Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18406
De la 07 Ianuarie 2003
122878473

Fii afurisită gāscă!

  • 12 October 2007, 23:00
Cu cāteva zile īn urmă am ajuns pe la ţară, īntr-o localitate unde am un bun amic. Bucuros de vizită, omul, patron ajuns, m-a invitat la masă. O supă deasă cu carne de viţel, gustoasă foc. Mai ales că īn farfuria mea s-au nimerit şi cāteva bucăţele de piept de viţel, cu os moale, cranţ, cum i se mai spune. Īn timp ce māncam şi sorbeam din paharul cu bere, amicul se frăsuia ce să-mi dea, ca să nu-i ies din curte cu māna goală. Ultima dată m-a pricopsit cu un cocoş, care a fiert două zile şi tot nu s-a muiat carnea īn răcitură. Aşa că am ciulit urechea la intenţia amicului, ca nu cumva să mă pricopsesc iarăşi cu o pasăre dispusă să moară de cuţit cu cāteva ore īnainte de a fi răpusă de bătrāneţe. Cānd a rostit cuvāntul gāscă, am răsuflat bucuros. Toamna gāştele sunt grăsuţe, tocmai bune de făcut cu varză.
Amicul a chemat femeia care se ocupă de menajul casei şi i-a spus să taie „gāsca cea bătăioasă”, desluşindu-mă că este vorba de o gāscă care ciupeşte de picioare pe orice īi iese īn cale.
Cāt noi am sporovăit la īncă un pahar cu bere, femeia din casă, care primise ordin să se ocupe de „gāsca cea bătăioasă”, a intrat īn bucătărie cu jertfa hărăzită mie. Am umflat punga şi nu m-am oprit decāt la maşină, ca nu cumva să apară ceva neprevăzut şi să rămān fără bunătate de gāscă.
Īn drum spre casă gāndul īmi era numai şi numai la gāscă. Deja simţeam sub limbă gustul de gāscă pe varză şi iuţeala de ardei. Acasă, nevasta, a fost de altă părere. Cică jumătate o va face imediat māncărică rece, cu ceapă şi măsline, iar cealaltă jumătate va fi hărăzită să stea pe varză călită. Imediat īn gură, saliva de gāscă pe varză s-a schimbat cu gustul de māncărică rece cu măsline. Iar pentru că timpul mă presa, m-am apucat vārtos de muncă, aşteptānd cu nerăbdare ora cānd voi īnfuleca gāsca.
Cānd te antrenezi īntr-o anumită treabă, pe care o faci cu pasiune, timpul zboară şi nu-ţi dai seama cum orele trec una după alta. După vreo trei ore īndrăcite de muncă, am dat o raită prin bucătărie, să mă informez cum stăm cu gāsca.
- Omule, gāsca asta-i de-o seamă cu bunica. Nici un semn să se īnmoaie carnea. Am pus-o la fiert sub presiune. Cred că-i mai bătrānă ca nenorocitul acela de cocoş, fu de părere soţia.
Pentru că veni vorba de cocoş, am tăcut vinovat şi m-am dus din nou la lucru. Cam la vreo oră, ascultānd de vocea stomacului, am īndrăznit să calc iar prin bucătărie. Nimic! Īncăpăţinata de gāscă nu voia să cedeze nici sub presiunea oalei. I-am recomandat nevestei s-o pună īn oala de lut pentru sarmale şi s-o īnfunde la cuptorul aragazului.
A mai trecut o oră. Deja Mircea Badea īl tocase pe Băsescu, īl făcuse varză şi trecuse la prezentat silicoane, iar gāştei amicului nici că-i păsa că se apropia miezul nopţii. Am dat ordin să fie oprită flacăra aragazului, urmānd ca fierberea să fie continuată a doua zi. Am māncat două ouă fierte, cu mămăliguţă şi mujdei şi m-am culcat cu gāndul la gāştele care au intrat īn istoria umanităţii, salvānd Capitoliul roman. Erau tinere, sau bătrāne precum gāsca amicului?
A doua zi după-amiază, cu forţe sporite de aşteptare, fiertul gāştei a fost reluat . Amintindu-mi de bunica, Dumnezeu s-o ierte, am pus īn oală o linguriţă de bicarbonat de sodiu, după care am pus şi linguriţa. Cam după alte două ore de fiert, carnea a cedat. Dar nu mai avea gust, ceapa se topise de tot iar măslinele erau răsfierte. Nici măcar „fluturaşii” de la buncăr, cāinii comunitari aflaţi pe inventarul primăriei, nu s-au arătat īncāntaţi să mănānce aşa ceva.
Cealaltă jumătate de gāscă o ţin la congelator. Aştept ca amicul să-mi īntoarcă vizita. Am să-l ţin de vorbă pānă cānd va mānca şi el din gāsca dăruită mie. Să nu-mi scoată vorbe că pe mine m-a īndopat cu gāscă ecologică, iar el mănāncă numai carne de viţel, că īn urma analizelor din programul Nicolaescu l-au pricopsit cu un diabet de toată frumuseţea.
Īn ce mă priveşte, am descoperit că nu de fiecare dată pomana īngraşă. Dimpotrivă, pomana făcută de amicul meu duce la slăbire. Fii afurisită gāscă!
(Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PNL a prezentat refulaţii culeşi din PD
Comunicat S.C. TERMICA S.A. Botoşani
Noi reglementări privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale
300.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de īntreţinere şi funcţionare
Satul Baspunar - Muzeul lui Allah
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Printre sudalme şi īnjurături, o şcoală a recuperat terenul confiscat abuziv
Din nou s-a amānat sosirea computerului tomograf
Nou şef la Inspecţia Sanitară de Stat
Poliţişti anchetaţi penal pentru luare de mită
Au crescut faptele de violenţă īmpotriva vieţii
Priorităţi pentru Inspectoratul Şcolar
Inspectorii OJPC vor fi penalizaţi
Grădiniţă transformată īn cabinet medical
Flutur oferă cu generozitate lemne de foc pentru nevoiaşi
Liberal democraţii au un nou sediu
Cāmpanu speră să scape de Negrescu
Prefectul a inaugurat drumul de la Broscăuţi
Liberalii au făcut pasul... dar Flutur s-a īntors cu faţa spre Canada
Doar patru primării se vor bucura de banii guvernamentali
Horoscop
Povestiri
Plată substanţială, din banii publici, pentru un proiect inutilizabil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog