guverna tara si nu de poporul roman, care a salvat de la moarte multi evrei.
Marturiile de la Yad Vashem vorbesc si de Drepti ai popoarelor din Romania, printre care si Regina mama Elena. Exista antisemitism in Romania, asa cum exista in toata Europa. Dar antisemitismul este apanajul unor antisemiti si nu al poporului roman. Sarbatorile evreiesti se desfasoara in deplina siguranta in sinagogile din Bucuresti si din tara iar la ele participa si reprezentantii societatii civile romanesti, guvernamentali si ai diferitelor culte. In Romania sunt cca. 5000 de societati israeliene si mii de oameni de afaceri israelieni, care isi desfasoara activitatea cu rezultate bune contribuind la consolidarea economiei romanesti si la dezvoltarea relatiilor economice si de prietenie dintre Romania si Israel. Chiar acum, la Bucuresti e in derulare o manifestare organizata de Ambasada Statului Israel la Bucuresti si devenita deja traditionala: saptamana filmului israelian, care face sali pline si care anul acesta a fost deschisa cu o pelicula de exceptie: “Strangers”! Poate va spune si dv. ceva….
Sa va vorbesc si de Festivalul artelor, culturii si traditiilor evreiesti “Euroiudaica”,organizat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania sau de succesele trupelor de teatru ,orchestrelor simfonice si solistilor din Israel inregistrate in fata publicului roman?! Sa va vorbesc de desfasurarea in Romania, in conditii de siguranta , in luna mai a acestui an, a Conventiei B’nai B’rith Europa, la care au participat cca 250 de delegati din intreaga Europa, delegati care s-au bucurat din plin de ospitalitatea poporului roman si care au primit cu placere mesajele presedintelui Romaniei, a primului ministru, a ministrului culturii si altele ?!
Recent au fost distruse 131 ( nu 200) de pietre funerare intr-unul din cimitirele evreiesti din Bucuresti. Sigur, e grav, aveti dreptate. Se fac cercetari si suntem convinsi ca vinovatii vor fi prinsi si aspru pedepsiti. Dar ne intrebam: a fost numai un atac antisemit sau a fost si un atac impotriva intereselor Romaniei dorindu-se brusc sa se demonstreze un antisemitism crescut (in ultimii 19 ani) contrar tuturor parerilor evreilor din Israel si din lume care ne viziteaza tara ? In Romania rabinii nu sunt atacati iar camasile negre nu defileaza pe strazi, asa cum se intampla in unele tari din Europa. Nu putem nega existenta unui antisemitism in Romania generat, in principal, de o serie de exponenti ai acestui odios flagel, dar trebuie subliniat ca se depun eforturi pentru limitarea lui de noi toti si de institutiile specializate ale statului.
In Parlamentul Romaniei, deputatul Aurel Vainer, presedintele FCER, a contribuit impreuna cu un important grup de deputati la elaborarea si aparitia Legii de combatere a antisemitismului si negationismului in Romania. Este necesar insa ca justitia romana sa aplice ferm si in timp rezonabil legislatia existenta. Un rol important in combaterea antisemitismului in Romania il are si Asociatia Supravietuitorilor Holocaustului, care prin numeroase conferinte sustinute in fata elevilor si a studentilor explica tragedia prin care a trecut poporul evreu. In acest context, e de mentionat si faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat o programa de curs pentru elevii de liceu, denumita “Istoria evreilor. Holocaustul”. Toate acestea indeamna la toleranta, intelegere, cunoastere. O delegatie rabinica europeana se afla in tara noastra pentru a reglementa, impreuna cu FCER, problemele legate de intretinerea si siguranta cimitirelor evreiesti din Romania. B’nai B’rith si FAN Romania, prin actiunile desfasurate, sunt, la randul lor, un factor activ in combaterea fenomenelor antisemite.
Sigur, domnule Cellu Rozenberg , avem pastrama si vin bun in Romania, dar ati omis carnatii de Plescoi si sarmalele…. In principal, insa, ati omis multe. Cum ar fi nivelul IT-istilor romani (unii dintre ei, evrei), care situeaza tara noastra pe locul 5 in lume. Sau nivelul oamenilor de stiinta romani (unii dintre ei, evrei), dezvoltarea puternica a economiei romanesti, prietenia pe care poporul roman o are pentru poporul evreu s.a. Mai ales ca locul nasterii dvs. este Romania.
Avem tot respectul pentru istoria familiei dumneavoastra, intelegem tragedia prin care ati trecut, alaturi de alti evrei din Romania. Nici ei nu uita, cei ce pot vin in Romania la ceremoniile comemorative, povestesc….. Chiar credeti ca nu s-a schimbat nimic ? M-as bucura daca ati veni si dv. in Romania si ati incerca sa vedeti cum traim aici, care sunt problemele noastre si eventual sa ne ajutati. Iar daca mai aveti timp, veniti la Teatrul National din Bucuresti sa vedeti piesa “Tache, Ianke si Cadar” de Victor Ion Popa.
Si in final, repet titlul DE CE NU NE INTREBATI SI PE NOI?
(Romanein Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrea numia tinere cu aspect fizic plăcut
Comentariul comentariilor (CCXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Primul preşedinte de culoare
Un program electoral realizabil
Axa românească Timoc - Chişinău
Au căzut în propria capcană
Ioan Rotundu
Violenţa fizică a lui Ţurcanu contra intelectualităţii lui Paul Popa
maşina, mijlocul cu care Ţurcanu îşi sperie adversarii
Peste 800 de elevi s-au întrecut pe teme de educaţie de sănătate
Edilii botoşăneni au tăiat serios valul extinderilor
Internarea într-un spital de psihiatrie nu e mai poate face forţat
Liberalul Ostafie făcut K.O. de vicele Ghiorghiţă
De atâta răsfăţ guvernamental, sinistraţii încep să facă nazuri
MANIFEST - CHEMARE
Pentru votanţii care trăiesc din muncă
Deţinuţii învăţă cum să se integreze după liberare
Pedeliştii contraatacă, dar nu prea au cartuşe pe ţeavă
Complotul lui Băsescu
Directorul bătăuş se dă drept miel nevinovat
Directorii de şcoli vor fi cam aceiaşi
Gripa s-a mai potolit, dar este de aşteptat să devină şi mai virulentă
Noi posibilităţi de vaccinare împotriva gripei
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog