Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18647
De la 07 Ianuarie 2003
122878714

Fraudă fără precedent la Oficiul de Cadastru Botoşani

  • 22 March 2010, 23:00
Membrii Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) au scos la iveală, în urma unui control desfăşurat săptămâna trecută la Oficiul Judeţean de Cadastru Botoşani Botoşani, nereguli fără precedent. Unul dintre cei care au făcut parte din comisia de control a afirmat că în cinci ani de activitate în acest domeniu nu a întâlnit aşa „un haos şi o debandadă în documentele OCPI, în toată ţara”. Pe rol au intrat, potrivit prefectului, ofiţerii Anticorupţie, după ce s-au autosesizat, existând şi un demers penal.

„Inteligenţa hoţului”
Pe acest principiu au acţionat, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Cristian Roman, o mână de angajaţi aflaţi pe funcţii de conducere în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aceştia au şi-au însuşit sume importante de bani, încasate în schimbul vizării planurilor topografice necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţii.
Banii ar fi trebuit să intre în conturile OCPI Botoşani sub formă de venit la bugetul de stat, dar destinaţia sumelor a fost alta. Totul a ieşit la iveală încă de anul trecut când prefectul a cerut tuturor primăriilor din judeţ situaţia documentelor emise de OCPI, dar şi a autorizaţiilor eliberate din 2006.
„Totul a pornit la începutul mandatului directorului Luca, când a venit speriat la mine şi mi-a spus că s-a trezit cu o sumă foarte mare în conturile Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Botoşani care coincide cu perioada în care a fost dumnealui pus director. L-am rugat să verifice din ce surse proveneau acele sume şi am înţeles că proveneau din taxele pe care OCPI le percepea pentru a viza planurile topografice. În conformitate cu prevederile legale, specialiştii OCPI au obligaţia de a viza planurile topografice întocmite în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.
În consecinţă am dispus tuturor autorităţilor publice locale, strângerea autorizaţiilor de construire pe o perioadă de trei ani, din 2006 până în 2009 şi au fost în jur de 10.000-11.000. Toată această operaţiune a durat şase luni de zile numai în 2009, plus alte trei luni de zile în 2010”
a declarat prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman.
Acesta a adăugat că de foarte multe ori s-a lovit de reticenţa unor primari din judeţ care nu înţelegeau de ce trebuia să se supună unei astfel de directive. Întârzierea în furnizarea datelor venită din partea unor primari l-a făcut pe Cristian Roman să se îndoiască de legalitatea unor acte. Instituţia Prefectului a solicitat printr-o adresă şi celor de la Cadastru toate evidenţele lor, pentru a fi confruntate cu cele de la primăriile din judeţ.
„Iniţial am primit un răspuns evaziv, cineva de acolo ne-a considerat amatori, am revenit cu o adresă prin care le-am reamintit că refuzul furnizării de date Instituţiei Prefectului şi la a doua solicitare poate fi considerat ca un abuz în serviciu în formă continuată care este deja o infracţiune şi am primit într-un final aceste evidenţe. Nici pe departe nu erau în conformitate cu prevederile legale. Impresia noastră este că este un haos special creat că nu cred că şi-a imaginat cineva că există un nebun care să adune 10.000 de autorizaţii de la toţi primarii din judeţ” a mai adăugat Cristian Roman.
În consecinţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a sesizat reprezentanţii ANCPI care au trimis Corpul de Control, structură ce a încheiat verificările la sfârşitul săptămânii trecute, iar în zilele următoare va întocmi un raport. Cert este că şi-au pus mâinile în cap când au analizat documentele puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului şi de OCPI Botoşani.
„Am discutat cu şeful Corpului de Control şi a confirmat toate neregulile pe care noi le-am semnalat, ba mai mult confirmă multe alte nereguli, în ceea ce priveşte activitatea managerială, de astăzi şi din trecut a instituţiei. Ne va prezenta un raport complet în următoarea perioadă. Spre ruşinea noastră, ne-a spus că în cinci ani de control nu a mai întâlnit un asemenea haos şi o asemenea debandadă în documentele OCPI, în toata ţara. Deja ofiţerii anti-corupţie sunt sesizaţi şi efectuează deja verificări, existând şi o lucrare penală în acest sens”, a declarat Cristian Roman.
Ieri, acesta a cerut demiterea întregii conduceri a OCPI, implicit a celei din perioada verificată şi cea actuală. Fostul director Dumitru Istrati nu a fost de găsit la serviciu, întrucât şi-a luat o zi liberă din concediul de odihnă, iar actualul director Mihai Luca se declară nevinovat.
„Nu mi s-a adus la cunoştinţă de ANCPI de vreo suspendare din funcţie. Oricine poate spune că directorul nu a condus bine o instituţie, fie prefect sau oricine altcineva, asta trebuie dovedită. Nu mă fac vinovat că am condus defectuos instituţia, nu sunt dovezi. Eu nu sunt subordonat Prefecturii, este o relaţie de colaborare. Sigur că prefectul este prim-ministru în judeţ şi îi dau toate informaţiile pe care le vrea, dar relaţia noastră este de colaborare fiindcă ANCPI este în cadrul MAI. De toată această situaţie se face vinovată fosta conducere”, a declarat directorul OCPI Botoşani, Mihai Luca. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiectul legii falimentului persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Sena
urmează testul Camerei Deputaţilor
Profesorii ineficienţi trebuie concediaţi
Stii unde se duc de fapt banii?
Jurnalistul Mile Cărpenişan a murit
Costurile tronsoanelor Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu sunt estimate la 7 miliarde de lei
La Galaţi încep manifestările prilejuite de Unirea Basarabiei cu Ţara
A doua Republică trebuie să moară!
Comentariul comentariilor (XLVIII)
Ioan Rotundu
Horoscop
Şleahta preşedintelui Ţâbuleac
Garda personală a lui Ţâbuleacangajări şi promovări clientelarezvonuri despre amor şi amorezi
Centrul Gavroche va fi evacuat, ca urmare a unei decizii judecatoresti
La aşa servicii, ioc clienţi!
Bancul zilei: Mod de a scăpa de soacră
Punct final la TVR-PSD, Alexandru Sassu trebuie să plece
Amenzi, mii de ţigarete şi maşini confiscate
Ziua Mondială a Apei, marcată cum se cuvine şi la Botoşani
Apă sigură la robinete
Vilă cu piscină şi fără apometru
Spitalul de Psihiatrie rămâne fără apă
Ce n-a spus prefectul presei
Feţe noi, aceeaşi meteahnă: băutura la volan
Iustina Irimia, evoluţie remarcabilă la prestigiosul
Festival al Cântecului Popular Moldovenesc
Trataţi medical în străinătate fără a avea asigurare
FAP boicotează protestele profesorilor
Ca de obicei, protestele profesorilor nu se bucură de unitate
Pediatria îşi apără numărul de paturi ca să-şi păstreze angajaţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog