Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12103
De la 07 Ianuarie 2003
122872170

Flămânzean citat printre „instigatorii” evenimentelor din 14 decembrie 1989, de la Iaşi

  • 15 December 2009, 23:00
Acum câteva zile am primit de la flămânzeanul Bujor Mihai Crauciuc, din cartierul Nicolae Bălcescu, o scrisoare extrem de interesantă atât pentru istoria contemporană a oraşului cât şi pentru cea a Revoluţiei Române. Scurtă, concisă, scrisă la obiect, epistola retrasează coordonatele istorice ale zilei de 14 decembrie 1989, când, la Iaşi, s-a dat, în avanpremiera manifestărilor de la Timişoara, semnalul evenimentelor care aveau să schimbe soarta naţiunii.
Documentul menţionează că, în urmă cu 20 de ani, un grup de ieşeni format din Ştefan Prutianu, Aurel Ştefanache, Vasile Vicol, Ionel Săcăleanu, Valentin Odobescu şi Gheorghe Crauciuc, a organizat „un miting în Piaţa Unirii din Iaşi, chemând populaţia să vină acolo, sub pretextul că s-au adus şi se vând portocale”, ceea ce reprezenta un veritabil lux pe vremea aceea, scopul real fiind de fapt acela „de a declanşa revoluţia pentru răsturnarea regimului ceauşist”.
Conform autorului misivei, printre cei enumeraţi mai sus, s-a aflat şi un botoşănean, mai exact un fiu al localităţii Flămânzi, pe nume Gheorghe Crauciuc, zis şi Gică Amângulesei, care, pe atunci, „lucra ca jurist la C.U.G. Iaşi”. Am mai aflat că „securitatea şi organele de represiune au intervenit cu brutalitate, dispersând populaţia adunată în Piaţa Unirii şi arestând o parte din organizatorii mitingului”, acuzaţi ulterior de „infracţiuni contra orânduirii socialiste”.
După rememorarea faptului că „mişcarea nu a rămas fără ecou”, la 18 decembrie 1989, la Timişoara, populaţia ieşind în stradă pentru a da, oficial, semnalul evenimentelor care, luând amploare, au culminat cu ziua de 22 decembrie 1989 când, la Bucureşti, a fost răsturnat regimului ceauşist, aflăm un fapt aparent surprinzător: „Mulţi dintre cei implicaţi în aceste evenimente au fost contactaţi de reporterii TVR Iaşi în anii din urmă, dar s-au ferit să vorbească despre implicarea lor în manifestarea de la 14 decembrie 1989 din motive necunoscute”.
Cât este adevăr şi cât este exagerare în această afirmaţie nu vom afla, probabil, prea curând, chiar dacă dramaticele evenimente au fost recunoscute şi de Parlamentul României / Camera Deputaţilor care, în textul Legii 341 / 2004, menţionează textual că la Iaşi au avut loc „acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14 şi 22 decembrie 1989”.
Faptul că scrisoarea primită la redacţie conţine, probabil, informaţii exacte ne-a fost confirmată (indirect) de un document on-line, datat 13 decembrie 2007 şi intitulat „Revoluţionarii ieşeni au devenit cetăţeni de onoare”. În materialul citat, se aminteşte de recompensarea onorifică a nu mai puţin de cinci persoane (atenţie!!!) din grupul celor şase indicate de Bujor Mihai Crauciuc din Flămânzi. „Profesorul universitar Ştefan Prutianu, scriitorii Cassian Maria Spiridon şi Aurel Stefanache, inginerii Vasile Vicol şi Ionel Săcăleanu şi juristul Valentin Odobescu au devenit de ieri cetăţeni de onoare ai municipiului Iasi. Cei şase sunt consideraţi primii revoluţionari din România, întrucât scânteia Revoluţiei a pornit de la Iaşi”, se menţionează în articol.
Este menţionată şi opinia unui invitat de marcă, Puiu Nicolae Fesan, secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor: „Eu am luptat la Sibiu, dar am discutat cu revoluţionarii de la Iaşi şi am văzut care este realitatea. De la Iaşi a început Revoluţia română. Important este să se respecte adevărul istoric". Deosebit de sugestivă se dovedeşte, conform aceluiaşi material, intervenţia profesorului Ştefan Prutianu, care, legând într-un fel lucrurile de amintita teamă a celor care au declanşat evenimentele de acum 20 de ani de a vorbi pe şleau, a specificat: „Noi vedem doar ce este la suprafaţă, vedem paradisul. Dar parcursul subteran al Revoluţiei este pentru mulţi necunoscut, el a fost mult înainte de 14 decembrie".
Revenind la subiectul iniţial, ce ar mai fi de spus? Chiar dacă localnicul Gheorghe Crauciuc nu este menţionat oficial în grupul celor şase „instigatori” ai evenimentelor de la Iaşi, suntem bucuroşi că, doar şi prin simpla sa participare la un act recunoscut ca revoluţionar, juristul din Flămânzi, pe care vom încerca să-l contactăm prin sursa care ne-a înlesnit „fabricarea” acestui material, s-a numărat printre primii români care au întors ceasul schimbărilor ireversibile ce au marcat istoria contemporană a ţării şi a Europei. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Întreaga populaţie va fi vacinată contra gripei noi
Moş Crăciun aduce bani celor din învăţământ
Profesori cu interdicţie în comisiile de examene la Bac
Mort de beat pe drumul public
Zeci de activităţi desfăşurate la Flămânzi
în cadrul proiectului „Pledoarie pentru hrana trupului, minţii şi sufletului"
I-a perforat intestinele din bătaie
În graţiile lui Crin Antonescu
Educatoarea Lupaşcu îl vrea „externalizat” pe Eminescu
deocamdată nu ştie cum, dar va studia problema la faţa locului
Românul şi căciula
Lăcomia preotului Haras
De ce nu poate fi Antonescu premier
Ioan Rotundu
Budincă de varză cu carnat şi mămăliguţă
Rămâne cu i-a zis Iliescu
Horoscop
Politicieni unu şi unu...
Inconfundabila Udrea
Comunicat de presă E.ON Gaz
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca – despre spovedanie şi taina împărtăşirii
Secretele crizei în care se scufundă trei partide
Cine declanşează războaie religioase la Chişinău?
Bătrână salvată de pompieri din propriul apartament
Casă incendiată de un coş de fum neptrotejat termic
Preţurile şcolilor de şoferi vor exploda de la începutul anului viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog