Ingrediente. Ficat de porc – 500 grame, splina de porc – 500 grame, rinichi de porc – 500 grame, inima de porc – 500 grame, grasime – 500 grame, orez – 100 grame, usturoi – 1/2 capatana, mat gros de porc – 1 bucata, sare, piper, boia dulce .
Mod de preparare: La inceput trebuie sa punem la fiert toate organele, adaugand si foi de dafin pentru un plus de savoare. Dupa ce acestea au inceput sa fiarba, trebuie sa schimbam apa si sa le punem din nou la fiert.
Trebuie facut acest lucru pentru a scapa de spuma si de gustul de sange din organe.
Dupa ce au fiert si a doua oara, scoatem organele din apa si le lasam sa se raceasca. Pregatim masina de tocat, dupa care incepem sa tocam organele impreuna cu grasimea si usturoiul. Dupa ce am terminat de tocat toate ingredientele, chiar in recipientul in care acestea sunt, trebuie sa adaugam si orezul. Luam forma pentru carnati de la masina de tocat si o atasam, astfel incepem sa umplem matul (intestinul) gros de porc.
Trebuie stiut ca: matul de porc trebuie spalat foarte bine. Daca vi se pare ca inca miroase, puteti sa il mai lasati timp de aproximativ 20 de minute in apa cu sare si otet.
Legam matul gros la capat, dupa care incepem umplerea lui. Dupa ce terminam compozitia, trebuie sa legam si cealalta parte a matului (respectiv a caltabosului).
Acest preparat culinar necesita fierbere inainte de consumare. Este indicat sa intepati in 1 sau 2 locuri caltabosul, pentru a nu se sparge matul.
In acest fel in timpul fierberii orezul din caltabosul de porc se va fierbe si el. Dupa ce am fiert caltabosul, trebuie sa il punem la uscat pe balcon sau in frigider.