Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12872
De la 07 Ianuarie 2003
122898521

File din fiinţa unei localităţi botoşănene

  • 8 April 2008, 23:00
Prezentarea geografiei fizice, umane şi cultural-sociale a comunei botoşănene Rădăuţi-Prut este conţinutul unui impunător şi atractiv volum apărut de curând la Editura „Quadrat” din Botoşani, având autori pe profesorul gr. I Ioan V. Prăjinaru, învăţătoarea gr. I Valeria N. Bobu şi regretatul economist Liviu C. Manole.
De la început, trebuie s-o spunem, ne aflăm în faţa unui studiu monografic făcut sistematic, folosind cu multă abilitate profesională metode ştiinţifice, proprii unor asemenea lucrări, precum şi o bogată bibliografie pusă la îndemâna cititorului.
Cartea este structurată pe 14 capitole, prezentând într-o manieră sobră geografia, istoria, dezvoltarea economică şi socială a localităţilor, oamenii, cu calităţile lor, cultura, tradiţiile şi obiceiurile acestor aşezări.
Valea Prutului, cunoscută cu secole în urmă drept „alt drum al mătăsii”, străbătută de caravanele comerciale care circulau între Marea Neagră şi Marea Baltică, avea unul dintre locurile de popas la Vadul Prutului, vatra Rădăuţilor de atunci şi de astăzi. Fermentul comerţului a determinat dezvoltarea economică a localităţii – târg, a atras populaţie care s-a adaptat răspunzând cerinţelor acestei tradiţionale activităţi, ce a cunoscut o înflorire deosebită în anumite momente ale istoriei. Urmărind cronologic evoluţia pe aceste planuri, cititorul va afla şi cauzele care au generat stagnările, regresul economic, depopularea unor sate, revenirea la forme şi activităţi care să reabiliteze tradiţii, într-o etapă în care civilizaţia umană a făcut importante progrese.
Demersul editorial făcut de profesorul Ioan Prăjinaru, sub a cărui „baghetă” a fost sistematizat întreg conţinutul monografiei la care ne referim, se concretizează în capitole riguros definite şi organizate, argumentări susţinute de tabele sinoptice, date statistice, hărţi, schiţe şi fotografii, astfel încât, cel care va parcurge cele peste trei sute de pagini ale lucrării să-şi poată face o imagine bine determinată despre cele trei sate ale comunei: Rădăuţi-Prut, Miorcani şi Rediu. Nu este lipsit de importanţă să amintim, de asemenea, faptul că, din punct de vedere ştiinţific, unele dintre aceste argumente constituie premiere absolute pentru lumea geografilor, ceea ce sporeşte coeficientul calitativ al ediţiei.
Pe lângă tradiţionalele ocupaţii locale – comerţul înfloritor de altădată şi agricultura ca o permanenţă, nu trebuie să uităm că o anume perioadă Mina de nisip Miorcani a furnizat economiei naţionale importante cantităţi de materie primă pentru industria sticlei, de cea mai bună calitate, şi că, datorită acestei bogăţii a subsolului de aici, în acest timp pe teritoriul comunei Rădăuţi-Prut a existat profesia de miner, rămasă, acum, de domeniul amintirilor.
Evocările autorilor se referă şi la o serie de personalităţi originare de pe aceste meleaguri care sau aflat în trecere pe aici, nume înscrise cu majuscule în panoplia culturii locale şi naţionale: Ion Pillat, Alexandru Lungu, Eugenia Bosânceanu, Doina Ignat, Corneliu Dimitriu ş.a.
Pentru cei interesaţi, autorii s-au preocupat să prezinte, într-un registru grafic aparte, mai multe detalii despre frumuseţea naturală a ţinutului, datinile şi obiceiurile oamenilor, sunt prezentaţi dascălii care au format zeci de generaţii, de-a lungul anilor, legându-şi numele de aceste binecuvântate locuri din nordul moldav. Citarea unor texte folclorice localizează practici legate de principalele momente din viaţa oamenilor, de datinile pe care aceştia le respectă în legătură cu sărbătorile religioase sau cu principalele lucrări agricole desfăşurate în câmp.
Simbolul arborelui ale cărui rădăcini sunt adânc împlântate în solul Rădăuţilor, reprezentând permanenţa seculară, fundal al coperte volumului, este reluat în cuprinsul cărţii, unde, sub genericul „Arbori genealogici” facem cunoştinţă cu câteva familii reprezentative din zonă: Manole, Alupoaie, Halaicu, Alisavetei, Adăscăliţei, Focşa, atât forma grafică, inedită, cât şi „fişa” însoţitoare, aducând un plus de documentare pentru cititor, acestea oferind imaginea unor familii a căror existenţă pe plaiurile rădăuţene este strâns legată de istoria şi dezvoltarea localităţilor din zonă. Nu putem încheia această scurtă expunere, a câtorva principale atribute ale scrierii intitulate „Comuna Rădăuţi.Prut, judeţul Botoşani, probleme de geografie fizică, umană şi cultural-socială”, fără a sublinia distinsa ţinută grafică asigurată apariţiei de Tipografia „Ria”, din Botoşani: hărţile şi fotografiile color, precum şi coperta deosebit de atractivă. (Dumitru Ivan)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul pentru Zilele Oraşului Botoşani a fost definitivat
Apele comunei Lunca, cele mai murdare din judeţ
Grosul banilor de la Primărie se duc tot la fotbal
Teatrul comemorează 64 de ani de la bombardament
Jocul psihologic al eşarfelor
Ioan Rotundu
Fiecare cu gunoiul lui
Prefectul a pus punct lăcomiei celor de la Popăuţi
Romii botoşăneni şi-au sărbătorit ziua la Prefectură
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Joaca presei
blogul lui Conţac
„George, tu înţelegi doar că Ucraina nici nu este stat!...”
Români din Italia ameninţaţi pentru a vota la Viterbo
„Veltroni ne scuipă, Berlusconi ne scuipă, alţii ne scuipă“
Sunt mirat de preocuparea guvernării de a fabrica dosare
O româncă a câştigat maratonul Vivicitta
"Şuturi în fund imigranţilor"
Nuiaua se îndoaie când e nuia, nu când e copac
Măsuri de monitorizare a violenţei din şcoli
Concurs pentru posturile de directori
Alcoolul le-a adus uşurarea buzunarelor
300 de romi şi-au sărbătorit ziua încarceraţi la Penitenciarul Botoşani
Podoaba scoţianului de sub… kilt
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog