Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8782
De la 07 Ianuarie 2003
122868849

Financial Times: Romanii nu se grăbesc sp emigreze in Marea Britanie "rasistă"

  • 13 January 2014, 23:00
Retorica impotriva imigratiei, care a dominat presa si discursul politic britanice in ultimele luni, par sa fi facut "valuri" in Romania, tineri studenti din Bucuresti afirmand ca nu vor merge niciodata sa munceasca in aceasta tara, relateaza Mediafax citand Financial Times (FT).
"Nu dupa toate lucrurile urate pe care presa si politicienii britanici le spun despre noi", a declarat Monica Andreea, o studenta in anul intai la Drept, la Universitatea Bucuresti. "Mi-ar placea sa stau aici, dar daca ma hotarasc vreodata sa plec, m-as duce mai degraba in Germania. Economia lor este mai puternica si nu sunt rasisti ca englezii", a adaugat ea.
Potrivit publicatiei, opiniile tinerei nu sunt neobisnuite, in contextul in care acuzatiile politicienilor britanici, potrivit carora romanii planuiesc sa "jefuiasca" sistemul britanic al bunastarii dupa anularea la 1 ianuarie restrictiilor care le-au fost impuse, s-au inflamat.
O estimare a numarului de romani si bulgari care ar putea emigra in Marea Britanie este practic imposibila, insa liderul formatiunii xenofobe si antieuropene UKIP Nigel Farage sustine ca ar fi vorba despre un milion, un numar exagerat in opinia agentiilor de recrutare, sociologilor si unor oficiali guvernamentali romani. Financial Times scrie ca asemenea opinii sunt sustinute cu dovezi statistice pe care publicatia le-a obtinut, potrivit carora migratia neta din Romania se stabilizeaza. Atunci cand tara a aderat la UE in 2007, un numar-record de 558.074 de romani au plecat in strainatate si doar 100.268 s-au intors acasa. Insa, de atunci, imigratia a scazut.
In 2012, numarul total de romani care au emigrat a fost de 170.186, cel mai scazut din ultimii aproape zece ani, iar un numar-record de 176.266 de persoane au decis sa revina in tara, precizeaza publicatia.
Mii de persoane au inceput deja sa se intoarca din Italia si Spania - tari in care s-au mutat aproape doua milioane de romani incepand din 2007 -, in contextul in care dorinta lor de o viata mai buna a fost afectata de criza datoriilor suverane, care a condus la pierderi masive de locuri de munca in Europa de Sud.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţie sexuală
Horoscopul zilei
Datele a 110 milioane de clienţi ai retailer-ului american Target au ajuns pe mâinile infractorilor cibernetici, după un atac gigantic
Profesorii corupţi sunt stăpânii sau căpuşele educaţiei?
Ponta, întrebat cum comentează declaraţiile Victoriei Nuland legate de imixtiunea politicului in justiţie
cred că se referea la dl Băsescu, au aşa am înţeles de R.M.
Ponta: Acciza pe carburanţi rămâne sa se aplice de la 1 aprilie
Ce treabă are Germania cu cetăţenia română acordată fraţilor de peste Prut?
Este oficial: SUA susţine Unirea dintre România şi Republica Moldova
Naşterea noului partid stat
Mişu Fotino a murit. Actorul avea 83 de ani
Comisia Europeanî îndulceşte condiţiile exploatării gazelor de şist
Botoşani: Demersul primarului Portariuc între realitate şi populism
Ioan Rotundu
Vom fi iarăşi ce-am mai fost,
Şi chiar mai mult decât atât!
Ioan Rotundu
“Mai aproape de Eminescu”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog