Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21109
De la 07 Ianuarie 2003
122881176

Gastronomie: Caltaboşi de porc

  • 10 December 2012, 23:00
Cum ar arata platoul cu “porcarii” de Craciun fara cartabosii (in zona noastra li se spune cartabosi, desi corect literar e “caltabosi”) facuti in casa? Va spun eu cum ar fi in cazul familiei mele: jale! Cartabosii sunt la mare cautare la noi acasa, mai ales daca sunt facuti dupa reteta traditionala de la tara, de unde e Buni. Cum suntem copii de oras si nu crestem porc in spatele blocului, organele de porc le-am cumparat de la Carrefour, unde am gasit foarte proaspete si la un pret foarte bun.
Ingrediente: 2 kg de organe de porc (plamani, ficat, inima, rinichi), 400 gr carne grasa de porc (fleica), 200 gr de orez, mate de porc, cimbru crengute si macinat, sare si piper dupa gust, ulei pentru prajit,
Mod de preparare: Cu o seara inainte de preparare, taiem organele pe lung in jumatate si le tinem in apa rece, pentru a iesi orice urma de miros neplacut. A doua zi punem la fiert organele si cateva crenguta de cimbru la fiert in apa cu sare, separate fierbem in apa cu sare bucata de carne si separate orezul. Dupa ce organele fierb pe jumatate, scoatem cimbrul si le lasam sa fiarba asa.
Nu uitati sa spumati des apa in care fierb organele.
Cand sunt fierte, le scoatem din apa si le taiem marunt, apoi le dam prin masina de tocat, impreuna cu bucata de carne grasa pe care am fiert-o separat (pastrati apa de pe carne, este foarte important, cu ea se leaga compozitia).
Taiem si ceapa, cu cat mai marunt cu atat mai bine si o prajim in ulei suficient cat sa o acopere. Punem ceapa calita si orezul fiert peste carnea tocata, o condimentam bine cu sare, piper si cimbru, apoi adaugam 3-4 polonice de apa in care a fiert carnea grasa. Compozitia trebuie sa fie foarte bine omogenizata, ca o pasta. Daca nu se leaga, mai adaugati apa de pe carne.
Cand avem o compozitie omogena pe care o gustam si ni se pare ca e perfect condimentata, tragem matul de porc pe palnia speciala de la masina de tocat carne si incepem sa umplem cartabosii.
Ii legam la capete, ii intepam din loc in loc cu o scobitoare. Urmeaza sa fierbem cartabosii 10 minute in apa cu sare.
Gata cartabosii nostri şi va garantez ca sunt foarte foarte buni!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Chilipirul nevestei
Ce ascunde oferta lui Victor Ponta către UDMR
Preşedintele Franţei şi ministrul de Interne, acuzaţi de ingerinţe în justiţie
Onoarea domnului Blaga
Nu avem nevoie de UDMR să modificăm Constituţia
dorim un alt tip de abordare privind temele mari
Finanţe Botoşani: 43 de autoturisme confiscate vor fi scoase la vânzare
Ministerul Sănătăţii promite să schimbe clasificarea spitalelor
IŞJ Botoşani: Şcoli închise de troiene
Direcţia Silvică se pregăteşte de vânzarea pomilor pentru Crăciun
Angajaţii Filarmonicii doresc mazilirea directorului Mihai Sârbu
Primarul Portariuc este bucuros că se poate circula în întreg Botoşaniul
Ţurcanu vrea să-şi facă fratele ministru
Directorul DJDP se luptă din greu cu zăpada şi viscolul
Primarul de Tudora crede că a fost bătut de un adversar politic
Botoşani: ARD zdrobit, nu de USL, ci de către PPDD
Paul Pavel va fi noul vicepreşedinte al CJ
Trei intervenţii în mai puţin de o oră
Cine le poate pune căpăstru?
Ioan Rotundu
Apă la moara lui Băsescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog