Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6485 lei
1 USD = 4.0861 lei


Număr accesări
Astăzi:
14217
De la 07 Ianuarie 2003
65244470
Filozoful francez Andre Glucksmann in Der Spiegel:

Schimbări deconcertante se petrec la frontierele Europei

  • ciocnirea de rău augur între stalinism şi vechiul naţionalism european, în Ungaria sau România
  • 23 August 2012, 23:00
"Desigur, nu mai traim constant pe buza unei catastrofe politice si ideologice globale, ca in secolul al 20-lea. Dar schimbari deconcertante se petrec la frontierele Europei, precum ciocnirea de rau augur intre stalinism si vechiul nationalism european, in Ungaria sau Romania.
Si mai este cazul aparte al Greciei. Tara este, cumva, un caz izolat, cu o istorie groaznic de haotica dupa independenta din 1830, dar si dupa 1945, nelipsind razboiul civil si dictatura militara. Din multe puncte de vedere, Grecia este in dezacord cu Europa, fiind anti-germana, pro-sarba si adesea pro-rusa", afirma filozoful francez Andre Glucksmann intr-un interviu publicat de editia online a publicatiei germane Der Spiegel. Glucksmann vorbeste despre pericolele care ameninta Uniunea Europeana si despre crizele sale.
Citeste mai jos cateva fragmente din interviul cu filozoful francez Andre Glucksmann. Citeste varianta integrala in editia online a publicatiei Der Spiegel
. Criza Uniunii Europene este un simptom al civilizatiei sale. Ea nu se defineste pe baza identitatii sale, ci mai degraba pe baza caracterului sau distinctiv. O civilizatie nu se bazeaza neaparat pe o dorinta comuna de a realiza ce e mai bun, ci mai degraba pe excluderea raului, transformarea lui intr-un tabu. In termeni istorici, Uniunea Europeana este o reactie defensiva la oroare.
La inceputul anilor '50, nucleul uniunii a fost dat de stabilirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), prima alianta economica supranationala in domeniul industriei grele; Lorena si Ruhr, CECO folosit ca mijloc pentru prevenirea razboiului. Dupa cum stie toata lumea, un omolog al zilelor noastre ar fi o uniune europeana a energiei. In schimb, Germania a decis sa inceapa tranzitia catre energie regenerabila pe cont propriu, ignorand dimensiunea europeana. Fiecare negociaza individual cu Rusia pentru petrol si gaze, Germania a semnat un acord pentru constructia conductei de la Marea Baltice in pofida rezistentei Poloniei si Ucrainei, iar Italia este implicata in conducta South Stream, prin Marea Neagra.
Desigur, nu mai traim constant pe buza unei catastrofe politice si ideologice globale, ca in secolul al 20-lea. Dar schimbari deconcertante se petrec la frontierele Europei, precum ciocnirea de rau augur intre stalinism si vechiul nationalism european, in Ungaria sau Romania. Si mai este cazul aparte al Greciei. Tara este, cumva, un caz izolat, cu o istorie groaznic de haotica dupa independenta din 1830, dar si dupa 1945, nelipsind razboiul civil si dictatura militara. Din multe puncte de vedere, Grecia este in dezacord cu Europa, fiind anti-germana, pro-sarba si adesea pro-rusa.
Globalizarea aduce haos global, iar rolul de jandarm global - pe care Statele Unite l-a jucat pentru multa vreme - nu mai exista. Jucatorii poate ca nu sunt preocupati de razboi, dar ei nu se inteleg prea bine unii cu altii. Fiecare isi vede de propriul joc. In confuzia sa de tip anarhic, Europa trebuie sa se asume si sa faca fata in mod ofensiv acestor amenintari. Rusia lui Putin, care doreste recastige parti din ce a pierdut, este o amenintare. China, un stat birocratic de tip sclavagist, este o amenintare. Militantismul islamist este o amenintare. Europa trebuie sa invete sa gandesta in termeni de ostilitate inca o data.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Horoscop
Bancul zilei: Noul tătic
Analizele medicale se fac tot pe baza listelor de aşteptare
La Spitalul judeţean a avut loc rotaţia cadrelor
la vremurile USL, tot ei
Pensionarii îşi primesc banii reţinuţi în plus la sănătate cu ţârâita
Profesorii sunt iar zoriţi să-şi facă evaluarea psihologică
Botoşani: Festivalul Verii, prilej de control pentru inspectorii sanitari
Foştii chiriaşi din Centrul Vechi vor fi mutaţi la Cişmea
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Constructorul pentru zona Cornişa va fi cunoscut mai la toamnă
A decedat în incendiul provocat chiar de el
Merkel şi-a încheiat vizita coordonată cu Moscova la Chişinău
Timofti a fost singurul care a i-a adus aminte de retragerea trupelor ruse
Incident in timpul vizitei cancelarului Angela Merkel la Chişinău
un bărbat a aruncat o sticlă incendiară asupra coloanei oficiale
Guvernul intenţionează să pună taxă pe veniturile suplimentare ale companiilor de gaze şi electricitate
de la începutul anului 2013
Germania şi ţările baltice avertizează UE faţă de un nou "zid al Berlinului"
între nordul şi sudul zonei euro
Guvernul a aprobat plata TVA la încasarea facturii
măsura ce se aplică de la 1 ianuarie 2013
Mona Pivniceru a depus jurământul ca ministru al Justiţiei.
Botoşani: Oamenii de afaceri s-au plâns de fiscalitatea excesivă
ei plătesc şi apa de ploaie la vreme de secetă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!