Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23790
De la 07 Ianuarie 2003
122883857

Foamea de bani a Guvernului ponta n-are limite

  • impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu
  • 29 January 2013, 23:00
Printre modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 1 februarie 2013 se numara si cele privind conditiile de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Astfel, daca pana acum acest sistem de impozitare era un sistem optional, microintreprinderile putand alege sa plateasca un impozit de 3% pe venit, in locul celui de 16% pe profit pe care il platesc toate companiile, incepand cu data de 1 februarie 2013 acest sistem de impozitare va fi obligatoriu pentru toate societatile cu capital privat.
Anterior, mecanismul se putea aplica de societatile care indeplineau anumite conditii, printre care un numar de salariati cuprins intre 1 si 9 inclusiv, realizarea de venituri sub plafonul de 100.000 euro in domenii de activitate diferite de domeniul bancar, al asigurarilor, reasigurarilor, al pietei de capital, precum si al jocurilor de noroc, consultantei si managementului. Incepand cu luna viitoare, impozitarea se va aplica microintreprinderilor cu venituri de pana la 65.000 euro, indiferent de numarul de salariati, conditie eliminata prin noile prevederi. Alt element de noutate si de impact este ca persoanele juridice nou infiintate sunt obligate sa plateasca impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand chiar cu primul an fiscal.
Prin introducerea obligativitatii impozitarii veniturilor realizate de microintreprinderi, autoritatile urmaresc suplimentarea sumelor ce urmeaza a fi colectate la bugetul de stat. Astfel, prin includerea in categoria contribuabililor platitori de impozite si a acelora care inregistreaza pierderi, se estimeaza un impact bugetar de circa 457 milioane lei.
Masura vine in avantajul societatilor cu marje mari de profitabilitate, cum ar fi companiile din servicii, IT si comert, ce realizeaza venituri de maxim 65.000 euro. Acestea vor plati un impozit mai mic si, de asemenea, nu vor trebui sa aloce atat de multe resurse pentru determinarea impozitului de platit (intocmirea de evidente fiscale, analiza tratamentului veniturilor si cheltuielilor etc). In plus, fiind un impozit mai usor de calculat, riscul de dobanzi si penalitati de intarziere ce pot aparea in eventualitatea unor controverse cu ocazia inspectiilor fiscale este diminuat.
Dezavantajate vor fi societatile aflate pe pierdere, dar care realizeaza venituri sub plafonul de 65.000 euro, precum si cele nou infiintate, care vor plati impozitul de 3% pe venituri inca din primul an de activitate. Acest impozit de pana la maxim 1.950 euro nu va putea fi recuperat niciodata de aceste companii. In plus, o problema neclarificata de noul mecanism este cea a preluarii pierderii fiscale. Strict din perspectiva aspectelor declarative s-ar parea ca societatile nou infiintate care nu realizeaza profit in primul an, dar realizeaza venituri sub limita de 65.000 euro nu vor putea sa-si recupereze pierderea fiscala din anul respectiv, aspect ce ar crea un dezavantaj si o discriminare a contribuabililor nou infiintati fata de alti contribuabili.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Zodiacal sexual
Gastronomie: Cordon Bleu
L-acuză pe Ponta de plagiatul bugetului învăţământului de la Guvernul Boc
George Copos a fost condamnat la patru ani închisoare cu executare
decizia nu este definitivă
Încă doi directori de la Spitalul „Mavromati” intră la concurs
Botoşani: Ambiţiile deputatei Ciofu pun în pericol funcţionarea Judeţeanului
Liceenii botoşăneni se pregătesc de concursurile de frumuseţe
3 milioane de lei datoria Ministerul Educaţiei către elevii navetişti din judeţ.
Conducerea Sindicatului Impact merge la Ministerul Muncii pentru sporuri
Tânărul teribilist s-a ales cu dosar penal
Condamnări aspre date de Tribunalul Botoşani
Condamnat botoşănean prins la Tulcea
IŞJ: Întâi s-au certat, apoi pupat piaţa Independenţei
Patronul bucecean Nicuşor Luca a fost trimis în judecată
Hoţii de cuie şi plite au ajuns în spatele gratiilor
Dâmboviţean prins în Săveni cu ţigări de contrabandă
Botoşani: CLM a majorat impozitele şi taxele locale
Ucigaşul cetăţeanului neamţ a fost trimis în judecată
Botoşani: Poliţia de frontieră vrea personalitate juridică proprie
Investiţia Cornişa se amână din nou
Consilierul Ghiorghiţă foloseşte câinii împotriva primarului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog