Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22944
De la 07 Ianuarie 2003
122883011

Francezii sunt multumiţi de competenţa infirmierelor din România

  • 24 January 2011, 23:00
La policlinica "Les Chenes" (Stejarii) din Aire-sur-L'Adour (departamentul Landes din Franta) lucreaza, din 18 decembrie, 12 infirmiere din Romania. Castiga 1.500 de euro lunar, net, si toata lumea este multumita de activitatea lor. De ce au ales romancele sa lucreze atat de departe de tara? Salariul mic din Romania: intre 150 si 300 de euro pe luna, scrie publicatia franceza SudOuest.fr.
Cele 12 romance au ajuns la clinica Les Chenes in 18 decembrie, anul trecut, dupa ce au fost recrutate de o firma specializata, cu ajutorul directoarei policlinicii, Pierrette Voizard.
Procesul de recrutare a inceput vara trecuta, prin anunturi pe internet si afise amplasate in spitalele romanesti. Din toata Romania au inceput sa vina CV-uri. In total, au fost primite 500 de dosare din 12 orase. 150 de candidate care exersau aceasta profesie au participat la doua interviuri, in iulie si august. Unele dintre ele au parcurs peste 1.400 kilometri dus-intors pentru a putea participa.
Desi numarul de infirmiere creste de la an la an, spitalele din Franta intampina in continuare dificultati in recrutarea personalului calificat. "A fost o operatiune delicata, emotionanta. Femeile erau ingrijorate. Unele se temeau ca reprezentam o retea internationala de prostitutie sau de trafic de organe. Prima selectie s-a facut pe baza cunostintelor de franceza. In ceea ce priveste farmacopeea, nu era mare lucru de spus pentru ca erau foarte competente", spune Pierrette Voizard.
De la 150 la 1.500 de euro lunar
Motivatia romancelor este de ordin salarial. O infirmiera castiga in Romania intre 150 si 300 de euro lunar, in timp ce in Franta salariul net este de 1.500 euro.
"Sosirea lor a suscitat cateva temeri, nu pentru ca erau romance, ci pentru ca erau noi", spune directoarea.
Chirugul Christian Barbe este foarte multumit: "Se descurca foarte bine. Nu vad decat avantaje in sosirea lor, avand in vedere ca nu mai exista nici infirmiere si nici medici in Franta. Aceste doamne au meritul de a-si fi lasat familiile pentru a incerca aceasta experienta".
"Bolnavii sunt mai agreabili"
Romancele spun ca nivelul este mai ridicat in Franta. Meseria si tehnicile sunt aceleasi, dar materialele sunt mult mai performante. "Medicamentele sunt adeseori diferite, dar moleculele sunt identice. In ceea ce priveste bolnavii, sunt mai agreabili, aici e paradisul. La noi sunt tot timpul furiosi, e un adevarat camp de lupta", spune Mariana, specializata in farmacologie.
"Cea mai mare grija e limba. Pentru moment, o vorbim precum chinezii. Gandim romaneste si dupa traducem. Va trebui sa schimbam asta", marturiseste Stela.
Femeile nu au voie sa comunice in limba romana. Profesorul lor de franceza, Catherine Berger, vegheaza la respectarea acestei reguli. In fiecare zi, au patru ore de cursuri. Limba franceza este cruciala pentru a-si putea valida testele la Agentia regionala de sanatate si la ordinul infirmierelor, dar si la examenul scris, care va avea loc in februarie, la serviciile de imigratie.
In cazul in care esueaza, femeile revin in tara. Si niciunul dintre cei 140 de angajati ai clinicii nu-si doreste acest lucru, noteaza ziaristii francezi. Prezenta lor este un atu pentru clinica. Mult timp muribunda, clinica a fost preluata in 2009 de catre Compagnie stephanoise de sante (C2S) si urmeaza sa fie certificata in acest an de autoritatea franceza pentru sanatate
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profesorii pensionari tânjesc după catedră
Şomerii cu o singură calificare îşi găsesc greu de lucru
IŞJ Botoşani a analizat paza în şcoli
Medicii de familie au a da socoteală de numărul asiguraţilor
Viitorii preoţi de la Seminarul Teologic Botoşani au sărbătorit Unirea Principatelor
Groapa de gunoi europeană va deveni funcţională în 2015
La Botoşani, au protestat peste o sută de rezervişti
Ruşii ne iau pielea de pe oile Karakul
Este bine, este rău?
Şi la Iaşi şi la Focşani ştiam ce o să se întâmple
Contrabandă de ţigări cu autobuzul
Ţigări de mii de lei descoperite în week-end
Caricatura zilei: Banii mei!
Schimnul de mâine al ticăloşilor de azi
Ioan Rotundu
Vremea ma;inilor electrice vine peste 10 - 15 ani
ele nu vor avea succes rapid nici in ‚[rile foarte dezvoltate
Tractor cuprins de flăcări la Tulbureni
Salvat în ultimul moment de pompieri
Intervenţie chiar la poarta pompierilor dorohoieni
Locuinţă aprinsă de jarul căzut din sobă
Alianţa PSD - PNL va fi decisă in 5 februarie
reprezentarea pe liste va fi paritară
Mihail Hodorkovski ar putea face faţă unui al treilea proces penal
Oamenii ar putea fi singuri in Univers, afirmă Howard Smith Oamenii ar
Bancul zilei: Oboseala nevestei
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog